Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані громадській організації заборонили вручати премію «Свобода»


«Чоловік у цивільному» біля дверей офісу «Арка суєу», Алмати, 30 травня 2013 року
«Чоловік у цивільному» біля дверей офісу «Арка суєу», Алмати, 30 травня 2013 року
У Казахстані голові опозиційної громадської організації «Арка суєу» («Підтримка») Михайлові Сізову сьогодні вручили офіційне застереження прокуратури міста Алмати про неприпустимість запланованого на завтра вручення премії «Свобода»

Прокуратура стверджує, що вручення стало б порушенням закону, бо премія нібито пов’язана з незареєстрованою опозиційною партією «Алга» («Вперед»), діяльність якої в Казахстані заборонена.

Крім того, прокуратура заявляє, ніби джерелом коштів, призначених для премії, є гроші, викрадені з найбільшого комерційного банку Казахстану, «БТА Банку», в чому звинувачують банкіра й опозиційного політика, колишнього керівника цього банку Мухтара Аблязова. Сам Аблязов, який переховується за кордоном, заявляє, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані і є намаганнями президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва усунути його як політичного супротивника.

В офісі «Арка суєу» в Алмати сьогодні також провела обшук фінансова поліція, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Премію «Свобода» заснували десять років тому казахстанські опозиційні організації для нагородження журналістів, письменників, художників, артистів чи активістів за внесок у розвиток демократичних інституцій у Казахстані.
XS
SM
MD
LG