Доступність посилання

ТОП новини

Київ буде без мера до жовтня 2015 року


Київ – Чергові вибори мера Києва та столичної міськради відбудуться у жовтні 2015 року одночасно з іншими місцевими виборами. Таке рішення ухвалив Конституційний суд України. Опозиційні партії називають це рішення юридично абсурдним і вигідним владі, яка боїться програти вибори в Києві. Експерти наголошують, що парламент міг би обійти це рішення, однак опозицію, яка не змогла узгодити єдиного кандидата в мери Києва, це рішення також до певної міри влаштовує.

Конституційний суд визначив, що чергові вибори у Києві мають відбутися в останню неділю жовтня 2015 року, одночасно з черговими виборами голів та органів місцевого самоврядування. Рішення є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Керівник політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко вважає рішення Конституційного суду, радше, політичним, ніж правовим. «Рішення виходить із формального тлумачення букви Конституції, коли написано: термін повноважень ради, обраних на чергових виборах, становить стільки-то років, а вибори відбуваються одночасно. Але цим рішенням просто продовжений термін повноважень даної ради ще на два роки. Просто втрачає сенс саме поняття позачергових виборів», – зазначає експерт.

Опозиція обурена, регіонали задоволені

Опозиційні політичні сили засудили рішення Конституційного суду і заявляють, що домагатимуться припинення повноважень чинної Київської міськради. Народний депутат від «Батьківщини», обраний в одному зі столичних округів, Володимир Яворівський каже, що іншого рішення від підконтрольного владі Конституційного суду не очікував.

«Єдина інтрига полягала в тому, як вони це будуть пояснювати. Ну, пояснення примітивне. Я думаю, це виклик українському суспільству – і навіть не з боку Конституційного суду. Він залежний від адміністрації президента і президента», – вважає народний обранець.

Раніше Володимир Яворівський підготував проект постанови про проведення столичних виборів. Однак у квітні Верховна Рада не змогла ухвалити відповідне рішення, оскільки фракція Партії регіонів виступала за призначення виборів у Києві виключно після рішення Конституційного суду.

Тепер перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов вважає, що в суперечках довкола столичних виборів поставлена крапка: рішення Конституційного суду треба виконувати, а не обговорювати.

Через єдиного кандидата тепер можна не червоніти

Натомість політолог Віктор Гончарук вважає, що парламент за бажання міг би обійти рішення Конституційного суду, адже саме в його компетенції призначати дату тих чи інших виборів. Натомість консолідованого рішення з цього приводу не буде, адже влада не має кандидата, який би міг перемогти, а опозиція не може домовитися з приводу єдиної кандидатури на посаду мера Києва.

«Така практика нехарактерна для європейських держав, де є чіткі строки проведення виборів. У нас же продовжили до 2015 року. За такою логікою і вибори президента можна продовжити на невизначений час», – зауважує Віктор Гончарук.

Раніше заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв’ю Радіо Свобода заявляв, що ситуація з київськими виборами вийшла з правового поля і будь-яке рішення з цього приводу буде політичним.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG