Доступність посилання

ТОП новини

Чому для кримінального авторитета Тайванчика Москва – справжній рай?


Прага – Серед буднього дня у центрі Москви в шикарному італійському ресторані Алімжан Тохтахунов (відомий у кримінальному світі як Тайванчик) щойно пообідав з людиною, котру у Франції офіційно звинувачують в міжнародній незаконній торгівлі зброєю. Трохи пізніше Тохтахунов тут же тепло, по-приятельськи, бесідує з колишнім шефом московського бюро Інтерполу. Годиною пізніше російський олігарх Михайло Прохоров і популярна співачка Алла Пугачова сідають за столик на терасі та вітаються з Алімжаном. Тохтахунов знає всіх офіціантів на імена, одягнутий він по-пляжному, легко, бо живе у цьому ж будинку. Далеко за кордон Тайванчик їхати не ризикує, хіба що в урядову ложу Олімпійського стадіону в Києві, на футбол. Відомий кримінальний авторитет Росії, в минулому – азартний гравець в карти («кидала»), нині знову названий прокурорами в США чи не головним організатором незаконного ігрового бізнесу в цій країні та оголошений у міжнародний розшук. У розмові з Радіо Свобода Тохтахунов все спростовує:

– Скажіть, будь ласка, чи можна, живучи в Москві, все це зробити?! Якби я відмивав гроші, я б відмивав їх у своїй країні… І претензії були б тут. Я думаю, що Америка в мене закохана. Вони без мене жити не можуть. Вони хочуть десь у всіх своїх бідах чомусь частково бачити мене. Розпочалося все це з Олімпіади в американському Солт-Лейк Сіті в лютому 2002 року. Вони мене звинуватили у підкупі суддів із фігурного катання. Я відсидів майже рік у в’язниці в Італії. Після цього випустили і прислали якихось 5 звинувачень щодо Італії, які не існують. Вони мене просто витиснули з Європи.

Зараз чого вони хочуть? 30 людей вони звинуватили у Нью-Йорку, що вони, мовляв, відмивають гроші. Я з цієї компанії, 30 осіб, знаю лише двох. Я не відмовляюся. Це мої колишні партнери по іграх у карти. Вони зараз живуть в Америці. Так, я їм телефонував, так, я з ними сперечався. Але більше я нічого не робив. Може хтось за мене просив, постав за нас ставку і не більше, що я міг відмити гроші, які я там награв? Банки на Кіпрі… Я й ніколи й на Кіпрі й не був.

– Це правда, що Вам в Парижі допомагав купляти квартиру Аркадій Гайдамак, якого тепер у Франції звинувачують у торгівлі зброєю?

– Так, Гайдамак. Він щойно тут був, якраз за 5 хвилин до Вас пішов. Як допомагав – французьку знає. Я йому колись у Москві давав рублі, бо він тут бізнес мав, а він давав там мені їхніми грошима.

– А як Ви ставитеся до звинувачення його по так званій ангольській справі, щодо зброї?

– А що, він сам така людина, він виграє і судиться весь час. Я його справ з Анголи просто не знаю. Я лише знаю, що він туди їздив, каву продавав. Дружив із цими… неграми.

– Ще один ваш друг, Михайло Чорний, розшукується Інтерполом і зараз живе а Ізраїлі?

– Ми жили в Ташкенті з Михайлом Чорним, ми виростали разом. Хто сказав, що він у розшуку? Там два бізнесмени сперечаються за бізнеси і один на одного наклепи зводять. Він же не порушував ніяких законів.

– Ви розповідали, що бачили Володимира Путіна?

– Ну, я його кілька разів бачив. А про що це свідчить? Ні про що. Він – наш президент… Я до нього ставлюся з великою повагою. Ну, в Пітері я його колись бачив і в Монте-Карло.

Експерт: Тайванчик – «останній із могікан»

Марк Ґалеотті, професор Університету Нью-Йорка і експерт питань із російської організованої злочинності, каже, що Тохтахунов пристосувався до традиційного на теренах СРСР звання «злодія в законі». В 70-ті він був серед керівників злочинного світу, каже Ґалеотті та додає, що Тайванчик вже тоді належав до таких, хто вирішував суперечки між кланами, підтримував різні їхні ініціативи. «Тайванчик сьогодні цілком відповідає цій моделі. Він, так би мовити, «останній із могікан»», – каже американський експерт.

Журналіст із Москви Володимир Іванідзе дивується, чому російський Інтерпол не заарештовує Тохтахунова: «Мова йде про ставки, про нелегальний ігровий бізнес, для цього немає потреби виїздити до Америки, щоб це все контролювати. У Тайванчика були можливості для того, щоб змушувати людей платити гроші. Це гроші, які йшли в банки, йшли у цей ігровий бізнес, незаконний. Потрібна дисципліна, так би мовити. Ви програли там, можуть початися якісь скандали. Чи хтось не бажає платити за програш гроші. Ви кажете: «А ви знаєте, мій партнер – це Тайванчик. Так що плати гроші або ж я зламаю тобі ноги»».

«Але Тохтахунова ніхто тут не заарештовує. І я з ним абсолютно згоден, коли він каже, мовляв, ну хай прийдуть і заарештують мене. Йому смішно, і я розумію, чому йому смішно. Адже він і в російському переліку Інтерполу – серед головних розшукуваних», – додає Іванідзе.

Вільніше почуває себе Тайванчик і в сусідній до Росії Україні. Раніше він сам зізнався, що почав їздити у Київ після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича. Його зокрема можна було побачити у VIP-ложі НСК «Олімпійський» – разом із керівниками України.

Текст підготовлений Анастасією Кириленко і Василем Зілгаловим

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG