Доступність посилання

ТОП новини

Чехія тоне, люди гинуть (ФОТО)


Зливи в Чехії спричинили сильну повінь. З берегів вийшли не тільки великі річки, але й менші водойми, аж до найдрібніших джерелець. Уже є жертви, тисячі людей евакуйовані. Складну ситуацію фіксують також у Німеччині й Австрії.

Чеське телебачення від ранку неділі веде безперервну трансляцію – висвітлює події в потерпілих районах, показує затоплені будинки та автомобілі, пошкоджені автошляхи й мости. Десятки повідомлень і відеокадрів розміщують користувачі мережі Facebook.

Прага: метро частково закрите, вода прибуває

У Празі вода піднялася до третього, найвищого рівня загрози повені. Вісім станцій метро, які лежать у безпосередній близькості до річки Влтави, закриті, поїзди проїжджають ці станції, не зупиняючись. Серед зачинених – Старомістська та Малостранська, які найбільш популярні серед туристів.

В окремих районах Праги Влтава вийшла з берегів, затопивши моли і набережні, також частково й острови. Зокрема, під водою значна частина Стрілецького острова, що в самому центрі Праги.

Евакуйована розташована неподалік річки Влтави лікарня. Затоплені підвальні приміщення і перші поверхи житлових та адміністративних будинків.

Улюблені місця відпочинку пражан, які розташовані на воді, евакуйовані або закінчують евакуацію. Річкові ресторани-дебаркадери відшвартовані, дорожні знаки, які вказують шлях до них, стоять у воді.​

Машини пожежних служб, швидкої допомоги та поліції курсують містом. Туристи, одягнені у гумові чоботи, знімають празьку водяну стихію на камери.

Кризовий штаб викликав на допомогу Празі рятувальників і добровольців з країв, які дощі оминули, зокрема з Морави. На допомогу також прийшло військо, 300 солдатів допомагають зводити протиповеневі бар’єри уздовж берегів Влтави, а також евакуювати людей із затоплених районів.

Кризовий штаб закликав власників автотранспорту оминати центр Праги, не виключається також запровадження змін у русі міського транспорту в столиці. Зокрема, в понеділок метро у центрі Праги цілком не працюватиме, від трьох ліній залишаться тільки окремі відтинки у віддалених від води частинах міста.

Масштаби повені можна порівняти з подіями 2002 року

За повідомленнями з південних і північних районів Чехії, складається картина стихійного лиха, яке можна порівняти з найгіршими повенями останніх десятиліть, зокрема, повінню 2002 року.

Найбільших проблем, як і тоді, зазнає розташоване на півдні країни місто Чеський Крумлов. На південь від Праги найгірша ситуація у Таборі і Пісеку, на північ – в Усті-над-Лабем. У понеділок у цих районах чекають на підйом води на вісім метрів від звичного для цієї пори рівня.

На захід від столиці Чехії Праги у селі Тршебоніце-у-Штєховіц під завалами будинку, підмитого водою, загинули двоє людей, жінка і чоловік.

Уряд на надзвичайному засіданні у неділю ввечері оголосив про особливі заходи боротьби зі стихією. Міністр фінансів Мірослав Калоусек оголосив, що є можливість виділити 1 мільярд крон (понад 412,5 мільйонів гривень) для цієї мети.

За попередніми прогнозами, зливи в Чехії, які не вщухають уже майже два тижні, можуть протривати до кінця наступного тижня.

Рекордна повінь у Центральній Європі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG