Доступність посилання

ТОП новини

Італійці розбиратимуться зі скандальними каштанами у Києві


Проект Walkkyiv, Хрещатик
Проект Walkkyiv, Хрещатик
Київ – Італійці звинуватили українські ЗМІ у перекручуванні інформації і особисто їдуть до Києва розбиратися у «каштановому» скандалі. Про це у вівторок заявив директор «Київзеленбуду» Михайло Царенко, посилаючись на відповідне звернення італійської сторони. Тим часом спеціальна комісія продовжує розслідувати скандальне озеленення Києва.

Представники італійської фірми-постачальника каштанів «Бріотті» мають намір завітати до Києва. Все через Максима Петухова, про якого працівник Vivai Sandro Bruschi Марко Менікіні згадує у письмовому коментарі журналістові Тарасу Семенюкові. Переклад цього документа наприкінці травня оприлюднила низка українських ЗМІ. Згідно з ним, нібито саме за вказівкою Петухова були не лише закуплені звичайні кінські каштани, але й підроблені відповідні папери.

«Преса пише, не розібравшись, а відтак виникають чутки. Італійці говорять, що там по-іншому все формулювалося, і є їхнє підтвердження з печаткою. Я передам голові комісії цього листа», – зауважив у вівторок на засіданні тимчасової комісії з питання перевірки факту висадження на Хрещатику директор «Київзеленбуду» Михайло Царенко.

Водночас він підтвердив, що Максим Петухов справді був спостерігачем під час закупки скандальних дерев, адже працює його радником на громадських засадах. Між тим відомо, що Петухов є також директором фірми «Флорекс-Україна».

Утім, попри запрошення, на засідання тимчасової комісії ця особа поки не з’явилась.

Ми не могли не довіряти документації – комунальник

Тим часом Михайло Царенко наголошує, що за «липові» каштани «Київзеленбуд» відповідальності не несе, адже їхню пересадку не замовляв. За його словами, замовник – «Київзеленбуд» Шевченківського району Києва. Однак і тут провину заперечують.

«У нас були наявні документи і накладні, де було чітко вказано, що це каштани «Бріотті» і вони перетнули кордон. Карантинна служба теж підтвердила це. Тому ми не могли не довіряти документації», – зауважує Сергій Коваленко, виконувач обов’язків директора цього підприємства. Водночас він наголошує, що, згідно з договором, головним відповідачем є фірма-виконавець «Професійний садівник», яка свого часу зобов’язалася у разі потреби пересадити дерева.

Наразі ж директор компанії Петро Кравець запевняє, що сам неабияк зацікавлений у цьому, адже з «липовими» каштанами не лише обманули киян, але й зіпсували репутацію його фірми.

«Професійний садівник» непрофесійний?

Поміж тим підприємець визнає, що не був особисто присутнім під час перемов із італійцями щодо закупівлі дерев і діяв через свого представника. Однак не через «Флорекс» Петухова, а через компанію-експортера «Ед Марліс». За словами Кралюка, ця фірма була посередником у переговорах і тоді, коли виявили підміну.

«Коли ми на початку травня побачили, що виникають сумніви щодо походження каштанів, то направили листа до розсадника, в якому ми просили пояснити ситуацію й направити до нас свого представника. На жаль, ми тоді не отримали відповіді на цей лист. Тому зі власниками спілкувався наш офіційний представник ПП «Ед Марліс», оскільки у нього був ухвалений прямий контракт на поставку цих каштанів», – каже Кравець.

Тим часом як до «Професійного садівника», так і до «Київзеленбуду» у членів-експертів тимчасової комісії наразі виникло вже чимало запитань.

Так, президент громадської організації «Столичні ініціативи» Ігор Добруцький зауважує, що перевірка сорту каштанів на етапі висадки була можлива. За його словами, це можна було зробити, проаналізувавши стовбури, фактуру й місця щеплення саджанців.

Окрім того, експерта неабияк дивує те, яким чином облаштовували лунки й готували землесуміш для висадки дерев, а також – де саме та за якою ціною закуповували каштани.

«Дивно, що брали каштани в Італії, це не наш клімат, а в Німеччині він ближчий, бо температура може бути і мінус 25. Бріотті не хворіє від мінуючої молі, але в нього дуже великий ризик потріскання кори. Окрім того, зверніться у будь-який німецький розплідник і вони запропонують такі каштани і з такими параметрами за 320 євро, а за кожне дерево ще не те, що підпишуться, а приїдуть і посадять», – каже Добруцький.

Тим часом голова тимчасової комісії Тетяна Мелихова наголошує, що до італійського посольства наразі надіслали відповідне звернення з проханням посприяти у розслідуванні «каштанового скандалу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG