Доступність посилання

ТОП новини

Франція заявила, що влада Сирії використовувала зарин, США не впевнені


Навчання сирійських урядових військ, недатоване фото державного агентства SANA
Навчання сирійських урядових військ, недатоване фото державного агентства SANA
Париж переконаний, що в Сирії кілька разів використовували нервово-паралітичний бойовий газ зарин, і має «тверді докази», що принаймні один із цих разів це скоїв режим президента Сирії Башара аль-Асада і його «поплічники», заявив у вівторок міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс.

Про це свідчать дослідження зразків, вивезених із Сирії, в одній із французьких лабораторій, сказав він. За його словами, результати цих досліджень Франція передала в ООН.

Міністр додав, що тепер треба розглядати всі можливості реагування, аж до воєнного втручання.

Тим часом у США заявили, що для офіційних заяв про використання зарину в Сирії ще недостатньо свідчень.

Як заявив речник Білого дому Джей Карні, над даними Франції ще треба працювати, щоб підтвердити їх і встановити, хто міг використати в Сирії хімічну зброю, в якій кількості і за яких обставин.

Також у вівторок створена Радою з прав людини ООН Незалежна міжнародна комісія для розслідування ситуації в Сирії заявила, що є «серйозні підстави» вважати, що в перебігу сирійського конфлікту була в обмежених кількостях застосована хімічна зброя принаймні в чотирьох випадках.

Водночас, як мовиться у звіті комісії, для того, щоб з’ясувати, які саме хімічні речовини використовували і хто їх застосовував, потрібні додаткові докази, отримані безпосередньо в жертв чи на місці подій.

Комісія, що складається з понад 20 експертів, дослідила чотири ймовірні хімічні атаки, які сталися в березні й квітні. Звіт, що базується на інтерв’ю з жертвами, медиками й іншими свідками, охоплює період із середини січня до середини травня.

Раніше член цієї комісії Карла дель Понте заявляла, що є докази того, що зарин використовували сирійські повстанці; тоді в комісії заявили, що насправді таких чітких підтверджень немає.

Натомість у США міністр оборони Чак Гейґел заявляв, що американські спецслужби дійшли висновку з «деяким ступенем упевненості», що хімічну зброю, в тому числі нервово-паралітичний газ зарин, використовував режим Башара аль-Асада, але додав, що ці висновки ще треба перевірити.

Незалежна комісія щодо подій у Сирії, створена Радою з прав людини ООН два роки тому, досі не була допущена до самої Сирії і не отримала можливості розслідувати всі події конфлікту в цій країні на місці. Так само влада Сирії не допустила до країни і спеціальну групу інспекторів ООН, яка мала розслідувати звинувачення в застосуванні хімічної зброї, що їх висунули одне проти одного і влада, і опозиція Сирії.
XS
SM
MD
LG