Доступність посилання

ТОП новини

У День захисту довкілля світ закликають до раціонального споживання


Юлія Тетянич

У світі сьогодні відзначають День охорони навколишнього середовища. Цього року головною проблемою, на яку людству варто звернути увагу, в ООН визначили нераціональне споживання харчів: фахівці, зокрема, вказують на те, що виробництво надмірної кількості продуктів призводить до надлишкового використання шкідливих для довкілля пестицидів. Нераціональна у цьому плані й Україна. Водночас екологи вказують і на те, що стан навколишнього середовища в Україні продовжують визначати наслідки аварії на ЧАЕС, а також шкідливі відходи.

Надлишок харчів на нашій планеті зокрема призводить до того, що викинута на смітник їжа в результаті гниття виділяє метан. Це один із найнебезпечніших парникових газів, що впливає на зміни клімату.

На початку року британські аналітики у звіті повідомили, що половина виробленої у світі їжі йде у сміття. Під критику потрапила й Україна: експерти вказали, що через неналежні умови зберігання тут псується аж до 12 мільйонів тонн зерна. І це при тому, що щодня у світі недоїдає близько мільярда людей.

Бракує законів

Водночас до Дня охорони довкілля у Національному екологічному центрі нагадують: поряд з цією проблемою в Україні нагальним питанням лишається й критична ситуація з відходами виробничого та побутового характеру – щороку таких утворюються близько 400 мільйонів тонн.

Для того, щоб мінімізувати такі відходи, та й загалом опікуватися довкіллям, у державі мають ухвалити відповідні законодавчі рішення. Про це Радіо Свобода сказав керівник Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан.

Законопроекти не проходять, оскільки заважатимуть будуватися на березі річки, захоплювати землі та робити з ними все, що хочеться
Ярослав Мовчан
«У Міністерстві екології та природних ресурсів декілька людей кілька років поспіль пробують внести законопроекти, які б дозволяли зберігати береги річок, морів, озер. На жаль, ці законопроекти не проходять, тому що одним вони не вигідні, для інших загрозливі, оскільки заважатимуть будуватися на березі річки, захоплювати землі та робити з ними все, що хочеться», – каже експерт.

За даними Національного інституту стратегічних досліджень, у 2012 році Україна посіла 102-е місце за рівнем ефективності державної політики у збереженні екосистем. На законодавчому рівні питання нині регулюється зокрема законом «Про охорону навколишнього природного середовища». Однак низка не менш важливих, як-от: «Про захист озонового шару» чи обмеження використання поліетиленових пакетів – поки що на стадії розробки.

«Укриття» для Чорнобиля

Нагальним є також питання ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Щоб зменшити поширення радіоактивних речовин, що становлять загрозу не тільки для навколишнього середовища, а й для здоров’я людей, у квітні минулого року було розпочате будівництво нового саркофагу. Наразі зведено практично половину даху, що має накрити зруйнований атомний реактор.

«Новий безпечний конфайнмент мають побудувати до кінця 2015 року», – повідомив раніше заступник технічного директора з безпеки ЧАЕС Олександр Новиков. Загальна вартість проекту – понад півтора мільярда євро. Фінансується він переважно за рахунок міжнародних донорів.

У привітанні до Дня захисту довкілля генсекретар ООН Пан Гі Мун нагадав, що, за прогнозами, до 2050 року населення Землі сягне 9 мільярдів осіб. Водночас, за даними Європейської агенції довкілля, забруднене навколишнє середовище скорочує життя людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG