Доступність посилання

ТОП новини

«Чи потрібен Януковичу «золотий парашут»?» (Огляд преси)


Київ – Віктора Януковича варто спустити з посади президента на «золотому парашуті» й заборонити займатися політикою, переконує експерт тижневика «Країна». Видання нагадує, що «золотий парашут», це компенсація чи гарантії, які надають керівникам у разі їхнього звільнення або відставки зі власної ініціативи. Використовують переважно в міжнародному бізнесі, рідше – в політиці. Найвідомішим главою держави, який отримав «золотий парашут», був Августо Піночет. Більшість «золотих парашутів» для політиків є предметом неформальних домовленостей еліт, про ці умови громадськість дізнається нечасто. Утім, на думку іншого експерта тижневика – депутата Володимира Ар’єва, Янукович не заслуговує на такі преференції. Адже його «сім’я» захопила всі фінансові потоки в Україні, влаштувала мегакорупцію, досі не бачену в державі, переконаний депутат. Переділили бізнес, насильницьки повідбирали у людей їхнє майно. Якщо Януковичу все це залишити, тоді який сенс у зміні влади? Це означатиме, що кожен матиме спокусу повторити його шлях. Заголовок публікації: «Чи потрібен Віктору Януковичу «золотий парашут»?».

«Чому провалюються опозиційні законопроекти?» – у статті під таким заголовком газета «День» запитує: навіщо опозиції розробляти законопроекти й виносити їх на голосування в сесійну залу, коли її лідери елементарно не можуть зібрати всіх членів своїх фракцій? Звісно, не йдеться про остаточне ухвалення певних проектів постанов (на те вона й опозиція, що перебуває в меншості), але згуртувати своїх депутатів для голосування за свій же опозиційний законопроект вона просто зобов’язана. Адже це є фактом порушення обов’язків, коли депутат «прогулює» роботу в Раді чи відмовляється голосувати за той чи інший законодавчий акт. До того ж, це є прикладом безпосереднього невиконання передвиборчих обіцянок партії.

Власником «Укртелекому» публічно стала компанія «СКМ», яка належить Рінату Ахметову, констатує газета «Україна молода». Тіньовим власником журналісти вважають групу Сергія Льовочкіна. Цікавим є факт, що нинішній сценарій продажу «Укртелекому» анонімні джерела передбачили ще... у вересні минулого року. Вартість угоди та її особливі деталі розголошенню не підлягають. Однак про деякі особливості угоди газета розповідає у матеріалі «Алло, Рінат слухає...».

Термін подачі декларацій про доходи народних депутатів закінчився ще 1 квітня, а в офіційних джерелах вони повинні були з'явиться ще на початку травня. Станом на сьогодні, за інформацією газети «Сегодня», декларації опублікували всього 183 парламентарії. З тих документів, які є у відкритому доступі, у Верховній Раді – 44 мільйонери. Найбіднішими є свободівці, а «магнати» нерухомого майна – ударівці.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG