Доступність посилання

ТОП новини

Журналістів в Україні залякують, винні в цьому не покарані – заява


Медійне поле в Україні намагаються остаточно зачистити від поодиноких осередків незалежного мислення, інформування, спілкування та мовлення, а журналістську спільноту – залякати. Про це йдеться у заяві громадських організацій у зв’язку з ситуацією зі свободою ЗМІ в Україні.

«Згідно з даними звіту Інституту масової інформації, минулий рік став рекордним для України за кількістю порушень прав журналістів – 324 випадки. Це найбільша кількість зафіксованих порушень за останні 10 років. Експерти пов’язують таку тенденцію із безкарністю правоохоронців, чиновників та політиків», – йдеться у заяві.

Посилення цих тенденцій можна констатувати і цього року, мовиться в документі. «Завдяки зусиллям журналістів набув широкого розголосу кричущий випадок нападу на журналістку «5 каналу» Ольгу Сніцарчук та фотографа видання «Коммерсант» Владислава Соделя під час мітингу «Вставай, Україно!» 18 травня 2013 року», – мовиться у заяві.

Громадські організації наголошують, що завдяки небайдужості журналістської спільноти та тиску з боку громадськості врешті-решт до дисциплінарної відповідальності за бездіяльність були притягнені 15 працівників міліції, які спостерігали за нападом на журналістів.

«Ця ситуація підтвердила неодноразово висловлену правозахисниками здогадку про те, що правоохоронні органи діють у зв’язці із кримінальними елементами, які здійснюють насильство над «неугодними» представниками ЗМІ та громадськими активістами, а розслідування справ, у яких «спортивні хлопці» виступають фігурантами, – «просідає», – наголошують представники ГО.

Поруч із фізичними методами тиску на журналістів застосовуються також юридичні, мовиться у заяві. «Найбільш характерною в цьому сенсі стала ситуація довкола телеканалу ТВі… Інцидент довкола ТВі знову яскраво продемонстрував відсутність гарантій незалежної діяльності журналістського колективу від втручання власника медіа-ресурсу і вразливість так званої «внутрішньої свободи преси», – йдеться у заяві.

«Згадані випадки, які, на наш погляд, ілюструють подальше згортання свободи слова в Україні, є наслідками глибоких процесів деградації політичних та економічних інститутів у державі. Свобода ЗМІ як комплексне явище, так само як і незалежний суд та інші незалежні інститути, просто зайві в корумпованій авторитарній системі, яка продовжує розбудовуватися в Україні», – наголошують автори заяви.

Водночас вони наголошують, що змінити ситуацію можна. «Для сприяння таким змінам необхідно здійснити такі кроки: внесення змін до чинного законодавства для впровадження механізмів забезпечення незалежності редакційної політики від власника медіа-ресурсу; ухвалення закону про прозору медіа-власність, який би відповідав загальновизнаним міжнародним стандартам; створення суспільного мовлення за активної участі й контролю громадянського суспільства».

Заяву підписала 40 громадських організацій, зокрема, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Transparency International Україна.
XS
SM
MD
LG