Доступність посилання

ТОП новини

Три ночі у львівських храмах


Львів – У Львові 7 червня розпочинається «Ніч храмів», яка розтягнеться аж до півночі неділі 9 червня. Упродовж цього часу всі охочі зможуть побувати на молитві і екскурсії у церквах, дізнатись історію іконопису, послухати музику і церковний спів. Акція «Ніч храмів» відбувається у рамках Європейських днів християнської спадщини. І вперше до українців приїхав музей із Польщі.

Вже зранку у п’ятницю і до вечора неділі на площі Ринок можна відвідати мобільний музей Івана Павла ІІ. Цей 18-метровий автопоїзд, 4 метри заввишки, з виставковим залом понад 60 квадратних метрів, постійно мандрує польськими містами і селами, і вперше приїхав до львів’ян. В експозиції особисті речі святішого отця, який відвідав Україну 12 років тому, світлини і фільми про життя і духовне посвячення Івана Павла ІІ.

Три дні поспіль двері головних святинь УГКЦ, РКЦ і Вірменського собору будуть постійно відчинені. Можна побувати на екскурсії у Латинській катедрі, Вірменському соборі, храмах Петра і Павла, Пресвятої євхаристії, Климентія Шептицького. У рамках акції «Ніч музеїв» заплановані концерти духовної музики, лекції про папу Івана Павла ІІ і символіку ікони та її написання. У Вірменському соборі у суботу відбудеться екуменічна молитва.

«Ніч храмів» розрахована передусім на молодь – священик

Оскільки християнство у Європі потребує живої реклами, у багатьох європейських країнах і започаткували «Ніч храмів», зокрема у Німеччині, Франції, Чехії, Польщі. Бо це дає можливість замислитись над християнським корінням Європи, які моральні цінності нині сповідує суспільство, зауважив координатор заходу, отець Григорій Драус.

«Це було у всьому світі. У Вроцлаві брали участь і православні. Християнство впливало на культуру і гідність людини. У рамках акції в осередку Івана Павла ІІ буде зустріч зі спільнотою «Віра і світло», з родинами, які виховують дітей з особливими потребами, щоб підтримати їх, показати, що хвороба, неповносправність є даром, а не тим, що нищить людину. Людина є великим ділом Бога», – каже священик.

Чотири роки поспіль у Польщі відбувається акція «Ніч храмів», яка привертає увагу як вірних, так і туристів. Архієпископ Львівської архідієцезії РКЦ в Україні митрополит Мечислав Мокшицький зауважив Радіо Свобода, що 50–60% польських католиків щонеділі відвідують богослужіння. Священики нині шукають різні способи євангелізації.

«Молодь ходить по центру і часом не знає, як провести свій час. А коли ввечері о 22–23-й годині побачать світло у церкві, почують музику, де є архітектура, образи і це промовляє до молодих людей, які можуть затриматись, послухати музику чи розповідь, може це їх торкнеться, і це головна мета «Ночі храмів». Думаю, що це буде корисний захід також у нас у Львові», – наголосив владика.

Львів – місто храмів і монастирів

Львів – мультикультурне, багатоконфесійне місто, де поруч жили і живуть люди різних національностей. Перші львівські церкви збудовані понад 700 років тому. Найдавнішим є храм cвятого Миколая, кінця ХІІІ століття. Загалом у місті налічується понад 100 церков. Отці-домініканці, бернардини, кармеліти босі та черевичкові, францисканці, капуцини, реформати, місіонери, пауліни, єзуїти, августинці, зводили храми, монастирі, каплиці. Найбільше сакральних об’єктів збудовано у XIV–XVIII століттях за польської влади і у міжвоєнний час – у 1919–1939 роках.

Акція «Ніч храмів» уже відбувалась у кількох українських містах. Опісля Львова музей Івана Павла ІІ вперше приїде у Хмельницький, Вінницю, Бердичів, Житомир, Київ.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG