Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК треба позбавити права розгляду виборчих спорів – екс-голова комісії


Михайло Рябець
Михайло Рябець
Центральну виборчу комісію треба законодавчо позбавити права розгляду виборчих спорів. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив колишній голова ЦВК Михайло Рябець.

«Діяльність ЦВК політизується, але для цього є підстави. На моє переконання, потрібно цей орган позбавити права розгляду виборчих спорів. Тоді проблеми і оці політичні інсинуації навколо Центральної виборчої комісії автоматично зникнуть», – наголошує Рябець.

За його словами, ЦВК не є судовим органом. «Звичайно, вона має бути як незалежна державна інституція, що здійснює свої повноваження незалежно від будь-яких державних органів в Україні, забезпечити проведення виборів, але вона не повинна розглядати виборчі спори, тобто не повинна перетворюватися на жодному етапі виборчого процесу в судовий орган. Тим більше, що сьогоднішній склад Центральної виборчої комісії сформований за принципом політичного представництва, абсурдного політичного представництва», – заявив колишній голова ЦВК.

«Строк повноважень ЦВК, відповідно до закону, – сім років, Верховна Рада України має повноваження п’ять років. І щоразу, як закінчуються вибори до Верховної Ради, кожна фракція, нова, яка не була раніше представлена у парламенті, вимагає своїх представників у складі ЦВК. Не треба забувати і про те, що ЦВК не лише відповідає за проведення виборів до парламенту, а й проводить вибори президента. А балотуватися в президенти може будь-хто з громадян, незалежно від того, чи належить він до якоїсь політичної партії. Тим більше, що стосується проведення всеукраїнського референдуму. Про яке політичне представництво у ЦВК можна говорити, коли йдеться про проведення всеукраїнських референдумів?» – наголосив Рябець.

Нещодавно президент Віктор Янукович вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії і її нинішнього голови Володимира Шаповала у зв’язку з досягненням шістдесятип’ятирічного віку. В опозиції заявляють, що влада намагається «остаточно захопити» ЦВК.
XS
SM
MD
LG