Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров’ї вшановують роковини зруйнування останньої Запорозької Січі


На Дніпропетровщині у суботу справляють тризну за останньою Запорозькою Січчю, що була зруйнована в червні 1775 року московськими військами за наказом цариці Катерини ІІ.

Захід організували Інгульська паланка Війська Запорозького низового та Благодійний фонд імені кошового отамана Івана Сірка, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Учасниками стали активісти козацьких організацій і гості з різних областей України.

За словами організаторів, жалобну церемонію проводять неподалік від села Покровське Нікопольського району. Тут, на місці останньої Запорозької Січі, відбувається панахида і жалобний мітинг «на вшанування козаків та українських героїв, що полягли в обороні рідної землі».

Сьогодні ж учасники церемонії відвідали могилу кошового отамана Івана Сірка біля села Капулівка на Нікопольщині.

Увечері учасники заходу мають намір розгорнути козацький табір, приготувати козацький куліш та узвар, організувати мистецьку програму. В неділю заплановані козацькі спортивні змагання, вишкіл для молоді, майстер-класи з володіння традиційною козацькою зброєю.

Біля села Покровське у Великому Лузі у 1734–1775 роках існувала столиця Запорожжя – Нова (Підпільненська) Січ, остання Січ. Наразі це місце затоплене водами Каховського водосховища.

На території Нікопольського району свого часу були розташовані п’ять найвідоміших Запорозьких Січей. Їхні рештки у більшості своїй зникли або недоступні для досліджень, зокрема, через створення Каховського водосховища.

Підпільненська Січ (Нова Січ) – адміністративний і військовий центр запорозького козацтва в 1734–1775 роках. Була зруйнована на початку червня 1775 року за наказом російської імператриці Катерини II.
XS
SM
MD
LG