Доступність посилання

ТОП новини

Футурологічні передбачення творців «Зоряного шляху» продовжують збуватись


Коли у середині шістдесятих років минулого сторіччя на телеекранах з’явився новий серіал «Зоряний шлях», мало хто міг передбачити, що майже півстоліття пізніше, він все ще буде культовим феноменом. За ці роки виросли цілі покоління відданих шанувальників Стар треку, а найцікавіше, що фантазії творців серіалу певним чином перетворились на реальність та спонукали до багатьох винаходів.


Зореліт з популярного телесеріалу «Зоряний шлях» сьогодні захоплює американців не менше, ніж 50 років тому, коли він уперше з’явився на екранах. Мало хто пам’ятає, що перші дві серії називалися Ентерпрайз і послужили прототипом космічного човника НАСА, розповіла куратор музею Марґарет Вайткемп:

«Найперший космічний човник був названий Інтерпрайз у результаті влаштованої шанувальниками телесеріалу кампанії у 70-х роках».

На нещодавній зустрічі, присвяченій феномену цього телесеріалу, Маргарет Вайткемп зауважила, що він з’явився на екранах, коли жінки і представники меншин домагалися рівних прав:

«Зоряний шлях» не лише пропонував своє бачення того, як повинні виглядати у майбутньому космічні кораблі, але і був відображенням надій, особливо 60-х, того, щодо суспільства майбутнього – у вас був багаторасовий і багатонаціональний екіпаж, навіть інопланетянин»
Маргарет Вайткемп
«Зоряний шлях» не лише пропонував своє бачення того, як повинні виглядати у майбутньому космічні кораблі, але і був відображенням надій, особливо 60-х, того, щодо суспільства майбутнього – у вас був багаторасовий і багатонаціональний екіпаж, навіть інопланетянин».

Важко уявити, але технології, показані у телесеріалі, стали реальністю, – розповіла, редактор книжки «Зоряний шлях та історія» Ненсі Рейґін:

«Ви вперше побачили плазмовий телевізор, і вперше побачили зображення, я би сказала, мобільного телефону. Я маю на увазі систему зв’язку, що дуже нагадала мені мій перший мобільний телефон».

Ненсі Рейґін подає інші приклади:

«Перед вами перший приклад технології Bluetooth, коли Угура носить маленький прилад у вусі. Ви також бачите перші планшети з використанням мульти-сенсорних панелей».

Телесеріал і досі надихає інженерів, - поділився своїми спостереженнями Майк Ґолд, консультант компанії компанії Bigelow Aerospace, яка розробляє наступне покоління космічних човників:

«Мені хочеться думати, що наша космічна програма відповідає духу «Зоряного шляху», який розширює межі освоєння космосу людиною».

Компанія, за словами Майкла, у 2015 році розпочне випробування нового модуля на Міжнародній космічній станції. Названий інженерами Бім або ж «Промінь» в українському перекладі, модуль бере свій початок також з телесеріалу.

За мотивами телесеріалу було зроблено кілька фільмів. Останній «Зоряний шлях у пітьму» розрахований як на старших шанувальників, так і молодших. Саме про це говорили на влаштованій компанією Ґуґл зустрічі, актори та сценаристи фільму та справжні астронавти НАСА. Каже астронавт Чел Лінґрен:

«Реально цікава річ про ці фільми і просто наукову фантастику, в цілому – це те, що це нагода помріяти про майбутнє і уявити собі якої буде технологія».

«Зоряний шлях», попри свій поважний вік, залишається невід’ємною частиною американської культури, і продовжує надихати людей на дослідження космосу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG