Доступність посилання

ТОП новини

Україна – «перехрестя» нелегальної торгівлі людьми і постачальник «рабів»


Київ – Нелегальна торгівля людьми приносить міжнародним злочинним угрупованням близько 8 мільярдів американських доларів США прибутку на рік. Жертвами торгівлі стають щороку понад два мільйони осіб, більшість із них – жінки і діти. Ці дані навели учасники конференції ОБСЄ з питань протидії торгівлі людьми, яка 10–11 червня працює у Києві. Урядовці й експерти обговорюють не лише виконання міжнародних договорів, які мають захистити жертв торгівлі людьми, а й дискутують, як боротися з новими викликами.

На тій самій київській площі, де проводять конференцію під егідою ОБСЄ, жінка середнього віку просить милостиню, ховає обличчя, але розповідає, що працює на господаря за харчі. «Так оце ми ж маємо що їсти...» – каже вона.

Її чоловікові рік тому місцеві «авторитети» у Берегові на Закарпатті пообіцяли роботу на приватному цегляному заводі на Київщині, але не склалось, визнає чоловік. «Я був ішов на цегляний завод, але там грошей не платили, то я сюди переїхав», – зауважив він.

В Україні жертви торгівлі людьми працюють здебільшого на будівництві, нелегальному виробництві і в сільському господарстві (чоловіки), у сексуальній індустрії (жінки і підлітки). Чимало неповнолітніх «рабів» серед жебраків і кишенькових злодюжок, зазначають експерти неурядової всеукраїнської Коаліції правозахисних організацій.

За кордоном, на чорному ринку праці, на українців чекають такі ж «професії». Але в останні роки до них додався ще один, найбільш небезпечний напрямок діяльності – торгівля людськими органами. Про це на київській конференції наголосив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр.

За його словами, поліція у країнах Євросоюзу б’є на сполох: заможні європейці не проти, коли їм пересаджують органи, взяті у здорової людини із незаможної країни. Значно побільшало фактів торгівлі людьми усередині країн, без перетину кордону, як і насильницького включення у кримінальну діяльність підлітків і жінок.

«У 2003 році ОБСЄ ухвалило План дій проти торгівлі людьми, який донині є важливим інструментом у цій сфері. Але за 10 років існування Плану більшість держав-членів ОБСЄ зазнала впливу соціально-економічної кризи, нових викликів у сфері безпеки. Тож ми повинні доопрацювати наш План дій і внести у нього доповнення і зміни, і це стосується співпраці усіх країн-членів ОБСЄ», – запропонував Заньєр учасникам конференції.

Ініціативи з протидії торгівлі людьми

Є ще одна ініціатива. Спеціальний представник Парламентської асамблеї ОБСЄ, член Конгресу США Крістофер Сміт поінформував про початок тренувань для працівників українських аеропортів. Таким чином авіаційний сектор України стане першим у Європі, чиї робітники зможуть запобігати торгівлі людьми й надавати потенційним жертвам допомогу.

Міжнародна організація з міграції (МОМ) підтримала кампанію з інформування українців про небезпеки торгівлі людьми і підготувала фахівців для роботи «на упередження» з групами ризику. Про це поінформував голова представництва МОМ в Україні Манфред Профазі.


(Відео з офіційного youtube каналу IOMmissionUkraine)

В Україні з американцями співпрацюватимуть правоохоронці. Як зазначив перший заступник міністра внутрішніх справ Віктор Дубовик, щороку МВС «перекриває» понад сто нелегальних каналів перевезення людей з одного регіону країни до іншого і з України за кордон.

«Україна усвідомлює загрозу, пов’язану з організованою торгівлею людьми і здійснює низку важливих ініціатив для протидії цьому. Це стосується національного і міжнародного рівнів. Протидія торгівлі людьми – один із пріоритетів головування України в ОБСЄ, і водночас один із найважливіших напрямків нашої роботи усередині країни. Ми виходимо з того, що торгівля людьми – не лише серйозний кримінальний злочин, але й суспільно-економічний фактор із негативними гуманітарними наслідками», – зазначає Віктор Дубовик.

За даними МВС України і ОБСЄ, які він навів, українці стали жертвами торговців людьми у 57 державах світу. Україна постачає нелегальних робітників, приймає нелегальних робітників і «пропускає» через себе потік жертв торгівлею людьми.

За оцінкою Державного департаменту США (дані за минулий рік), Україна робить великі спроби, але наразі не задовольняє навіть мінімальних стандартів, щоб протидіяти торгівлі людьми. Україну критикують за те, що належним чином не розслідують і не карають чиновників, причетних до подібних злочинів. І через те, що немає ефективних механізмів, щоб допомагати жертвам, хоча вже є кращі закони.

Як мовиться у звіті, хоча уряд України затвердив План боротьби з цим явищем до 2015 року, жодної кампанії з попередження, зокрема комерційного сексу, в державі не проводили

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG