Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали хочуть контролювати інтернет (огляд преси)


Київ – Українських провайдерів можуть зобов’язати упродовж доби закривати доступ до будь-якого сайту, якщо той містить інформацію, яка «розпалює міжнаціональну ворожнечу» або ж «розкриває державну таємницю». З такою ініціативою виступив регіонал Володимир Олійник, який зареєстрував відповідний законопроект у Верховній Раді. Крім цього, законодавець хоче примусити інтернетпровайдерів за першим запитом СБУ чи управління МВС у боротьбі з кіберзлочинністю надавати всі дані про своїх абонентів і те, якими послугами вони користувались. Експерти газети «День» вважають таку ініціативу черговим тиском на інтернет. Мовляв, у такий спосіб влада хоче контролювати контент українського веб-простору. І це дуже небезпечно. Адже в законопроекті визначення власне «забороненої інформації» дуже розпливчасте. Такими ініціативами влади можна дійти до того, що всі сайти про Україну і для України реєструватимуться за кордоном, натомість в Україні ця галузь помре, переконують експерти. Заголовок публікації – «Піар на «двійку».

Влада почала нейтралізацію політичних супротивників на майбутніх президентських виборах. Головна мета, як переконує «Газета по-українськи», – партія «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Видання зауважує, що чим ближче до об’єднавчого з’їзду, тим активніше влада намагається дискредитувати Арсенія Яценюка. Так, минулого тижня регіонали вибили з лав опозиції ще двох депутатів, зробивши їх «тушками». «Тушкуючи» депутатів, влада намагається відвернути виборців саме від «Батьківщини». Мета – розвалити найбільшу опозиційну фракцію і дискредитувати її голову. Для Яценюка зараз важливо вистояти під шквалом критики й тягарем особистої відповідальності. Піти у відставку на тлі скандалу з «тушками» означало б грати за сценарієм влади, наголошує видання у статті «Йде свідома дискредитація «Батьківщини», Яценюка і Тимошенко».

Принцип доміно в економіці – явище небезпечне, надто ж коли це стосується енергоресурсів. Як стверджує газета «Голос України», останнім часом електроенергія на ринку перетворилася з товару на банальну соціально-політичну послугу. Наслідок – 12,6 мільярда гривень боргу у травні за споживання електроенергії. Ці борги провокують безробіття й зупиняють виробництво. До кризи неплатежів, яка мала місце у буремні 90-і, справа не дійде, переконує видання, бо тоді найбільшими боржниками було населення, яке зараз сплачує рахунки дуже сумлінно. Однак загроза одержати масштабну кризу неплатежів у енергетичному секторі на додачу з мізерним інвестиційним попитом і невиразним потенціалом банківської системи здатні зруйнувати фундамент оптимістичного прогнозу соціально-економічного розвитку на наступний рік, який днями затвердив уряд.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG