Доступність посилання

ТОП новини

Рейдерство докотилося і до Федерації тенісу України?


Київ – У Федерації тенісу України скандал: депутата-регіонала Сергія Мошака звинувачують у її рейдерському захопленні завдяки непрозорим виборам. І поки сам він від коментарів утримується, експерти вбачають причину конфлікту у «феодальному» устрої української тенісної спільноти.

Протягом останніх семи років депутат від Партії регіонів Сергій Мошак був віце-президентом Федерації тенісу України, а на нещодавніх виборах став її президентом.

Утім деякі представники тенісної спільноти переконують: ця посада дісталася йому незаконно. За твердженням опонентів Мошака, він – «непрофесіонал», а вибори президента федерації відбулися з численними порушеннями.

Таку думку висловив Радіо Свобода один із учасників виборчої конференції, директор спорткомплексу «Наука» та заслужений тренер України Анатолій Кржевін.

«Порушення були від самого початку: не було мандатних комісій, незрозуміло вийшло із осередками. Зокрема, Київський осередок сформували так, що там були люди, які взагалі не мали ніякого стосунку до тенісу, а натомість директори баз і заслужені тренери були позбавлені цього права. Це було суцільне жахіття. Такого я не бачив за всі свої 65 років у тенісі», – наголошує він.

При цьому Анатолій Кржевін стверджує, що Мошак, нібито, передусім «переслідує вигоди від престижності посади очільника тенісної федерації».

Радіо Свобода звернулося до помічника Сергія Мошака з проханням посприяти в отриманні коментаря від депутата щодо висунутих проти нього звинувачень. Помічник запевнив, що Сергій Мошак вийде на контакт, однак цього поки що не відбулося.

Український теніс нагадує феодальну спільноту – експерт

Тим часом головний редактор журналу «TENNIS Club» Юрій Сосновський наголошує, що подібні скандали притаманні українському тенісу вже майже десять років – від моменту розколу цієї спільноти у 2004 році. За словами журналіста, через брак фінансування прийшла група дуже заможних людей, готових допомогти грошима. Вони виявили таку готовність в обмін на почергове головування у Федерації тенісу. Однак після того, як один із них цю домовленість порушив, інші спонсори від нього відвернулись. При цьому Юрій Сосновський не назвав прізвище даного порушника.

Наразі ж, за словами журналіста, тенісна спільнота радше виступає не проти конкретної особи керівника, а проти системи, яка склалася.

«Зараз теніс нагадує якусь феодальну спільноту, де кожне місто, кожен клуб самі по собі, і їх нічого не об’єднує. Немає реальної програми розвитку. І обирати цей шлях мають не бізнесмени, а саме тенісна спільнота. Більше того, люди, які хочуть стати президентами федерації, мали б особисто гарантувати виконання цієї програми», – каже він.

Відтак, на переконання Юрія Сосновського, результати виборів мають бути скасовані, а всі зацікавлені особи повинні сісти за стіл переговорів.

Наразі частина тенісної спільноти «спілкується» із Сергієм Мошаком через суд. Суддя Києво-Святошинського суду, яка мала вести цю справу, взяла самовідвід.



Після публікації матеріалу від помічника Сергія Мошака надійшла відповідь на запитання Радіо Свобода:

«Наскільки прозорими були вибори президента федерації? Чи справді були відсутні мандатні комісії, а члени осередків (зокрема, київського) не мали жодного стосунку до тенісу, але голосували?

– Звісно, це не правда. Мандатні комісії були, а щодо осередків, зокрема київського, тут нічого навіть говорити – хіба можна ставити під сумнів авторитет тенісиста Сергія Стаховського, або ж Сергія Лашкула, який є віце-президентом Федерації тенісу України. Голосував також і Герман Беньямінов, який очолював федерацію впродовж багатьох років. Якщо комусь здається, що ці люди «не мають жодного стосунку до тенісу» – мені додати нічого. Конференція транслювалася в режимі он-лайн, тож всі бажаючі могли спостерігати за її ходом.

– Наскільки справедливими є закиди, що пан Мошак не має жодного стосунку до тенісного спорту?

– Я обіймав посаду віце-президента ФТУ з 2006 року. За цей час український теніс здійснив справжній прорив, завдяки наполегливій роботі всієї команди. Я був частиною цієї команди та підтримував курс Федерації. Після того, як я очолив Федерацію, за нашу збірну почав грати Олександр Долгополов, перша ракетка України. На мою думку, це те досягнення, яке справді має значення.

– У чому, на думку пана Мошака, причини нинішнього конфлікту і як його можна вирішити?

– Я вважаю, що причина конфлікту не має жодного стосунку до Федерації тенісу. Якщо бути відвертим, то ситуація виникла через амбіції наших київських опонентів. Переконаний, що заради українського тенісу треба перейти до конструктивних розмов, тож я відкритий до діалогу.

– Чи справедливі звинувачення, згідно з якими пан Мошак тиснув на суддю, яка мала вести справу щодо тенісного скандалу?

– Як президент федерації тенісу та як народний депутат України я маю повне право звертатися за роз’ясненнями до Генпрокуратури та до кваліфікаційної комісії. Про жоден тиск не може бути і мови, адже ніяких дзвінків не було. Погодьтеся, господарський суд Києво-Святошинського району не може розглядати справу Федерації тенісу, яка зареєстрована в Печерському районі – і я скористався своїм правом отримати компетентну відповідь щодо цього юридичного нонсенсу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG