Доступність посилання

ТОП новини

Проти «єдиного неба» страйкують авіадиспетчери 11 країн ЄС


Акція протесту європейських авіадиспетчерів, яку 11 червня розпочали представники французької цивільної авіації, поширилася вже на 11 держав ЄС. У аеропортах Парижа, Ліона, Ніцци, Тулузи та Бордо сьогодні скасовано в середньому три рейси з чотирьох.

Працівники європейських аеропортів припинили або істотно сповільнили свою роботу, виступаючи проти плану Єврокомісії створити єдиний європейський авіапростір, так звану ініціативу «єдине небо». У Брюсселі наполягають на тому, що роздрібненість європейської системи авіаперевезень щороку призводить до втрати 5 мільярдів євро.

Тим часом, на думку профспілок, які організували страйк, ця ініціатива може згодом призвести до істотного скорочення робочих місць та заробітних плат працівників аеропортів.

Секретар Європейської федерації працівників транспорту Франсуа Баллестеро пояснює, що «Єврокомісія має на меті розділити окремі послуги, що доповнювали контроль авіаційного руху». «Вона хоче впровадити у авіаперевезеннях принципи ринку. Однак, на нашу думку, це означатиме змінити саму сутність повітряного контролю, який був суто державною службою», – зазначив він.

Водночас самі авіаперевізники, включно із Air France – KLM та Ryanair, попри страйки, підтримують плани Європейської комісії, кажучи, що послуги авіадиспетчерів оцінюються надто дорого.

Попередження щодо продовження страйку авіадиспетчерів із 13 червня профспілками було відкликане після того, як міністри транспорту Франції та Німеччини звернулися до єврокомісара з питань транспорту Сійма Калласа з проханням заморозити ініціативу лібералізації авіаційного руху Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG