Доступність посилання

ТОП новини

У День Росії опозиція вимагала звільнити політв’язнів


Під час мітингу опозиції в Москві, 12 червня 2013 року
Під час мітингу опозиції в Москві, 12 червня 2013 року
Москва – У День Росії в центрі Москви пройшла хода опозиції під гаслом «За нашу і вашу свободу». Вимоги учасників акції – звільнення політв’язнів, серед яких фігуранти так званої Болотної справи, учасниці групи Pussy Riot і колишні керівники компанії ЮКОС.

Умовна назва сьогоднішньої ходи – «12.12.12». Цю нумерологію було неважко розшифрувати. 12 червня, 12 в’язнів Болотної, над якими розпочався судовий процес, о 12-й годині дня на Калузькій площі було оголошено збір учасників акції.

Саме цим же маршрутом 6 травня 2012-го йшли і учасники узгодженої ходи вулицею Якиманка до Болотної площі. А нині люди вийшли на акцію на захист тих, хто перебуває за ґратами через події річної давності.

Мама одного з в’язнів Болотної, правозахисника Миколи Кавказького, Наталія каже, що протест учасників подій 6 травня 2012 року був таким же мирним, як і сьогоднішній.

«Я теж сьогодні прийшла на мирний мітинг. У мене немає ніякої зброї, і у мого сина не було ніякої зброї, – зазначає вона. – Але вийшло так, що ось доводиться зараз приходити на мирну ходу, щоб захищати свого сина і інших хлопців».
Russian Opposition Holds Moscow March
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

За свободу політв’язнів

Нинішня акція в цілому пройшла спокійно. Неприємний інцидент трапився до початку ходи. Співробітники поліції затримали близько десяти людей за те, що вони не захотіли згортати прапори «Лівого фронту», діяльність цієї організації зупинена до 19 липня цього року. В основному ж мітингувальники і поліція були взаємно ввічливі.

В руках у багатьох присутніх були фотографії фігурантів кримінальної справи про масові заворушення на Болотній площі 6 травня 2012 року, плакати і транспаранти на підтримку їх, а також учасниць групи Pussy Riot Надії Толоконникової і Марії Альохіної й колишніх керівників нафтової компанії ЮКОС Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва.

На чолі колони йшли лідери російської опозиції – Олексій Навальний, Ілля Яшин, Михайло Касьянов і Володимир Рижков.

Рух опору

Колишній депутат Держдуми, а нині опозиційний політик Геннадій Гудков йшов разом з іншими маніфестантами. За його словами, без подібних акцій неможливе становлення громадянського суспільства в Росії.

«Ми зобов’язані виходити на мітинги. Це, безумовно, діє на владу. Кожен мітинг – це як удар, нехай по удаваному, моноліту гранітному. Проте він її все одно розбиває, цей удар кувалдою. Тому кожна така хода все одно важлива в морально-психологічному плані. Це важливо з точки зору становлення громадянського суспільства. Це важливо з точки зору тиску на владу. Такі ходи, такі мітинги дуже серйозно просувають Росію вперед до нормальної демократичної правової держави», – вважає Геннадій Гудков.

Не відмовляючись від протесту

У ході взяли участь представники різних політичних організацій. За даними поліції, на акції було близько 6 тисяч людей. За оцінками організаторів, у заході брали участь від 10 до 15 тисяч осіб, що, з огляду на дачну московську погоду, чимало.

Відомий російський поет і публіцист Лев Рубінштейн вважає, що на долю в’язнів Болотної ця акція навряд чи вплине, але відмовлятися від протесту не слід.

«Все, що у моїх слабких силах, я намагаюся робити, – каже він. – І сподіваюся, що це буде робити кожен. Вода камінь точить. Я думаю, що їх, звичайно, засудять, але ні завтра, ні післязавтра історія не закінчується. Тому будемо чинити опір».

Наступна протестна акція в Росії може бути приурочена до закінчення процесу над одним із лідерів опозиції Олексієм Навальним у справі «Кіровлісу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG