Доступність посилання

ТОП новини

Страйк у Греції: греки обурені несподіваним закриттям телерадіокомпанії


Страйк в Афінах, 13 червня 2013 року
Страйк в Афінах, 13 червня 2013 року
Брюссель – Після того, як греки через закриття державної телерадіокомпанії опинилися перед порожніми екранами, місцеві профспілки організували у четвер цілодобовий страйк. Не їздять автобуси і поїзди, зачинені офіси. Тим часом, і в уряді Греції, і в установах Євросоюзу події у грецькому медіапросторі викликали розбіжності.

У новітній історії європейської демократії такого ще не було, щоб уряд закрив цілу державну телерадіокомпанію. Однак, саме це стало причиною того, що нині греки знову протестують, називаючи крок уряду автократичним, і розцінюють його як ледь не державний заколот. Мова йде про раптове припинення трансляцій місцевої державної телерадіокомпанії ERT.

Уряд пояснює це тим, що грецька телерадіомовна корпорація була зразком безгосподарності, марнотратства й корупції.

Грецький прем’єр Андоніс Самарас пообіцяв, що уряд відновить мовлення, але вже за сучасними зразками. «Ті, хто виступає сьогодні, підтримують не державне телебачення, а підтримують ERT минулого», – заявив прем’єр.

Витрати на компанію, за оцінками, сягали 300 мільйонів євро на рік. Марнотратство неприпустиме у державі, яка живе завдяки грошам зовнішніх кредиторів, кажуть в уряді.

Уряд Греції під тиском безвідповідальної «трійки» – представник Європарламенту

Тим часом, у європейських установах думки щодо закриття ERT розділилися. Єврокомісія «відгородилася» заявою, що це, мовляв, суто урядове рішення.

«Рішення уряду Греції слід розглядати у контексті зусиль, що робляться керівництвом країни для модернізації грецької економії. Сюди належить і підвищення рентабельності та ефективності державного сектору», – заявив речник Єврокомісії Олів’є Бaйї.

Тим часом Ізабель Дюран, віце-президент Європарламенту, у четвер висловила глибоке обурення подіями у Греції і тим, як на них відреагували єврокомісари.

«Це абсолютно не прийнятно, адже завтра так само зачинять школи, бо, мовляв, там погані результати і надмірна кількість вчителів. Далі зачинять лікарні, потім усі держслужби. Але ж преса та державні установи – це головні індикатори (демократії). Єврокомісія каже, що це автономне рішення уряду Греції. Яка зухвалість! Цей кволий уряд під тиском ззовні вдається до безвідповідального кроку. Однак, це ще й робиться під впливом інших безвідповідальних, а саме, «трійки» – МВФ, Європейського центробанку і Єврокомісії», – каже заступник президента Європарламенту.

Панайотіс Калфаяніс, голова профспілки закритої телерадіокомпанії, зазначає, що, віддаючи наказ припинити теле- й радіотрансляцію, уряд діяв поза законом.

Журналісти рук не опускають

Телерадіокомпанія Elliniki Radiofonia Tileorasi донині налічувала понад дві з половиною тисячі осіб. Журналісти й персонал своєї роботи не припиняють, транслюючи передачі аналоговою мережею й через інтернет. Не опускати руки їх заохочує широка хвиля загальнодержавного протесту проти рішення уряду. Грецька журналістська профспілка вважає, що не сьогодні-завтра слід чекати політичної відповіді з боку влади, бо їй буде неможливо знехтувати обуренням громадян.

Тим часом, урядова коаліція теж засумнівалася у правильності здійсненого закриття найбільшого державного засобу масової інформації. У цьому переконаний голова місцевої профспілки журналістів Дімітріс Ціміс. Він пояснює це тим, що уряд не усвідомлював, наскільки серед громадян були популярними програми ERT, зокрема, інформаційного та культурного спрямування.

Якщо у четвер греки страйкували, то напередодні ввечері, незважаючи на дощ, зібралися в Афінах на концерт, щоб підтримати улюбленого мовника.
Греки протестують проти закриття державної телерадіокорпорації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG