Доступність посилання

ТОП новини

Євроінтеграції України і Молдови може зашкодити ситуація у Придністров’ї – експерти


Київ – Самопроголошена Придністровська Молдавська Республіка облаштовує свій кордон. Це може зашкодити багатостороннім переговорам із розв’язання придністровського конфлікту, євроінтеграції Молдови й України й ускладнити пересування людей з одного берега Дністра на другий.

Лідер самопроголошеної Придністровської Республіки Євген Шевчук підписав закон «Про державний кордон», що визначає межі території, на якій діє «суверенітет» республіки, статус державного кордону і засади прикордонної політики Придністров’я. Закон також не дозволяє сусідам «змінювати кордон в односторонньому порядку».

Молдова кваліфікувала ці дії як відкритий виклик на адресу Кишинева і міжнародних посередників, які ведуть переговори щодо визначення статусу Придністров’я та вирішення придністровського конфлікту. Парламент Молдови вирішив провести 20 червня спеціальне засідання з придністровської проблематики.

А новообраний прем’єр-міністр Молдови Юріє Лянке під час розмови з Молдовською редакцією Радіо Вільна Європа закликав учасників міжнародних переговорів вплинути на рішення Тирасполя. Лянке також не виключає своєї зустрічі з придністровським лідером Шевчуком у форматі «віч-на-віч».

Ми не можемо говорити про повноцінну державну систему, допоки не повернемо придністровський регіон в єдиний простір Молдови
Юріє Лянке
«Ми занепокоєні ускладненням ситуації у придністровському регіоні. Відтак, ми не можемо говорити про повноцінну функціональну державну систему, допоки не повернемо придністровський регіон в єдиний політичний, економічний і культурний простір Молдови», – наголосив Лянке.

За даними Радіо Вільна Європа, ситуацію ускладнює перебування у придністровському регіоні російських вояків (14-а армія) і той факт, що більшість придністровського населення має паспорти громадян Росії та України. До того ж, за останні три місяці у зоні безпеки між Молдовою і Придністров’ям сталося майже сто локальних конфліктів.

Київ закликає активізувати переговори у форматі «5 плюс 2»

У Києві рішення Тирасполя викликало занепокоєння. Цього тижня голова ОБСЄ, міністр закордонних справ України Леонід Кожара обговорив ситуацію у Придністров’ї під час телефонних розмов з прем’єром Молдови Юріє Лянке і главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Активізація діалогу щодо врегулювання придністровського конфлікту – одне з головних завдань України під час її цьогорічного головування в ОБСЄ, зазначає прес-служба МЗС України.

Українські експерти не радять забувати, що у 2005 році Україна запропонувала нинішній формат міжнародних переговорів щодо Придністров’я, нині відомий як «план Ющенка», або ж «5 плюс 2» (Молдова, ОБСЄ, Придністров’я, Росія та Україна плюс спостерігачі від США та ЄС).

Спецпредставник голови ОБСЄ, посол Андрій Дещиця повідомив ЗМІ, що донині Тирасполь не налаштований на порозуміння з іншими сторонами у переговорному процесі.

«Україні як головуючій в ОБСЄ вдалось провести два раунди переговорів, один із них у Львові. Але придністровська сторона не була готова, щоб її лідер взяв участь у цьому заході. Наступний раунд – в Одесі два тижні тому – був більш практичний. Мова іде про демонтаж аварійної канатної дороги, яка давно не використовується і єднає два береги Дністра у містах Рибниця і Резина, під якою розташовані понад 20 житлових будинків», – каже Дещиця.

Тирасполь готує плацдарм для інтеграції з Росією – експерти

На думку незалежних експертів, Тирасполь готується до тіснішої інтеграції з Росією. Про це відкрито говорить і придністровський лідер Євген Шевчук на зустрічі з російськими ЗМІ.

Придністровці хочуть об’єднати країну через можливий вступ до Росії або через якісь інші інтеграційні процеси
Євген Шевчук
«Ми проводили референдуми, які дозволили у демократичних обставинах сформулювати сподівання придністровців. Вони хочуть об’єднати країну через можливий вступ до Росії або через якісь інші інтеграційні процеси», – зазначив Шевчук журналістам видання РКБ.

Експерт міжнародного аналітичного центру «Чорноморська миротворча місія» Олександр Богомолов вважає, що рішення Тирасполя облаштовувати кордон не просто на руку Москві, це також шкодить євроінтеграції Молдови й України. Але найбільше постраждають мешканці придністровського регіону, як і населення прикордонних районів України, вважає він.

«Ми проводили дослідження у придністровському регіоні, там люди в цілому використовують будь-яку можливість, щоб отримати змогу пересуватись поза межі самопроголошеної республіки. Люди купують паспорти, бо з «паспортом Придністровської республіки» можна лише по Придністров’ю пересуватись. До того ж переговори ведуть, я б їх назвав, «люди у піджаках», залишаючи осторонь, поза переговорним процесом, потреби й інтереси суспільства», – сказав Богомолов у розмові з Радіо Свобода.

Із ним згоден політолог із Кишинева Леонід Літра. На його думку, придністровське суспільство виключене з процесу ухвалення рішень про статус регіону, фактично – про своє майбутнє. До того ж, фінансово-економічна залежність Тирасполя робить будь-кого з нинішніх його керівників заручниками політики Росії.

Дії Тирасполя спрямовані на те, щоб завадити Молдові парафувати на вільнюському саміті «Східного партнерства» угоду про асоціацію з ЄС
Леонід Літра
«Швидше за все, дії Тирасполя спрямовані на те, щоб завадити Молдові парафувати на вільнюському саміті «Східного партнерства» угоду про асоціацію з ЄС. Те саме стосується і планів України щодо підписання аналогічного документа. Але з демаркацією кордону чи без цього, Придністров’я не досягне визнання на міжнародному рівні», – вважає Літра.

Наразі Придністров’я перетворюється на одну з найбільш серйозних загроз для регіональної безпеки, яку міцно тримає на пострадянському просторі «рука Москви», констатують експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG