Доступність посилання

ТОП новини

«Перехитрити» зовнішнє тестування: місія нездійсненна?


Київ – Відповіді на тести за півсотні гривень, шпаргалки та мобільні телефони у вбиральнях. Так намагаються «перехитрити» зовнішнє оцінювання цьогорічні випускники. Однак якихось корупційних схем спостерігачі не виявили, зауважують у громадянській мережі ОПОРА. Депутати ж від Партії регіонів вказують на недосконалість нинішньої системи тестування.

«Відповіді на зовнішнє незалежне оцінювання, усі предмети – в наявності». Такі оголошення можна знайти сьогодні у соціальних мережах. На прохання Радіо Свобода кілька користувачів написали на вказані адреси, їм обіцяли прислати відповіді за 50-60 гривень. Як гарантію нібито надавали позитивні відгуки користувачів, які вже скористалися такими послугами.

Відповіді, які можна отримати у такий спосіб, не підтверджуються, фактично жоден учасник тестування до початку процедури не знав про те, які саме завдання на нього чекають, заявляє у коментарі Радіо Свобода Ольга Стрелюк, координатор освітніх програм громадянської мережі ОПОРА (яка моніторить перебіг зовнішнього оцінювання). За словами Стрелюк, громадські спостерігачі на сьогодні не виявили якихось корупційних практик. Більше порушень зафіксували з боку самих випускників.

«Попри заборону і попри наявність технологічних перерв, коли застосовують металодетектори для виявлення додаткових технічних пристроїв, є випадки, коли учасники позбавляються права подальшого проходження зовнішнього незалежного оцінювання, власне, через наявність у них чи то мобільних телефонів, чи шпаргалок. Крім того, фіксуємо випадки використання мобільних телефонів і шпаргалок у туалетах», – зазначає Ольга Стрелюк.

Українці можуть робити корупцію навіть на кладовищі – Колесніченко

Раніше Освіта.ua публікувала заяву депутата-регіонала, автора одного із законопроектів про вищу освіту, Григорія Калетніка, який стверджував, що зовнішнє оцінювання провокує «більш витончену корупцію».

За пропонованим ним законопроектом, при вступі повинні враховуватися і результати тестування, і середній бал атестату, і результати вступних випробувань у вишах, при чому йдеться не тільки про так званий творчий конкурс, а й «інші бали вступного випробування».

Його колега по фракції Вадим Колесніченко вважає, що вступ абітурієнтів до вишів повинен бути узгоджений із інтересами самих вишів, тобто все одно треба впроваджувати додаткові іспити із фаху. За його словами, виникають питання і щодо якості тестів.

Що ж до корупції, депутат зауважує: «Знаєте, українці – дуже цікаві люди. Вони можуть зробити корупцію навіть на кладовищі, на жаль. І попередити це…Ми ж пишемо закони про всіх, а все одно знаходяться люди, які можуть ці закони не тільки обійти, а й познущатися з них. Ми ж не можемо під кожну «хитро зроблену людину» писати окреме законодавство. Це питання відповідальності і самих учасників тестування».

Сьогодні абітурієнти вже встигли скласти тести з хімії, української мови та літератури, іноземних мов, математики, географії та всесвітньої історії. Залишилися фізика, біологія та світова література.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG