Доступність посилання

ТОП новини

Домовленість про виїзд Тимошенко до Берліна (європейська преса)


Європейська преса далі обговорює настирливі чутки про можливе звільнення лідера української опозиції Юлії Тимошенко з ув’язнення та її від’їзд на лікування до Берліна. Газети цитують експертів, які кажуть: як виглядає, є попередня згода між Тимошенко та владою, і тепер тривають технічні переговори. Газети також повідомили про «висунення угорською прокуратурою звинувачення у нацистських злочинах (сприянні нищенню євреїв) колишньому начальникові поліції міста Кошиці (Словаччина) у 1942 році 98-річному Ласло Чатару. Оглядачі також вважають, що зустріч президента Білорусі Олександра Лукашенка з його укранським колегою Віктором Януковичем у Києві «може вплинути на формат стосунків між Україною і Митним союзом».

Лондонська The Guardian стверджує, що «цієї осені Юлію Тимошенко можуть відправити до Німеччини». Газета при цьому наголошує: «Європейський союз поставив вирішення суперечки з українською владою щодо долі Тимошенко умовою тісніших зв’язків із колишньою радянською республікою». Видання наводить вже відомі висловлювання про ймовірність цього сценарію з боку як заступника генпрокурора України Рената Кузьміна, так і спеціального посланця Європарламенту в Україні з цієї проблеми, колишнього президента Польщі Александра Квасневського. Внутрішньоукраїнські джерела, як пише газета, раніше стверджували, що Тимошенко відмовлялася покинути Україну для лікування з причин можливої втрати своєї політичної бази вдома, але тепер вони не виключають, що Тимошенко може передумати. Газета цитує дочку Юлії Тимошенко Євгенію, котра сказала: «Таке рішення залежить не від нас, це залежить лише від однієї людини – Віктора Януковича. І якщо рішення ухвалено, немає сенсу від нього відмовлятися, бо вона дійсно потребує лікування. Це моя позиція як дочки». Видання з Лондона наводить думку аналітика з Києва Володимира Фесенка, котрий каже, що, «як виглядає, є попередня угода між Тимошенко і владою, і тепер йдуть переговори про уточнення деталей». Цей експерт також вважає, що шанси на такий варіант рішення, незважаючи на опозицію в оточенні Януковича, високі. «Я думаю, що все буде в кінцевому підсумку вирішено в останній момент – десь у серпні-вересні», – каже Фесенко. Газета також інформує про нові кримінальні звинувачення влади проти Тимошенко і наголошує, що в «Україні спостерігається посилення натиску цими новими звинуваченнями проти колишнього прем’єр-міністра, що розвіює будь-які сподівання на президентське помилування».

Європейський варіант The Wall Street Journal інформує про висунення прокуратурою Угорщини «звинувачення проти ймовірного нацистського злочинця часів Другої світової війни, нині 98-річного Ласло Чатара». Чатар очолює перелік підозрюваних у нацистських воєнних злочинах відомого центру так званих «мисливців за нацистами» Сімона Візенталя. Як начальника поліції Кошиць (Словаччина) 1941–44 років Ласло Чатара обвинувачують у висилці щонайменше 15 тисяч місцевих євреїв до нацистського концтабору Аушвіц. Серед звинувачень проти 98-річного Чатара фігурує і такий факт, що він як начальник поліції Кошиць прямо сприяв відправці до українського Кам’янець-Подільського 300 євреїв, де всі вони загинули у 1941 році. Газета цитує одного з провідних, за словами газети, «мисливців за нацистами» центру Сімона Візенталя з Єрусалима Ефраїма Зуроффа, який з приводу цього рішення угорської прокуратури у справі звинувачення Ласло Чатара сказав: «Це – важливий наріжний камінь для Угорщини, яка веде боротьбу з питань уроків історії Другої світової війни». Суд над Чатаром розпочнеться, як очікують, за три місяці в Будапешті, де й перебуває під домашнім арештом звинувачений.

Російська «Независимая газета» вважає, що «Мінськ тягне Київ до Митного союзу» під егідою Росії. Про це свідчить, на думку оглядача Тетяни Івженко, дводенний візит президента Білорусі Олександра Лукашенка до Києва і його переговори з українським лідером Віктором Януковичем. Газета цитує експертів, які не виключають, що «вчорашня бесіда Януковича і Лукашенка може виявити вплив на формат стосунків між Україною й Митним союзом».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG