Доступність посилання

ТОП новини

Опозиції не вдалося прибрати російський флот із Криму


Верховна Рада не скасувала Харківських угод
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Верховна Рада не скасувала Харківських угод

Київ – Денонсувати Харківські угоди про продовження перебування російського флоту в Україні в обмін на так звану «знижку на газ» спробували у середу представники парламентської опозиції. Проте він не набрав належної кількості голосів, хоча за нього проголосували навіть деякі регіонали. Фахівці запевняють, що це лише демонстрація намірів, і наступні кроки зі скасування угод будуть більш дієвими. Однак частина українських політиків згадує про те, що минулого року депутати втратили своє право ініціювати скасування міжнародних угод.

Законопроект про денонсацію угод щодо перебування в Україні Чорноморського флоту Росії після 2017 року вніс до парламенту представник «Батьківщини» Володимир Яворівський. Виступаючи в сесійній залі, він наголосив, що український та російський президенти Віктор Янукович та Володимир Путін 21 квітня 2010 року в Харкові домовилися про знижку на газ, однак Україна купує його за найвищою в Європі ціною. Що стосується плати за базування флоту, то вона відбувається не живими грошима, а в рахунок окремих державних боргів України, існування яких нічим не доведене, вважає Яворівський.

Представники опозиційних фракцій підтримали цю ініціативу, натомість проти виступили лідер комуністів Петро Симоненко та регіонал Вадим Колесніченко. Однак їхніх аргументів зовсім не було чутно – представники ВО «Свобода» в парламенті вчинили галас, вимагаючи в депутатів виступати українською мовою.

Зрештою, законопроект не ухвалили – він набрав лише 152 голоси із 226 необхідних. Результати голосування за фракціями свідчать, що за денонсацію угод проголосували троє регіоналів, але хто саме – невідомо. Не голосували близько 20 представників опозиції – їх з різних причин не було в залі засідань. В цьому контексті позафракційний депутат Олесь Доній запропонував прилюдно звинуватити їх у неробстві.

Янукович обіцяв живі гроші, а флот базується в рахунок міфічного боргу – Яворівський

Те, що Харківські угоди не були скасовані, матиме згубні наслідки, заявив Радіо Свобода Володимир Яворівський.

Наслідки гіркі, й вони накопичуватимуться. У 2017 році кабальна ситуація могла би закінчитися
Володимир Яворівський
«Наслідки гіркі, й вони накопичуватимуться. Україна не отримує ні копійки до бюджету. Вигадали якийсь міфічний борг за отримання якогось бензину на три мільярди доларів. Я шукав відповідь на це питання 10 років – парламент не голосував за цей бензин. І от цей борг потроху списують, в обмін на перебування флоту в Севастополі. У 2017 році ця кабальна ситуація могла би закінчитися, і ми б реалізували норму Конституції про те, що військові бази в Україні можуть бути лише тимчасовими», – наголосив Яворівський.

Натомість Петро Симоненко, лідер фракції комуністів, яка одноголосно виступила проти денонсації Харківських угод, називає зовсім інші загрози національній безпеці України.

Cуверенітету України загрожує саме втрата її обороноздатності, зокрема й те, що вона відмовилася від ядерної зброї
Петро Симоненко
«Проблема не в перебуванні Чорноморського флоту Росії в Україні, проблема – у тому, що держава практично не має своїх військово-морських сил. Два кораблі й підводний човен – приєднані до причалів, щоб не втонули, і давно не виходять у море. Те ж саме стосується військово-повітряних сил. Ми неодноразово говорили, що суверенітету України загрожує саме втрата її обороноздатності, зокрема й те, що вона відмовилася від ядерної зброї», – зауважив Симоненко.

Влада невдовзі й сама скасує Харківські угоди?

Нинішнє голосування не означає, що Україна втратила можливість сковувати невигідні їй Харківські угоди, вважає колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Cитуація з російським газом невдовзі й чинну владу переконає в тому, що Харківські угоди треба скасовувати
Володимир Огризко
«Сьогодні й не варто було сподіватися на позитивне голосування з цього питання, – каже він. – Але ситуація з російським газом невдовзі й чинну владу переконає в тому, що Харківські угоди треба скасовувати. Шлях денонсації один – парламент. Перша спроба була радше символічною, але будуть й інші».

Натомість колишній міністр юстиції, народний депутат багатьох скликань та автор закону «Про міжнародні договори» Сергій Головатий наголосив Радіо Свобода, що нині народні депутати не мають права ініціювати законопроекти про скасування міжнародних угод, і що парламент може лише голосувати за такі пропозиції від виконавчої влади.

Харківські угоди, як і чимало інших речей, увалених новою владою, не є легітимними. Вони суперечать Конституції
Сергій Головатий
«Укладання міжнародних договорів та ініціатива щодо їхнього припинення – це прерогатива президента та уряду. У Верховній Раді, особливо цього скликання, люди граються з законами, з Конституцією, – зазначає політик. – Це піар-акції, це популізм. Водночас Харківські угоди, як і чимало інших речей, увалених новою владою, не є легітимними. Вони суперечать Конституції».

За словами Сергія Головатого, опозиції треба шукати інші механізми, за допомогою яких Харківські угоди та інші неконституційні рішення можна визнати недійсними.

Закон про регламент Верховної Ради з останніми змінами і законодавство про міжнародні договори передбачає, що ініціатива розірвання міжнародних угод може належати лише президенту та уряду. За інформацією на сайті парламенту, депутати мали таке право до січня 2012 року, доки президент Віктор Янукович не підписав зміни до регламенту.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG