Доступність посилання

ТОП новини

На злочин дітей штовхають проблеми у сім’ї – експерти


На Луганщині міліція звітує про суттєве зменшення дитячої злочинності. В порівнянні з минулим роком кількість правопорушень, скоєних дітьми, вдалося зменшити на 60 відсотків. Правоохоронці пояснюють це своєю хорошою роботою – профілактичними заходами. Попри це, психологи відзначають загальне збільшення агресії та жорстокості серед дітей.

За п’ять місяців цього року неповнолітні на Луганщині скоїли близько 150 злочинів – це на 60 відсотків менше, ніж за аналогічний період минулого року, відзначає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей в Луганській області Володимир Меркель, зауважуючи, що секрет у профілактиці.

За його словами, правоохоронці тісно співпрацюють з навчальними закладами, залучають дітей у різноманітні гуртки. При цьому Володимир Меркель вважає, що велика кількість тюрем у Луганській області, безумовно, впливає на криміногенну ситуацію, зокрема і на дитячу злочинність.

Щороку близько двох тисяч звільняються з місць позбавлення волі
Володимир Меркель
«Давно склалася така тенденція: щороку близько двох тисяч звільняються з місць позбавлення волі, і вони залишаються жити на території області. Це наклало особливий відтінок і формує поведінку дітей», – каже Володимир Меркель.

Координатор благодійного фонду «Підліток» Олексій Мурашкевич понад 10 років працює з проблемними дітьми, в тому числі і з тими, які перебувають у колоніях.

Більша частина з них – це вихідці із неповних сімей, або сироти, або сім’я не благополучна
Олексій Мурашкевич
«Коли ми аналізували соціальну ситуацію тих дітей, які перебувають на обліку, або тих, які в колонії, виходило так, що більша частина з них – це вихідці із неповних сімей, або сироти, або сім’я не благополучна», – розповів Мурашкевич.

Ще однією причиною він називає доступність алкоголю. Алкоголь фігурує в більш як половині випадків злочинів, які скоюють неповнолітні.

Статистика міліції свідчить: найчастіші злочини дітей в Луганській області – це крадіжка мобільних телефонів та металоконструкцій, а також хуліганство.

Начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей Володимир Меркель каже, що тяжкі злочини діти скоюють рідко. Зростання жорстокості серед підлітків він не помітив.

Дитина бере приклад із батьків – психолог

Між тим, Олексій Мурашкевич вважає, що сучасні діти мають більше джерел інформації (кіно, комп’ютерні ігри, інтернет) для того, щоб переймати якісь погані приклади.

«Грубо кажучи, надивитися по телевізору, як б’ють, як беруть в заручники – якісь такі технічні речі, про які вони дізнаються, як правило, зі ЗМІ, про які раніше вони могли і не знати», – вважає Олексій Мурашкевич.

Соціальні мережі сприяють поширенню негативної інформації. Так діти дуже часто вчаться жорстокості та агресивній поведінці, погоджується психолог Ольга Лосієвська. Вони викладають ролики на YouTube, в яких проявляють свою жорстокість – це, так би мовити, їхня самопрезентація світу, інші наслідують приклад.

Психолог радить батькам більше приділяти уваги своїм дітям і намагатися бути позитивним прикладом для них. Пізнавати інтернет потрібно також разом.

Від початку має стояти позитивна мета в опануванні інтернету
Ольга Лосієвська
«Від початку має стояти позитивна мета в опануванні інтернету, – вважає Ольга Лосієвська. А якщо, наприклад, дитина сидить з мамою, букви читає, потім приходить тато, а тато починає дивитися порнографічні сайти або автомобільні аварії, то дитина думає: «я тут з мамою одне дивлюся, а можна ж ще інше дивитися». Тим більше, це робить тато, а тато приклад»

На прояви жорстокості та рівень злочинності серед дітей, на думку психолога, впливає економічна ситуація, відносини у сім’ї (у групі ризику – неповні сім’ї), а також рівень освіти.
XS
SM
MD
LG