Доступність посилання

ТОП новини

Торгівля людьми в Україні зростає – представник МОМ


У щорічній доповіді Державного департаменту США, присвяченій торгівлі людьми, сказано, що Україна не лише є джерелом торгівлі людьми, коли українці стають жертвами цього злочину у десятках країн світу, але в самій Україні наростають масштаби торгівлі людьми, трудовими мігрантами з Молдови, Узбекистану, Камеруну, Пакистану. Держдепартамент США виділив у своєму звіті, насамперед, такі країни, як Росія, Узбекистан, Іран, які дуже мало роблять для боротьби з цим лихом. У Вашингтоні також вважають, що й Україна знизила останнім часом свою відповідальність у питаннях боротьби з торгівлею людьми, особливо на своїй території.

У Москві вже висловили своє невдоволення можливими американськими санкціями після того, як Вашингтон дав Росії найнижчу серед інших держав оцінку щодо боротьби з торгівлею людьми. У звіті Держдепартаменту США сказано, що в Росії близько 1 мільйона людей «експлуатують у рабських умовах праці», коли люди працюють без документів, оплати побуту, з них фізично знущаються роботодавці, і живуть ці люди часто в жахливих умовах. Уповноважений з прав людини в Росії Костянтин Долгов відхилив цю критику на адресу Москви з боку США як «політично упереджену» і навіть заявив, що такі «недружні кроки потягнуть за собою пропорційну реакцію» з боку Росії.

Китай також оцінив цей звіт Вашингтона як «недружній» і «свавільний».

Ми робимо це не лише для того, щоб засуджувати когось, а й тому, що знаємо, що ми здатні змінити становище
Джон Керрі
У середу державний секретар США Джон Керрі публічно представив цей звіт у Вашингтоні: «Ми робимо це не лише для того, щоб засуджувати когось, а й тому, що знаємо, що можемо підтримати цю справу, що ми здатні змінити становище. Ми збираємося продовжити цю роботу з нашими партнерами у всьому світі, щоб розвивати нові підходи, нові методи боротьби проти цього. І ми збираємося й надалі співпрацювати з урядами в цій проблемі, тому що сучасне рабство зачіпає кожну країну у світі, включно зі США, і кожен уряд відповідальний за боротьбу з ним, і жоден уряд іще не робить тут достатньо».

Злочинні структури заробляють на торгівлі людьми мільярди доларів

Українці стали жертвами торгівлі людьми, трудового і сексуального рабства у майже 60 країнах світу. Американський посол з контролю і боротьби з торгівлею людьми Луїс Сідебака розповів у середу, як за допомогою іракської влади вдалося нещодавно врятувати в Іраку 35 українських і болгарських робітників – будівельників, котрих тримали тут у жахливих рабських умовах. Міжнародна організація з міграції наголошує, що українські трудові мігранти чи не найчастіше стають жертвами торгівлі людьми у світі.

Експерт Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Ольга Стрельцова також каже, що останнім часом наростають масштаби торгівлі людьми в самій Україні.

«Україна є учасником міжнародних конвенцій, зокрема, конвенції Ради Європи від 2005 року про заходи щодо протидії торгівлі людьми. Там чітко написано, що держава бере на себе зобов’язання захищати всіх постраждалих від цього на своїй території. За нашою статистикою, торгівля людьми у нас всередині країни зростає останніми роками. Це, дійсно, одна з таких тенденцій, яку ми відзначаємо», – каже екмперт.

Ольга Стрельцова також звертає увагу, що особливо часто жертвами торгівлі людьми в Україні стають чоловіки – трудові мігранти. Хоча в Україні є стаття кримінального кодексу – 149-а, згідно з якою людей, винних у торгівлі людьми, карають згідно з законом.

Ольга Стрельцова також каже, що державних коштів, згідно із цільовою програмою боротьби з торгівлею людьми в Україні, недостатньо, про що й сказано у звіті Держдепартаменту США.

«Звичайно, у звіті Держдепартаменту США про боротьбу з торгівлею людьми зазначено, що Україна виділяє щороку близько 120 тисяч доларів, згідно з державною програмою, а міжнародна спільнота виділяє Україні, звичайно, набагато більше фінансових ресурсів для втілення окремих проектів програми щодо протидії торгівлі людьми», – зауважує Ольга Стрельцова.

Представники Міністерства внутрішніх справ України заявляють, що торгівлею людьми займаються переважно організовані злочинні структури, котрі заробляють на цьому мільярди доларів, і вести з ними боротьбу надзвичайно складно. Це відзначають також і в Європейському союзі.

У звіті Держдепартаменту США з цього приводу сказано, що останнім часом виявлено і захищено близько 50 тисяч жертв торгівлі людьми, але насправді у світі нараховується у трудовому і сексуальному рабстві до 27 мільйонів людей, що є викликом міжнародній спільноті.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG