Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу вигідно відпустити Тимошенко за кордон – експерти


Київ – Наскільки реальною є можливість для засудженого екс-прем’єра Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном? І опозиція, й експерти вважають це єдиним способом забезпечити підписання Україною угоди про асоціації з Євросоюзом. Між тим у парламентській більшості називають одразу декілька перешкод для такого рішення. Тим часом керівник МЗС Німеччини Ґідо Вестервелле має намір порушити це питання під час свого візиту в Україну 21 червня.

Звільнення Юлії Тимошенко є однією з обов’язкових умов підписання угоди про асоціацію України з ЄС. Однак і це, і можливість її лікування за кордоном, що нині обговорюють європейські та українські політики, залежать від однієї людини. Про це у коментарі Радіо Свобода заявив заступник керівника фракції «Батьківщини» у Верховній Раді Сергій Соболєв.

Це залежить від однієї особи, яка давала команду на політичну фабрикацію кримінальної справи, незаконний арешт та вирок Тимошенко
Сергій Соболєв
«Я від початку казав, що це залежить від однієї особи, яка давала команду на політичну фабрикацію кримінальної справи, незаконний арешт та вирок Юлії Тимошенко. Її звільнення – є ключовою умовою євроінтеграції, яку озвучують наші європейські партнери, – наголошує депутат. – І я думаю що він (президент України Віктор Янукович) піде на цей крок. Якщо ж Європа йому не потрібна, і це просто гра, то будуть і далі затримки та обіцянки, які не виконуватимуться».

У середу, під час зустрічі з лідером фракції «Батьківщини» Арсенієм Яценюком, Віктор Янукович зауважив, що така можливість розглядається, і що тривають переговори про це з європейськими політиками і консультації з правниками.

«Під одну особу ми нічого не будемо робити» – регіонал Олійник

Зі свого боку, керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов заявив у четвер, що Віктор Янукович не може звільнити Тимошенко так просто, як Луценка, бо, мовляв, пов’язана з нею компанія «ЄЕСУ» завинила понад 400 мільйонів гривень до українського бюджету, які не можна просто пробачити.

Депутат-регіонал та колишній суддя Володимир Олійник назвав умови, за яких парламент може змінити законодавство, дозволивши засудженим лікуватися за кордоном.

Якщо ж розробляти механізм – то для всіх ув’язнених, які мають кошти на таке лікування
Володимир Олійник
«Під одну особу ми нічого не будемо робити. Якщо ж розробляти механізм – то для всіх ув’язнених, які мають кошти на таке лікування. Адже звичайний фермер чи найманий працівник не зможе оплатити лікування за кордоном. Але цього не буде достатньо. Потрібні міжнародні угоди, щоб пенітенціарна система Німеччини, чи, скажімо, Польщі, взяла на себе функції української. Щоб людина дійсно лікувалася, а не почувалася, що вона на волі, й займається туризмом», – підсумовує регіонал.

Політтехнолог Тарас Березовець, зі свого боку, не бачить необхідності змінювати закони для того, щоб звільнити Юлію Тимошенко і дати їй змогу лікуватися за кордоном.

Щодо Тимошенко – так само достатньо указу президента про помилування, і вона, як і Луценко, може їхати лікуватися за кордон
Тарас Березовець
«Для звільнення Юрія Луценка не ухвалювали ніяких законів, тим не менше було рішення президента про помилування. Хоча повністю він не є реабілітованим – досі не має права на виборні посади. Щодо Юлії Тимошенко – так само достатньо указу президента про помилування, і вона, як і Луценко, може їхати лікуватися за кордон», – зазначає Березовець.

Окрім того, за спостереженнями політтехнолога, триває інформаційна підготовка суспільства до звільнення Юлії Тимошенко.

Найбільше у звільненні мала би бути зацікавлена нинішня влада, оскільки це знімає останній бар’єр для підписання угоди про асоціацію
Тарас Березовець
«Інформаційну підготовку суспільства виконує і опозиція, і влада, зондуючи його реакцію на вивезення її за кордон. Отже, така можливість існує. І найбільше у звільненні мала би бути зацікавлена нинішня влада, оскільки це знімає останній бар’єр для підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом», – вважає експерт.

Щоб обговорити долю цієї угоди, у п’ятницю, 21 червня, міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле відвідає Київ з ініціативи німецької сторони, передає Deutsche Welle.

Вестервелле зустрінеться з президентом Віктором Януковичем, прем’єр-міністром Миколою Азаровим та главою українського МЗС Леонідом Кожарою.

Крім того, голова МЗС Німеччини планує зустрічі з Євгенією Тимошенко, Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком.

У німецькому зовнішньополітичному відомстві зазначили, що на зустрічах ітиметься про те, наскільки Україна виконує вимоги ЄС, висунуті до підписання угоди про асоціацією з Євросоюзом, а також «про остаточне розв’язання проблеми вибіркового правосуддя».
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG