Доступність посилання

ТОП новини

Віталій Кличко про шанси стати президентом, про «імперію» Курченка, долю Тимошенко і бій з Повєткіним


Віталій Кличко про свої шанси стати президентом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Всесвітньо відомий боксер Віталій Кличко тепер веде щоденні бої у Верховній Раді як лідер фракції УДАР. Бо українська політика, як він сказав Радіо Свобода, це бій, до того ж без правил. Віталій Кличко був у студії Радіо Свобода через кілька годин після зустрічі лідерів опозиції з міністром закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле.
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Наскільки я зрозуміла, Ви і Арсеній Яценюк зустрічалися з Ґідо Вестервелле вдвох. Хотілося б почути про результати розмови з перших уст.

– Ми вдвох. Був перекладач, ми перекладача не використовували. І був посол Німеччини.

– Розмовляли німецькою чи англійською?

– Ми знайомі з паном Вестервелле уже довгий час. Розмовляємо завжди, коли зустрічаємося, німецькою. Але Арсеній Яценюк… Англійська – транснаціональна мова, і тому вирішили використовувати тільки англійську.

– І все ж таки, про що говорили?

– Звичайно, говорили про Україну, говорили про сьогоднішню ситуацію, говорили про майбутнє: майбутнє внутрішньої ситуації, майбутнє зовнішнього вектору і обговорювали найважливіші події, які повинні відбутися восени. Це – Вільнюський саміт і підписання угоди про асоціацію.

– Перед зустріччю з вами Ґідо Вестервелле зустрічався з міністром закордонних справ України Леонідом Кожарою і той просив Вестервелле, щоб Німеччина допомогла у виконанні критеріїв Європейського cоюзу, необхідних для підписання угоди про асоціацію про асоціацію. Ви про щось просили?

– Дійсно, Німеччина – дуже важливий європейський партнер, країна, до думки якої всі прислуховуються, і позиція Німеччини дуже важлива для інших країн. І тому була дискусія. Після того я звернувся до міністра закордонних справ з проханням, тому що підписання асоціації, на мою, і не тільки на мою думку, а й на думку експертів, – це принципове стратегічне рішення: для розвитку України, для реформ, для майбутніх президентських виборів, і також стратегічне рішення для Юлії Тимошенко.

– Тобто Ваше прохання було ідентичним проханню Леоніда Кожари?

– Я не був на зустрічі з Леонідом Кожарою. На жаль, я не можу знати стовідсотково, про що вони спілкувались6 і тільки можу коментувати нашу зустріч.

– Чи говорили Ви на зустрічі з Вестервелле про спільні дії опозиції і те, як має працювати опозиція? Чи були якісь рекомендації з цього приводу?

Вестервелле висловив важливе прохання щодо об’єднаних дій. Висунути єдиного кандидата на президентських виборах 2015 року
– Так, дійсно, ми говорили про дії опозиції, і пан Вестервелле висловив дуже важливе прохання щодо об’єднаних дій. Не тільки об’єднано працювати в парламенті, а й висунути єдиного кандидата на президентських виборах 2015 року.

– Наскільки готова опозиція до висловлення ідеї про єдиного кандидата?

– Ми вже висловлювали цю позицію. Ми знаємо, що ми будемо висувати єдиного кандидата від опозиційних сил у другому турі.

– Тільки в другому?

– Якщо вибори будуть проходити в один тур, ми готові висунути вже в першому турі єдиного кандидата.

– А чи не пропонував пан Вестервелле говорити про єдиного кандидата вже сьогодні?

– Пропонував. Але на сьогоднішній день, я впевнений і Арсеній Яценюк казав, що ще зарано про це говорити.

– А що сказали б Ви?

Ми повинні об’єднати наші зусилля і висунути кандидата, який має найбільші шанси перемогти Януковича
– Я впевнений, що ми повинні об’єднати наші зусилля і в найближчий час висунути кандидата від опозиційних сил, кандидата, який має найбільші шанси перемогти представника влади, пана Януковича.

– Так виглядає, що цим кандидатом маєте бути Ви. Ми запропонували нашим прихильникам у мережі Фейсбук поставити Вам запитання. Одне з них – чи готові Ви стати президентом?

Найважливіше питання, яке стоїть переді мною – зробити реформи, які всі українці очікують
– Президентом – це дуже велика відповідальність, і президентом стати дуже складно, але можливо. Але не це питання я собі ставлю. Найважливіше питання, яке стоїть переді мною, перед моєю командою – зробити реформи, які ми очікуємо, всі українці очікують. Коли буде соціальна справедливість? Коли будуть нормальні стандарти життя? Коли українці будуть бачити майбутнє в нашій країні? Це є ключові питання, на які потрібно дати відповідь, і одна людина неспроможна дати відповідь на всі ці запитання. І будь-хто, будь-яке прізвище буде – це повинна бути команда, команда професійних людей, команда людей відповідальних і команда людей з моральними якостями.

– Ще було таке: чи можете Ви назвати п’ятірку членів своєї команди? Я думаю, що Ви, очевидно, назвали б першу п’ятірку списку партії? Чи якби йшлося про кандидатство в президенти – це була б інша команда?

Зараз на депутатів чиниться дуже великий тиск. В інших партіях є «тушки», і такі ж спроби ведуться щодо всіх політичних сил
– Я впевнений, що це ті люди, з якими ми йдемо довгий час, з якими вже проходимо випробування. Зараз на депутатів чиниться дуже великий тиск. Ми знаємо, що в інших партіях є «тушки», і такі ж спроби ведуться щодо всіх політичних сил. Тиск не лише на депутатів, на їхніх родичів, партнерів тощо. Але люди випробуються не на словах, а в справах. І я впевнений, що, пройшовши дуже непростий шлях, можна оцінити, наскільки людина не тільки декларує, а може реалізовувати ті плани, наскільки вона працездатна і наскільки професійна.

– Якщо говорити про кандидатство, завтра вибори – хто був би у Вашій команді серед перших?

– Ви можете взяти список.

– Тобто, це – п’ятірка списку?

– Ні, не п’ятірка списку, це 42 людини нашого списку, але це не тільки 42 людини, це тисячі людей, які також працюють. Я впевнений в тому, що ми повинні змінити соціальну справедливість, я впевнений в тому, що ми повинні не чекати, а працювати на сьогоднішній день. І вони працюють не за гроші, вони працюють за ідею, вони хочуть жити в нормальній країні, і цих людей тисячі. І багато з цих людей я персонально знаю, я знаю за звітами, які приходять, я знаю за справами, які відбуваються в регіонах. Для цього не потрібно мати статус депутата.

– Західні політики, дипломати говорять про те, що Захід поставив на Вас як на кандидата в президенти в майбутньому, водночас (все це, звичайно, в кулуарах говорять) є застороги стосовно того, що Ви можете бути людиною керівника адміністрації президента пана Льовочкіна. Так само, очевидно, Ви читали статтю-розслідування журналістів, де Вас ставлять в один ряд: «Льовочкін-газовики-Кличко». Як Ви можете це прокоментувати?

Ми – справжні, ми не граємо в гру, ми працюємо в опозиції, серед нас «тушок» немає, ми монолітна фракція
– Я можу прокоментувати, що ми перебуваємо в Україні і тут правил немає, тут обливають брудом. І коли були вибори до Верховної Ради, на жаль, брудом обливали з різних сторін і казали, що ця партія – технічний проект, якщо вони прийдуть в Раду – вони стовідсотково будуть працювати з Партією регіонів, це фракція тушок. Я одне хочу сказати, ми – справжні, ми не граємо в гру, ми працюємо в опозиції, серед нас «тушок» немає, ми монолітна фракція, нам не потрібні посади, нам не потрібні гроші, ми прийшли в політику боротися, тому що ми хочемо жити в нормальній європейській країні з назвою Україна.

– Ви сказали, що «тушок немає». Чи це означає, що їх і не буде?

– Я зроблю все, що від мене залежить як від керівника фракції, щоб «тушок» в нашій фракції ніколи не було.

– Як далі складатиметься доля Юлії Тимошенко, Ваше бачення після зустрічі з паном Вестервелле?

Вестервелле запевнив, що німці готові взяти на лікування пані Тимошенко
– Пан Вестервелле запевнив, що німці готові взяти на лікування пані Тимошенко. На жаль, це залежить не від німців, це залежить на сьогоднішній день від однієї персони, і прізвище цієї персони знають всі – це президент України Янукович.

– Знову ж таки в кулуарах говорять про те, що під час зустрічі президента з лідерами фракцій, на яку Ви не пішли, говорилося про те, що українська сторона передала європейській стороні пропозиції, як можна вирішити це питання.

– Я хочу Вас трішки підкоригувати. Ми вимагали, щоб з посланням до парламенту прийшов Янукович.

– Так, я знаю.

За роки президентства Янукович жодного разу не виступив у парламенті
– Ми запрошували його в парламент, а він не прийшов у парламент, а запросив на зустріч. І наша чітка позиція – ми не хочемо кулуарних зустрічей, ми хочемо публічної дискусії. Ми не хочемо зустрічі заради зустрічі. На жаль, після таких зустрічей нічого не відбувається. Як кажуть, поговорили, побалакали, розійшлися, поплакали. І тому ми не бачимо сенсу в таких зустрічах, ми висловили свою чітку позицію. Ми будемо дуже раді вислухати звернення, як робили у свій час Кравчук, Кучма, Ющенко. Але за три роки президентства Янукович жодного разу не виступив у парламенті.

– Але Леонід Кравчук говорив про те, що якби за його президентства була така ж ситуація в парламенті, він би теж не прийшов. Тобто президентові варто ходити в парламент, коли там немає загрози блокування.

– Ми запевнили президента, якщо він прийде в парламент, ніхто не буде кричати, ніхто не буде перебивати, ніхто не буде блокувати – ми хочемо почути президента, а не папірці прочитати, ми хочемо почути його бачення розвитку України, те, в якому напрямку ми рухаємося. На сьогоднішній день стратегія не зрозуміла. З одного боку – декларується європейський напрямок розвитку, з іншого боку – підписуються якісь документи з Митним союзом тощо. Якщо президент уповноважений визначати напрямок розвитку України, ми хочемо це почути особисто від нього. І якщо у нас буде можливість ще поставити питання – це буде вінцем наших бажань.

– Поки що ваші бажання – нездійсненні. Так виглядає?

– Нам пообіцяли.

– На коли?

– Чекаємо. Але пан Рибак, голова Верховної Ради, пообіцяв, що найближчим часом президент зможе прийти до Верховної Ради, щоб звернутись до депутатів.

– Очевидно, це вже буде під час наступної сесії?

– З великою вірогідністю це буде під час наступної сесії.

– Повертаючись до запитань з мережі «Фейсбук». З ким Ви радитесь при ухваленні важливих у житті рішень? Чи ухвалюєте рішення самостійно без порад і обговорень?

У нас є дорадча рада, кожен може висловити свою думку, тільки після цього ми ухвалюємо рішення
– Коли дуже важливе рішення, я завжди раджусь. Що стосується родини – я раджусь з братом, з мамою, з дружиною. Це дуже важливо – радитись, тому що якщо ти ухвалюєш рішення, ти повинен все зважити. Так і в політиці – я також не ухвалюю рішення сам. Я раджусь. У нас є дорадча рада, кожен може висловити свою думку, тільки після цього ми ухвалюємо рішення.

– Користувачі з мережі «Фейсбук» запитують про головні цінності та життєві принципи.

Цінності – честь, совість, повага до сім’ї, друзів, до всіх людей, повага до батьківщини. Щоб слова ніколи не розходилися зі справами
– Цінності – честь, совість, повага до сім’ї, друзів, до всіх людей, повага до батьківщини. На цю тему можна дуже багато говорити, красиво говорити. У Верховній Раді я зустрічаю, сам ніколи цим не займався, багато людей, які навчились і красиво говорять, так говорять, що можна заслухатись. І дуже важлива також ще одна цінність – щоб слова ніколи не розходилися зі справами.

– Запитують, чому не хочете об’єднатися з Об’єднаною опозицією в один потужний кулак для нищівного удару?

– Ми впевнені, що ми повинні об’єднати і об’єднуємо наші зусилля в парламенті. Але в позапарламентській роботі ми різні політичні партії, в нас різні платформи, в нас різний виборець і не завжди один плюс один буде два. Ми мали такі пропозиції на виборах до Верховної Ради і чітко вирішили іти окремо. І на сьогоднішній день ми довели, що опозиційні сили, незважаючи на ті виборчі умови, які у нас були, коли мажоритарка була сфальшована, на сьогоднішній день майже мають більшість.

– Ваше ставлення до стрімко зростаючої «імперії» Серія Курченка, день від дня повідомляють про нові активи?

– Як кажуть, Україна – країна необмежених можливостей, коли 27-річний хлопець стає мільярдером. Може бути, що він такий розумний, може стати нобелівським лауреатом, але у мене є чітка впевненість, судячи з інформації, яка надходить, він – так зване обличчя, людина, яку зробили обличчям тих чи інших, а за ним стоять зовсім інші персоналії, всім відомі, але вони не хочуть бути публічними в цьому напрямку.

– Можете назвати прізвища?

– В мене фактів немає, а чутки я коментувати не хочу. Але дуже дивно виглядає, коли людина в такому ранньому віці досягає… Він займається і футболом, і нафтою, і мас-медіа зараз купив, холдинг великий.

– Ви з ним не знайомі?

– Я з ним незнайомий.

– Як, з Вашої точки зору, може розвиватися далі ситуація щодо газових переговорів з Росією?

Ми повинні шукати альтернативні джерела енергії. Розробляти родовища сланцевого газу
– Я впевнений, що ми повинні шукати альтернативні джерела енергії, це по-перше. По-друге, розробляти родовища сланцевого газу, запаси якого в Україні дуже великі. Переходити на нові і сучасні технології.

– Як досягти консенсусу з Російською Федерацією?

– Я впевнений в тому, що нам потрібно входити в переговори. Дуже дивно виглядає, коли за тисячі кілометрів від України ціна на газ нижча, ніж в Україні. І ми розуміємо, що ціна на газ – це не ринкова складова, а політична. І тому нам треба сідати домовлятись, а з іншого боку – шукати альтернативні джерела енергії чи нові технології її збереження.

– Цього тижня в Україні перебував президент Білорусі Олександр Лукашенко. Говорили про те, що є велика необхідність у підписанні ратифікаційних грамот стосовно демаркації кордону. Як Ви можете оцінити цей візит?

– Можна політично коментувати ці речі, але ми повинні будувати наші відносини з усіма країнами-сусідами на основі добросусідства, поваги і взаємної економічної вигоди.

– Я не зовсім зрозуміла блокування УДАРом трибуни парламенту в четвер ввечері, зовсім за недовгий час до завершення роботи парламенту. І хай би я не зрозуміла – було б нічого, не зрозуміли Ваші колеги по Об’єднаній опозиції – вони були цим дуже невдоволені, бо казали, що Ви таким чином граєте в якусь гру.

– Якщо йде блокування – це узгоджені дії всіх трьох опозиційних сил. Жодна з опозиційних сил сама не блокує.

– Тобто четвергове блокування було узгоджене?

Четвергове блокування було узгоджене. Закріплення вексельних схем – це шахрайські методи. Тому ми заблокували трибуну
– Четвергове блокування було узгоджене. І намагання законодавчого закріплення вексельних схем – ми впевнені, що це шахрайські методи, і ми ні в якому разі не повинні допустити, щоб це голосування пройшло, тому ми заблокували трибуну і впевнені, що зробили правильно.

– Вас, очевидно, вже давненько ніхто не запитував про бокс. Є свіже повідомлення про те, що Володимир Кличко досяг домовленостей про поєдинок із росіянином Олександром Повєткіним.

Повєткін є чемпіоном світу з боксу, Володимир – також. Хто з них буде сильнішим, ми зможемо побачити в листопаді
– Я сподіваюся, що найближчим часом відбудеться бій, якого чекають багато прихильників боксу. Ми багато разів зустрічалися з американцями, з європейцями. Цього разу ми зустрічаємося з росіянином. Інтерес до цього бою дуже великий. Олександр Повєткін є чемпіоном світу з боксу, Володимир – також. Обидва – чемпіони Олімпійських ігор. Хто з них буде сильнішим, ми зможемо побачити в листопаді цього року. І я впевнений, Володимир зробить все, щоб ще раз довести, що він – найсильніший боксер світу.

– Віталій Кличко свій останній боксерський бій проведе як кандидат в президенти?

– Я зможу дати відповідь на це запитання трішки пізніше, сьогодні не готовий вам дати чіткої відповіді.

– Будемо бачити, коли буде цей бій. Я думаю, що цього бою теж так само чекають.

У мене кожен день, як бій – Верховна Рада. Українська політика нагадує якийсь бій без правил
– У мене кожен день, як бій – Верховна Рада. Українська політика – це бій, тому що кожен день ти зустрічаєшся з людьми, яких ти повинен переконувати, які не хочуть тебе слухати, які проводять різні схеми, щоб обманути. Українська політика, на жаль, нагадує не спорт, який працює за правилами, а якийсь бій без правил. Це тяжко, але ми всі хочемо, щоб не тільки політика, а життя у нас було за правилами. Декілька днів тому чув результати соціологічних досліджень, Україна – перша в Європі серед країн, з яких емігрують, друга у світі за смертністю на тисячу людей і на третьому місці у світі з вживання горілки. Ми хочемо, щоб у нас цих показників не було. Ми хочемо жити в нормальній країні. Ми хочемо впевнено дивитися в завтрашній день. Ми хочемо жити за європейськими правилами і стандартами. І я впевнений, якщо чекати – нічого не вийде, тому ми боремося.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG