Доступність посилання

ТОП новини

Влада Пакистану евакуювала українців, які не потерпіли внаслідок збройного нападу


Тіла вбитих у Пакистані іноземців доставили до Ісламабада
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Тіла вбитих у Пакистані іноземців доставили до Ісламабада

Близько 40 іноземців, серед них і українців, які перебували біля гори Нанґа-Парбат у регіоні Ґілґіт-Балтистан, де напередодні було скоєно напад на іноземних альпіністів, було переправлено до столиці Пакистану Ісламабада. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Ісламабаді, їх вивезли у понеділок увечері після того, як у неділю на табір альпіністів було скоєно збройний напад, в результаті якого загинуло 10 іноземців та двоє пакистанців. Троє з убитих іноземців були українськими альпіністами з Харкова. Докладніше про останні новини з Пакистану розповів Ахмадулла (одне ім’я), кореспондент Радіо Машал, що є частиною корпорації Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа.

– Сьогодні після обіду (24 червня – ред.) було повідомлено, що в результаті розшуку поліції в регіоні Ґілґіт-Балтистан було заарештовано 37 підозрюваних у скоєнні нападу. Операція пошуку підозрюваних триває. Сьогодні виступив прем’єр-міністр країни Наваз Шаріф і заявив, що операція пошуку винних триватиме і поширюватиметься на інші райони і що спецслужби Пакистану обов’язково знайдуть винних.

– Чи є якісь повідомлення про те, хто вчинив цей напад?

– Так. Є два воєнізовані угрупування. Одне з них називається «Джандулла». Відразу після нападу член групи «Джандулла» Ахмад Марвек говорив з одним із наших колег із Радіо Машал із Пешавара й заявив, що це була справа їхніх рук, і пообіцяв, що вони продовжуватимуть ці напади.

Але ще через кілька годин виступив речник місцевого крила «Талібану» і заявив іншому нашому кореспондентові у Пешаварі, що це була відплатна акція «Талібану». Бо, за його словами, «американці вбивають невинних людей під час нападів безпілотних літаків, то і ми будемо вбивати невинних людей, тому ми вбили іноземців».

– Чи було встановлена точна кількість вбитих іноземних туристів? І коли будуть видані тіла вбитих?

– Речник Пакистанського інституту медичних наук в Ісламабаді Васім Хваджа, з яким я розмовляв, заявив, що вони проводять розтин тіл 10 іноземців. Із них троє українців, двоє словаків, один литовець, один непалець, американець та двоє китайців. Під час нападу загинуло також двоє пакистанських провідників. Їхні тіла, за словами пакистанської влади, вже можуть забрати родичі.

Також сьогодні було повідомлено, що решта туристів, які не потерпіли під час нападу і були неподалік, на горі Нанґа-Парбат, були переправлені гелікоптером до міста Ґілґіта, а потім до столиці Ісламабада. Тобто зараз у цьому районі не залишається іноземних туристів. Це сталось протягом останніх годин.

– Міністерство закордонних справ України заявило, що вимагатиме компенсації. Чи є якась реакція від пакистанської влади?

Cім’ї двох пакистанців, які загинули під час теракту, отримають по мільйону рупій, що є приблизно 10 тисяч доларів
– Було засідання федерального уряду з участю прем’єр-міністра, і жодної реакції там озвучено не було. Але прем’єр-міністр заявив, що сім’ї двох пакистанців, які загинули під час теракту, отримають по мільйону рупій, що є приблизно 10 тисяч доларів.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG