Доступність посилання

ТОП новини

Серед євреїв України немає єдності у ставленні до влади Януковича


Київ у ці дні став центром світової єврейської діаспори. Уперше «другий Єрусалим», як його називали в давнину, прийняв понад 200 керівників єврейських організацій з усіх куточків світу. Єврейське доброчинне агентство, «Сохнут», яке допомагає іммігрувати до Ізраїлю та надає підтримку численним єврейським громадам за кордоном, уперше обрало своїм місцем зустрічі столицю на теренах колишнього СРСР.

Але ідея провести засідання «Сохнуту» в Києві збурила дискусії серед єврейських громад України, які вважають недоречними надто приязні стосунки з українською владою, яка розпочала наступ на права і свободи українських громадян усіх національностей.

Після скасування візового режиму між Україною та Ізраїлем у лютому 2011 року, потік ізраїльських бізнесменів, політиків і звичайних туристів до Києва зріс у кілька разів.
Натан Щаранський
Натан Щаранський

За словами голови «Сохнуту», відомого політика і громадського діяча Ізраїлю Натана Щаранського, проведення засідання наглядової ради у Києві свідчить про зміцнення зв’язків світового єврейства і з колишнім радянським простором, і безпосередньо з Україною.

«Ми дуже раді, що нині проекти, пов’язані з єврейськими школами, єврейськими дитячими таборами, єврейськими дитячими садочками і багатьма іншими аспектами єврейського життя, розвиваються», – зазначив Щаранський на зустрічі з президентом України Віктором Януковичем.

За словами Щаранського, єврейська громада України – одна з найбільших на теренах колишнього СРСР, вона нараховує понад 200 тисяч осіб. Щороку завдяки «Сохнуту» сотні молодих українських євреїв відвідують Ізраїль, а тисячі громадян України єврейського походження вивчають іврит, історію і традиції Ізраїлю, зазначив Щаранський.

Він додав, що зростає й інтерес українців до Ізраїлю. Збільшилася кількість туристів, прочан, які відвідують святі місця, знайомих і друзів, які емігрували до Ізраїлю.

Ми також обговорили перспективи розвитку єврейських громад України та ізраїльсько-українські відносини
Яків Файтельсон
«За історію «Сохнуту» керівники організації вдруге зібрались не в Єрусалимі. Ми зустрічались у Буенос-Айресі, а нині у Києві. На засіданні говорили про перспективи наших наукових і культурних програм в Україні. З президентом і членами уряду України ми обговорили діяльність «Сохнуту», я б назвав ці зустрічі ознайомчими. Ми також обговорили перспективи розвитку єврейських громад України та ізраїльсько-українські відносини», – розповів голова українського представництва «Сохнуту» Яків Файтельсон у розмові з Радіо Свобода.

Президент Віктор Янукович привітав проведення засідання «Сохнуту» в Україні. За його словами, це свідчить про високу динаміку українсько-ізраїльських відносин.

Нинішня влада України здійснює наступ на права і свободи громадян – Зісельс

Рішення «Сохнуту» провести засідання у Києві викликало неоднозначну реакцію в єврейському середовищі України.

Голова Асоціації єврейських організацій України Йосип Зісельс вважає недоречним проведення наглядової ради у країні, де, за його словами, відбувається наступ на права і свободи громадян.

Лист до керівника «Сохнуту» Щаранського підписали єврейські діячі, правозахисники і вчені. серед яких – директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський.

Частина єврейських громад критично налаштовані до влади України і вважають доречним у цей час не підтримувати цю владу
Анатолій Подольський
«Частина єврейських громад, громадських інституцій критично налаштовані до влади України і вважають доречним у цей час не підтримувати подібними заходами цю владу. Тим не менше, засідання відбулось, але це не змінило думку тих, хто критично налаштований до влади», – пояснив Подольський у розмові з Радіо Свобода.

При цьому він у цілому позитивно оцінює просвітницьку діяльність «Сохнуту» в Україні, його просвітницьку діяльність, публікації літератури з проблематики Голокосту.

Педагог Олександр Войтенко використовує сохнутівські посібники, науково-популярну літературу про Голокост та історію українського єврейства. На думку Войтенка, підхід «Сохнуту» не завжди дотичний до контексту історії України 20-го століття.

«Нині, коли ми говоримо про освітні програми з історії Голокосту, то вони мали б відповісти на запитання: навіщо ми вивчаємо ці трагічні сторінки історії? На мою думку, варто показати актуальність цієї теми в контексті розуміння прав людини, наприклад. Або ж у плані формування толерантності. Це те, чого мені дуже не вистачає у сохнутівських програмах», – додає Войтенко.

Проте, на думку Войтенка, приїзд лідерів «Сохнуту» до Києва, їхнє спілкування з українськими єврейськими громадами допоможе вирішити ці проблеми і в майбутньому уникнути політизації окремих питань історії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG