Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії поставив під сумнів можливість видачі Сноудена до США


Президент Росії поставив під сумнів можливість видачі інформатора про стеження спецслужб США
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Президент Росії поставив під сумнів можливість видачі інформатора про стеження спецслужб США

Президент Росії Володимир Путін підтвердив у вівторок, що американець Едвард Сноуден, який викрив таємні програми американських спецслужб щодо стеження за телефонними контактами й діями в інтернеті, дійсно перебуває в Москві і як транзитний пасажир на летовищі не перетинав російського кордону.

За його словами, таким чином, звинувачення на адресу Росії, що вона не видає Сноудена, – «маячня і нісенітниця». Путін наголосив, що не бажає займатися такими питаннями, як можлива екстрадиція до США розшукуваного там американця. Він нагадав, що між Росією і США немає договору про екстрадицію.

Російський президент також заявив, що прибуття Сноудена до столиці Росії стало несподіванкою і що російські спецслужби ніколи не працювали і не працюють із ним.

Також у вівторок міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров так само заперечував будь-яку причетність своєї країни до долі Едварда Сноудена.

Зі слів Путіна випливає, що Сноуден далі перебуває у транзитній зоні летовища «Шереметьєво» під Москвою, тобто формально поза кордоном Росії, після того, як у понеділок він не вилетів до Куби, куди вже мав квиток; за повідомленнями, у вівторок рейс із Москви до Гавани теж вилетів без нього.

Президент США Барак Обама в понеділок заявляв, що його країна вживає всіх можливих заходів, щоб поставити Едварда Сноудена перед судом.

Білий дім висловив у понеділок сподівання, що Росія, куди Сноуден прибув у неділю, зробить усе можливе, щоб екстрадувати його.

А державний секретар США Джон Керрі застеріг у понеділок, що, якщо Росія дозволить Едварду Сноуденові вилетіти до третьої країни, це матиме, «поза сумнівом, певний вплив на відносини і певні наслідки».

У Сполучених Штатах Америки Едвардові Сноудену, колишньому аналітикові приватної компанії, що за контрактом працювала для Агентства національної безпеки США, заочно висунули звинувачення у викраденні майна держави, умисному розголошенні таємної інформації і незаконній передачі оборонної інформації. За кожним із цих звинувачень йому може загрожувати до 10 років ув’язнення в разі визнання винним.

Сноуден утік зі США після своїх викриттів у пресі про таємні програми стеження американської влади, зокрема, за даними про телефонні розмови через мережі принаймні однієї з найбільших телефонних компаній у США, а також за діями в інтернеті, які здійснюють через мережі дев’яти великих інтернет-компаній США іноземні громадяни з-поза меж країни. В Агентстві національної безпеки США наполягають, що ці програми допомогли зірвати десятки терактів.
XS
SM
MD
LG