Доступність посилання

ТОП новини

Постраждати від торгівлі людьми можна не виїжджаючи за кордон – Катерина Левченко


Київ – Президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна» Катерина Левченко, яка була в ефірі програми «Молодь плюс», не згодна з висновками звіту Державного департаменту США щодо торгівлі людьми. Там Україну віднесли до контрольного списку другої групи – тобто до країн, що не повністю дотримуються навіть мінімальних стандартів, щоб протидіяти торгівлі людьми.

У доповіді Держдепартаменту США щодо України сказано: «Національна програма на 2012–2015 роки, ухвалена урядом протягом минулого звітного періоду, не була профінансована ні на державному, ні на місцевому рівнях такою мірою, щоб забезпечити її повну реалізацію. Уряд не продемонстрував вжиття спеціальних заходів для подолання попиту на комерційний секс та примусову працю».

За словами президента правозахисного центру «Ла Страда Україна» Катерини Левченко, така оцінка є політичною і пов’язана із загальним рівнем дотримання прав людини в Україні.
Постраждати від торгівлі людьми можна не виїжджаючи за кордон
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Катерина Левченко також наголосила в ефірі, що саме за 2012 рік уряд України зробив для протидії торгівлі людьми немало. Так, наприклад, призначено фінансову допомогу людям зі статусом постраждалих від цього явища, а також створений механізм взаємодії суб’єктів боротьби з торгівлею людьми.

Водночас, Україні ще необхідно посилити роботу правоохоронних органів, налагодити освіту держслужбовців і місцевих фахівців, які задіяні у процесі встановлення статусу потерпілих, виділяти гроші не лише з державного, а й з місцевих бюджетів, вважає Катерина Левченко.

Зменшення кількості кримінальних справ і виявлених потерпілих

Жертвами торгівлі у світі щороку стають понад 2 мільйони осіб. У 2012 році лише до Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ) звернулося майже 950 людей. І це лише вершина айсбергу, говорять експерти.


За даними МВС, станом на 1 червня 2013 року обліковано 67 кримінальних правопорушень за статтею 149 «Торгівля людьми або інші незаконні угоди щодо передачі людини» Кримінального кодексу. Але лише до МОМ за перші 3 місяці цього року вже звернулося 215 людей, що постраждали від цього явища.


З роками зменшується кількість кримінальних справ, відкритих за статтею 149. Так само зменшується і кількість виявлених потерпілих. Наприклад, у 2012-му їх виявлено 187. А в 2011 – близько 300.

Не покладаючись на міліцію, львів’янин Ігор Гнат звільнив із сексуального рабства упродовж 14 років 36 молодих жінок

25.06.2013
Львів’янин Ігор Гнат врятував із сексуального рабства 36 жертв

Найбільш небезпечний вид торгівлі людьми – викрадення українців для трансплантації органів далі

Водночас деяким українцям, що вже навіть мають статус постраждалого від торгівлі людьми, не виплачують передбачені законом виплати. А замість того, щоб допомогти іноземцям, які стали жертвами в Україні, їх депортують як порушників. Про це заявляють у МОМ.

26.06.2013
Жертв торгівлі людьми в Україні перетворюють на порушників – МОМ

«Станом на 1 червня опубліковано 67 кримінальних правопорушень за статтею «Торгівля людьми або інші незаконні угоди щодо передачі людини» далі

Рекомендації людям, що перебувають у групі ризику:

– Стати на консульський облік у країні, де маєте працювати;

– Тримати постійний зв’язок з рідними, інформувавши їх про своїх друзів і нових знайомих, надаючи їхні контакти, надсилаючи фотографії;

– Не віддавати нікому свій закордонний паспорт;

– Уважно читати договір із роботодавцем, який має бути перекладеним українською мовою;

– Вимагати від структури, яка займається працевлаштуванням, ліцензію на такий вид діяльності;

– Зібрати інформацію про працедавця й домовитись із ним про всі умови роботи.

Телефон гарячої лінії «Ла Страда – Україна» 0800 500 335 або 386 із мобільного.

(Відео IOMmissionUkraine)
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG