Доступність посилання

ТОП новини

Еквадор відмовився від торговельних переваг у США через інформатора про дії спецслужб


Еквадор заявив у четвер, що відмовляється від наданих країні Сполученими Штатами Америки торговельних переваг, щоб засвідчити свій принциповий підхід до розгляду прохання про притулок американця Едварда Сноудена, який викрив таємні програми американських спецслужб щодо стеження за телефонними контактами й діями в інтернеті.

Як заявила влада президента Еквадору Рафаеля Корреа, що стоїть на лівих позиціях, ці торговельні переваги стали «інструментом шантажу».

Еквадор, до якого Сноуден раніше, за повідомленнями, звертався по притулок, також у четвер повідомляв, що ще не розглядав це прохання, бо американець не з’явився до жодного з його посольств.

Сам Сноуден, як вважають, від неділі перебуває в Росії, хоча формально поза її кордоном – у транзитній зоні летовища «Шереметьєво» під Москвою.

США є головним торговельно-економічним партнером Еквадору. США надають Еквадорові митні переваги як заохочення за його зусилля в боротьбі проти торгівлі наркотиками. Чинність цих переваг наразі збігає 31 липня, якщо Конгрес США не продовжить їх на черговий термін.

У Сполучених Штатах Америки Едвардові Сноудену, колишньому аналітикові приватної компанії, що за контрактом працювала для Агентства національної безпеки США, заочно висунули звинувачення у викраденні майна держави, умисному розголошенні таємної інформації і незаконній передачі оборонної інформації. За кожним із цих звинувачень йому може загрожувати до 10 років ув’язнення в разі визнання винним.

Сноуден утік зі США після своїх викриттів у пресі про таємні програми стеження американської влади, зокрема, за даними про телефонні розмови через мережі принаймні однієї з найбільших телефонних компаній у США, а також за діями в інтернеті, які здійснюють через мережі дев’яти великих інтернет-компаній США іноземні громадяни з-поза меж країни. В Агентстві національної безпеки США наполягають, що ці програми допомогли зірвати десятки терактів.
XS
SM
MD
LG