Доступність посилання

ТОП новини

«Прокурори працюють «проститутками» на виклик у Кузьміна» – Луценко


Луценко вимагає розслідувати його незаконний арешт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Луценко вимагає розслідувати його незаконний досудовий арешт

Київ – У Києво-Святошинському суді Київської області завершилися дебати за позовом екс-голови МВС Юрія Луценка про бездіяльність Генпрокуратури, яка відмовилася шукати винних в його незаконному арешті. Чи зобов’яже суд прокуратуру розслідувати законність дій її ж працівників під час арешту Луценка? Своє рішення щодо цього суддя Віталій Нікушин планує оголосити вранці в понеділок. Сам колишній міністр зауважує, що перебіг його та інших подібних справ, коли громадяни судяться з владою, може вплинути на ставлення політиків ЄС до України та до її європейської інтеграції, зокрема.

Приміщення суду – це непретензійна двоповерхова будівля повоєнної архітектури у київському передмісті, біля Кільцевої дороги. Юрій Луценко, який прибув до суду разом з адвокатом Ігорем Фоміним, зауважив, що, попри «непрестижність» суду, який слухає його скаргу, на цьому суді «зійшлася вся піраміда, яка має дати відповідь, чи є право в Україні, чи може себе захистити потерпілий, і чи є управа на беззаконня».

Юрій Луценко хоча і сумнівається у здатності українських судів захищати права людини, однак не втрачає надії.

Зараз ставлю експеримент, чи може наш суд захистити права потерпілого
Юрій Луценко
«Я ставив експеримент, чи здатні українські суди захистити права обвинуваченого без Європейського суду (з прав людини). Виявилося, що не здатні. Зараз ставлю експеримент, чи може наш суд захистити права потерпілого. Боюся, що результат буде той самий. Однак ми доведемо цю справу до кінця», – заявив екс-міністр.

Генпрокуратура про відмову у скарзі Луценка: «слідчий – самостійна у своїх діях особа»

Генпрокуратуру в суді представляв прокурор Олександр Шкітов. Під час судових дебатів він наголосив, що, попри рішення Європейського суду з прав людини про незаконність досудового арешту Луценка, слідство у цій справі непотрібне.

«За Кримінальним процесуальним кодексом, слідчий оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, а їхню сукупність – з точки зору взаємозв’язку та достатності до прийняття рішень. Тобто слідчий як самостійна (за КПК) у своїх діях особа зробив все, що вважав за доцільне, для вивчення доказів», – зазначив Шкітов.

Луценко судді: згадайте, що Ви працюєте не на Кузьміна, а на закон

Зі свого боку, Юрій Луценко зауважив, що слідчий не вивчав доказів: він лише ознайомився з рішеннями судів, зокрема, Європейського суду з прав людини. А за словами екс-міністра, це рішення про незаконність його арешту не є доказом, який можна так чи інакше оцінити. Бо це остаточне рішення, обов’язкове до виконання, зауважив Луценко. Він попросив суд бути об’єктивним.

Дивує позиція прокуратури. Прокурори працюють «проститутками» на виклик у Кузьміна
Юрій Луценко
«Мене не дивує позиція прокуратури. Вона вже давно є прокуратурою для обраних, і прокурори працюють «проститутками» на виклик у Кузьміна. Але ви, ваша честь, працюєте не на Кузьміна, а на закон. І зараз на Вас зійшлася вся піраміда відповідальності», – наголосив Луценко.

Зрештою, суддя Віталій Нікушин заявив, що вирушає до нарадчої кімнати, і своє рішення оголосить о десятій ранку в понеділок.

За словами Луценка, результат його позову та інших позовів громадян проти держави може вплинути на підписання угоди про асоціацію України з ЄС.

«Я чув останні доповіді в європейських інституціях, в яких згадується ця справа. І розумію, що, оцінюючи рівень нашого правосуддя, ЄС серйозно зважує, чи підписувати асоціацію з цією 46-мільйонною країною, яка має такі суди», – додав екс-міністр.

Луценко також наголосив, що він «не палає помстою» і хоче не так бачити винних за ґратами, як справедливого слідства і суду щодо факту його незаконного арешту і щодо збитків державі, яких завдала виплата йому компенсації в розмірі 20 тисяч євро за рішенням Страсбурзького суду.

Луценка затримали 25 грудня 2010 року, а через кілька днів за рішенням суду його заарештували. Екс-керівник МВС потім, після суду, відбував покарання за нібито скоєні ним посадові злочини, в яких його визнали винним, у Менській колонії на Чернігівщині з кінця серпня 2012 року.

У липні 2012 року Європейський суд з прав людини встановив, що Юрія Луценка арештували і тримали під вартою до суду над ним всупереч основоположним правам людини.

7 квітня президент Віктор Янукович підписав указ про помилування Луценка.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG