Доступність посилання

ТОП новини

Завдяки податковому тиску влада приборкує інтернет – Рачинський


Київ – Міндоходів заявляє, що не відкривало провадження щодо соцмережі «ВКонтакті», адже вилучення комп’ютерного обладнання у «Дата-АйІкс ЮЕй» з метою перевірки стосується ТОВ «Евос», яке підозрюють в умисному ухиленні від сплати податків і яке не пов’язане з цією соцмережею. Тим часом інтернет-експерти такі дії податківців засуджують і вбачають у них загрозливі наслідки як для бізнесменів, так і для українських інтернет-користувачів.

Про те, що українські податківці вилучили комп’ютерне обладнання із даними соціальної мережі «ВКонтакті», її технічний директор Микола Дуров повідомив у середу ввечері.

«У нас в Києві було кілька керуючих серверів, які дозволяли українським користувачам отримувати швидкий доступ до наших аудіо- та відеозаписів. Тепер вже нема… Є версія, що це «розборка» між якимись українськими телекомунікаційними компаніями, у рамках якої одній зі сторін було вигідно залучити поліцаїв у такий спосіб», – написав він на своїй офіційній сторінці «ВКонтакті», припускаючи, що за повернення серверів податківці у них вимагатимуть «гроші (або тонну сала?)», а якщо не отримають цього, то «продадуть обладнання наліво».

Тим часом у Міндоходів запевняють, що про зв’язок «ВКонтакті» із вилученими серверами «взагалі не знали», адже слідчу групу насамперед цікавила техніка інтернет-провайдера ТОВ «Дата-АйІкс ЮЕй», на якій могли зберігатися документи фірми ТОВ «Евос» (її представників підозрюють в умисному ухиленні від сплати податків).

Радіо Свобода спробувало з’ясувати ситуацію в українського представника прес-служби «ВКонтакті» Влада Леготкіна. Однак він відмовив у коментарі, бо «не уповноважений говорити на камеру чи диктофон з цього приводу».

Персональних даних користувачів «ВКонтакті» слідчі не мають – Міндоходів

Поміж тим у Міндоходів заспокоюють, що персональні дані користувачів «ВКонтакті» до слідчих не потрапили, а кримінального провадження стосовно самої соцмережі ніхто не відкриватиме.

«На цьому комп’ютерному обладнанні наші фахівці, слідчі вилучали тільки ту інформацію, яка стосується безпосередньо фінансово-господарської діяльності підприємств «Евос» і «Дата-АйІкс ЮЕй». Нема жодного документа, який би підтверджував, що це комп’ютерне обладнання може бути якимось чином ідентифіковане стосовно соцмережі «ВКонтакті», – наголошує начальник прес-служби головного управління Міндоходів Микола Ковтуненко, посилаючись на попередні результати розслідування. Він також додає, що «Дата-АйІкс ЮЕй» не є офіційним представником соцмережі.
Міндоходів про ситуацію зі «ВКонтакте»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Натомість адвокат фірми Оксана Коврижкіна запевнила Радіо Свобода у протилежному.

«Прямо (згідно з установчими документами) не є представником, але якщо розглядати вже господарську діяльність, то основна її мета – впровадження «ВКонтакті» в Україні. Це все офіційно. Це (ТОВ «Дата-АйІкс ЮЕй» – ред.) представник «ВКонтакті», – говорить вона.

Більшість компаній покине Україну через податковий тиск?

Відтак, за словами Коврижкіної, на вилучених серверах справді були дані соцмережі, але які саме, вона відмовилась уточняти. (Водночас, за словами засновника соцмережі Павла Дурова, відомо, що на київських серверах «ВКонтакті» зберігалися виключно «копії відео- та аудіоматеріалів», а ніяких документів не могло бути «навіть теоретично»).

Що ж до фірми «Евос», яка є винуватцем обшуку, то з нею, за словами Коврижкіної, «Дата-АйІкс ЮЕй» не має «ніяких ділових відносин». А отже, постанова суду про обшук є «незаконною», наголошує вона.

Тим часом інтернет-експерт Сергій Рачинський переконаний, що податкова не має права порушувати діяльність незалежних компаній, яким би бізнесом вони не займались. За його словами, це гарантує Конституція і профільні закони. Відтак він припускає, що держава просто хоче так приборкати інтернет, що може мати «вкрай несприятливі» наслідки для України.

«Більшість компаній, для яких критичним сьогодні є ставлення до їхніх клієнтів і повага до їхніх прав і можливостей, просто згорнуть свою діяльність в Україні. Ми змушені будемо користуватися останніми технологіями, які насправді всі будуть евакуйовані у більш безпечні регіони», – наголошує Рачинський.

Наразі у «Дата-АйІкс ЮЕй» повідомляють, що намагаються повернути вилучені сервери загальною вартістю у майже півмільйона доларів. За їхніми даними, техніка перебуває у Деснянській державній податковій міліції Києва.

Поміж тим, лише у лютому 2013 року понад 9 мільйонів унікальних інтернет-користувачів із України відвідували «ВКонтакті» щодоби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG