Доступність посилання

ТОП новини

Що потрібно Конституції сьогодні?


Київ – Сьогодні в Україні святкують День Конституції. З моменту її ухвалення в 1996 році вона зазнала чимало змін. Зокрема, президентсько-парламентська форма правління змінювалась на парламентсько-президентську і навпаки. Сьогодні будь-які зміни до Конституції сприймаються дещо скептично. Представники опозиції нарікають: Конституційний суд перетворив основний закон на інструмент, а представники влади твердять: самі українці Конституцію не читають, не знають, а тому й не виконують.

Ті українці, що живуть у бідності і безправ’ї, прекрасно розуміють, що це є наслідком недосконалості правової системи загалом і Конституції зокрема. І щоб права на свободу слова, мирних зібрань, житло чи медичне обслуговування, які записані у Конституції України, були забезпечені, українцям потрібно за них поборотись, каже депутат ВО «Батьківщина» Віктор Швець. Та після того, як Конституційний суд «сплюндрував» основний закон, це робити надзвичайно важко, наголошує Швець.

Для судді Конституція України є вторинна, а первинним є процесуальне законодавство, яке ухвалене за поданням адміністрації президента
Віктор Швець
«На жаль, у нас судова система так побудована і вона в такому стані перебуває, що будь-який суддя, який прочитає норму Конституції, скаже: у мене це не записано у моєму процесуальному законодавстві. Тобто для судді Конституція України є вторинна, а первинним є процесуальне законодавство, яке ухвалене за поданням адміністрації президента», – каже він.

Прийшов в ЖЕК, відкрив Конституцію, показав начальнику

Конституція – це основний закон, і будь-які намагання критикувати його марні. Все ж вона визнана однією з найкращих у Європі, нагадує член Вищої ради юстиції, колишній народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик. Люди самі винні, вони повинні частіше заглядати і читати Конституцію, радить регіонал.

«Прийшов спілкуватись з побутових питань в ЖЕК, відкрив Конституцію, показав начальникові, що ти людина і маєш бути забезпечена, це твоє право на тепло, світло, воду. Ти виконуєш зобов’язання, і держава повинна виконувати зобов’язання. Хай начальник сміється чи не сміється, а він повинен виконувати, що там написано», – наводить він приклад життєвої ситуації.
Кияни: більшість конституційних прав – просто «для галочки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Штамп у паспорті не рятує від зради, а Конституція – від її порушення

Україні потрібно починати зміни не з Конституції, а з місцевого самоврядування та Цивільного кодексу, заперечує потребу внесення змін до Конституції юрист Тетяна Монтян.

Ми не можемо після шлюбу розділити якусь квартиру. То як ми можемо ділити повноваження влади на рівні всієї України?
Тетяна Монтян
«Ми не можемо після шлюбу розділити якусь квартиру. То як ми можемо ділити повноваження влади на рівні всієї України? Наші люди намагаються ремонтувати дах і сперечаються, якого він буде кольору, а тим часом у них навіть не викопаний котлован під фундамент. Папірці ще нікого ніколи не зупиняли. Це такий самий абсурд, як думати, що коли ти взяв шлюб, то тебе не зрадять. А кого той штамп в паспорті зупинить і кого Конституція зупинить?» – запитує Монтян.

Конституційна асамблея вже розробляє масштабний проект концепції внесення змін до Конституції. Їх можуть внести вже у жовтні-листопаді цього року. У проекті передбачається, зокрема, передача частини президентських повноважень Верховній Раді і отримання президентом монополії на призначення суддів. Автори проекту концепції також пропонують запровадити інститути народної законодавчої ініціативи і народного вето. Ймовірно, що такі масштабні зміни до Конституції доведеться ухвалювати через референдум, кажуть експерти.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG