Доступність посилання

ТОП новини

Україна: доходи населення зростають, обсяги виробництва падають, інвестиції скорочуються


Київ – Доходи населення зросли в Україні на 7 % (мається на увазі перший квартал нинішнього року, порівняно з торішніми даними). Про це інформують у Держстаті. Незважаючи на таке зростання, за рівнем доходів Україна продовжує посідати одне з останніх місць у Європі, нагадує колишній керівник уряду Анатолій Кінах. А експерт Ільдар Газізулін пояснює позитивні цифри від Держстату тим, що Україна досі оговтується від кризи 2009 року.

За даними Держстату, наявний дохід на одну особу за перший квартал нинішнього року становив 5264 гривні, що на 7% більше, ніж за цей же період торік.

Коментуючи дані про зростання доходів населення, народний депутат від Партії регіонів, екс-прем’єр-міністр України Анатолій Кінах звертає увагу і на іншу статистику, яка стосується економічного становища держави. Так, поки зберігається позитивний вплив внутрішнього споживчого попиту залишається низькою інфляція і, як наслідок, є кілька відсотків зростання реальної зарплати. Але і даний ресурс вичерпується, наголошує Анатолій Кінах. І все це на тлі падіння обсягів виробництва, констатує у коментарі Радіо Свобода колишній глава уряду.

Названі 7% зростання, на його погляд, це дуже мало. Адже за рівнем платоспроможності та доходів Україна продовжує посідати одне з останніх місць у Європі, гірші показники лише у Молдові та частково у Білорусі.

«Підходячи до цього в комплексі, треба не просто займатися переможними реляціями, необхідно максимальну увагу приділяти активізації інвестиційної активності (як щодо внутрішніх, так і стосовно зовнішніх інвестицій). Треба також, зокрема, максимально задіяти програми імпортозаміщення, локалізації виробництва. Тобто, зробити все, щоб вищими темпами зростали і попит, і платоспроможність внутрішнього ринку. Це важливо і для зниження негативного впливу на економіку України зовнішніх чинників», – зазначає Анатолій Кінах.

Динаміка була непоганою, але бачимо уповільнення – економіст

Збільшення доходів населення фіксують в Україні вже не перший рік, констатує експерт Ільдар Газізулін. Але «заслуга» в цьому належить передусім кризі 2009 року, коли доходи впали настільки різко, що потім довелося тривалий час наздоганяти. Економіка в останні три роки зростала на 4-5%, вважає фахівець. Тому позитивна динаміка є, але невдовзі «плюс» цілком може помінятися на «мінус».

«Поки що, якщо говорити про перший квартал 2013 року, динаміка була непоганою. Але, знову ж таки, якщо дивитися наперед – до кінця року, то бачимо уповільнення промислового виробництва, проблеми у бюджеті. Тобто, уряду буде дуже важко (маю на увазі держсектор), утримувати той темп зростання», – прогнозує Ільдар Газізулін.

І ще офіційна статистика – не про зростання, а про зниження. За даними Національного банку, обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну в травні цього року в порівнянні з минулорічним травнем знизився уп’ятеро – до 114 мільйонів доларів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG