Доступність посилання

ТОП новини

Заради євроінтеграції опозиція не піддалася на «провокацію Рибака»?


Київ – Верховну Раду не заблокували – провокація Партії регіонів провалилася, заявляють в опозиції. Провокацією там називають заяву Володимира Рибака про анулювання карток для голосування депутатів-мажоритарників Павла Балоги і Олександра Домбровського. Утім, парламентські меншість та більшість зійшлися на тому, що наразі важливіший розгляд законопроектів, необхідних для асоціації з ЄС, і разом ухвалили два з них.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив про позбавлення повноважень депутатів-мажоритарників, посилаючись на рішення Вищого адміністративного суду.

«Я даю доручення анулювати картки для персонального голосування Олександра Домбровського, Павла Балоги», – оголосив Рибак.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, коментуючи заяву спікера, припустив, що це не останнє рішення суду про позбавлення народних депутатів мандатів.

Рибака звинувачують у порушенні Конституції

Назване судове рішення написане в адміністрації президента, заявляє депутат від УДАРу Ірина Геращенко. Крім того, за її словами, воно порушує Конституцію, яка визначає вичерпний перелік підстав для позбавлення депутатів повноважень.

«Є п’ять випадків, коли можна позбавити депутата права тримати його мандат, і ці випадки не підпадають ані під випадок із Домбровським, ані під випадок із Балогою», – наголошує Геращенко.

Мажоритарники погрожують бойкотом

Позафракційний депутат Петро Порошенко також вважає, що позбавлення депутатів мандатів порушує Конституцію та створює додаткові перешкоди підписанню в листопаді угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Ми не будемо брати участі у цьому знущанні над Конституцією, українським законодавством і українським парламентом
Петро Порошенко
«Більшість народних депутатів позафракційних, які представляють мажоритарні округи України, визначилися, що поки не буде дезавуйована заява голови Верховної Ради, ми не будемо брати участі у цьому знущанні над Конституцією, українським законодавством і українським парламентом», – заявляє Порошенко.

Опозиція заявляє про провокацію

Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк називає позбавлення спікером карток депутатів Домбровського і Балоги провокацією.

Вимагаємо прийняття всіх законів про інтеграцію України до Європейського союзу
Арсеній Яценюк
«Щоб опозиція заблокувала Верховну Раду, а потім покласти на опозицію відповідальність за те, що начебто не приймаються європейські закони. Ми зараз вимагаємо прийняття всіх законів про інтеграцію України до Європейського союзу», – наголошує Яценюк.

Депутат від Партії регіонів Ганна Герман відповіла на цю заяву так: «Чим би дитя в окулярах не тішилося, аби не плакало. Якщо дитя вважає, що це вони вимагають, щоб ми ухвалили європейські закони, хай вважає».

Депутати заради євроінтеграції започаткували суспільне телебачення

Зрештою, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про суспільне теле- і радіомовлення, необхідний для підписання угоди про асоціацію України з ЄС. Документ передбачає створення національної суспільної телерадіокомпанії України як юридичної особи публічного права. Структурними підрозділами компанії стануть суспільні телебачення та радіо. Передбачається, що статут компанії буде затверджуватися Кабміном, а зміни до нього будуть вноситися урядом за поданням спостережної ради компанії.

Депутат від «Батьківщини» Микола Княжицький висловив сподівання, що до розгляду у другому читанні буде усунутий головний недолік законопроекту.

«Фінансування телекомпанії чітко не прописано, бо немає ані стабільного розміру абонентської плати, ані сталого відсотку від державного бюджету. Таким чином компанія може знову стати залежною від уряду так, як це відбувається зараз», – зазначає Княжицький.

Верховна Рада також підтримала пропозиції президента до законопроекту про вдосконалення системи захисту персональних даних, потрібного для підписання угоди про асоціацію з ЄС. Віктор Янукович запропонував депутатам вилучити з документа норму про ліквідацію Державного реєстру баз персональних даних i заяв про реєстрацію персональних даних.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG