Доступність посилання

ТОП новини

Янукович знову обіцяв чотирьом президентам, що вирішить проблему Тимошенко


Віктор Янукович узяв участь у саміті «Вишеградської четвірки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Віктор Янукович узяв участь у саміті «Вишеградської четвірки»

Варшава – Президенти країн «Вишеградської групи» сподіваються, що до листопада Віктор Янукович знайде рішення у справі Юлії Тимошенко. У середу голови польської, чеської, словацької та угорської держав розмовляли з українським президентом про європейські перспективи України. Янукович запевнив чотирьох президентів, що в Києві роблять усе можливе, аби до листопадового саміту «Східного партнерства» виконати всі вимоги, поставлені перед Україною Європейським союзом. Зустріч президентів «Вишеградської групи» відбулася у резиденції польського президента в курортному містечку Вісла, що на півдні Польщі.

Президент Віктор Янукович запевнив президентів країн «Вишеградської групи», що в Україні інтенсивно шукають шляхів вирішення проблеми ув’язненого екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Про це на прес-конференції у місті Вісла розповів польський президент Броніслав Коморовський. Підсумовуючи зустріч голів країн «Вишеградської групи», Коморовський сказав, що «проблема України» традиційно була дуже важливою темою розмов чотирьох президентів.

За словами голови польської держави, політики чотирьох центральноєвропейських держав щиро вболівають за долю угоди про асоціацію України з ЄС, підписання якої заплановане на листопад цього року.

Великі сподівання і великі обіцянки

Як сказав Коморовський, Янукович запевнив, що всі вимоги Європейського союзу щодо реформування українського законодавства будуть виконані до листопада.

Польський президент розповів: «Очевидно, предметом розмов була також справа Юлії Тимошенко. Особисто я з задоволенням, і можу це сказати від імені всіх президентів «Вишеградської групи», ми всі наголошуємо на тому, що пан президент Янукович говорив про пошук шляхів вирішення цієї проблеми у відповідності до українського законодавства – або на базі чиних законів, або з допомогою ймовірних змін у ньому, які може ухвалити парламент. Ми пов’язуємо з цією декларацією великі сподівання».

Доповнюючи Коморовського, Іван Ґашпарович, голова словацької держави, сказав, що всі чотири президенти «Вишеградської групи» зацікавлені у тому, щоб Україні вдалося підписати угоду про асоціацію з ЄС у листопаді цього року.

У свою чергу Віктор Янукович запевнив, що Україна готова виконати всі очікування ЄС щодо достосування національного законодавства до європейських стандартів.

«Переважна більшість законів буде прийнята на цьому тижні. Ті закони, які залишаться на вересень, потребують експертної оцінки, в окремих випадках Венеціанської комісії, такі, як закон про прокуратуру. Я сподіваюсь, що у вересні ці закони будуть прийняті разом з прийняттям законів, спрямованих на зміни в Конституції», – зазначив Янукович.

Український президент сказав, що він із надією дивиться на листопадовий саміт країн «Східного партнерства», де заплановане підписання угоди про асоціацію України з ЄС. Також Янукович подякував президентам «Вишеградської групи» за підтримку зусиль України диверсифікувати постачання газу.

Відзначення в Луцьку: із Коморовським, але без Януковича

На прес-конференції у Віслі польський та український президенти порушили також питання відзначень 70-х роковин Волинської трагедії. Як повідомив Броніслав Коморовський, урочистості, організовані церквами з цієї нагоди в Луцьку, відбуватимуться з його участю, але без Віктора Януковича.

«Я буду в Луцьку. Я розмовляв із паном президентом Януковичем, я знаю, що є об’єктивні перешкоди, які унеможливлюють його присутність у Луцьку, та водночас я отримав запевнення, що в Луцьку під час цих урочистостей українську державу на відповідному рівні представлятиме хтось інший», – зазначив президент Польщі.

Коморовський також сказав, що його візит до Луцька – це прагнення зберегти добру атмосферу спільного пережиття трагічних роковин, яка виникла під час недавнього візиту до Польщі глави УГКЦ Святослава Шевчука. Коморовський також коротко прокоментував недавню заяву партійного діяча української партії «Свобода» про небажаність візиту президента Польщі на Волинь.

«Якщо йдеться про заяву, то це заява не всієї партії «Свобода», а тільки місцевого лідера цієї партії з того регіону, де ці польсько-українські відносини найбільше обтяжені минулим», – сказав президент Польщі.

Доповнюючи Броніслава Коморовського, Віктор Янукович повідомив, що обидва президенти готують спільну заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, яка буде опублікована напередодні сумної дати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG