Доступність посилання

ТОП новини

Король Бельгії оголосив про намір відректися від трону


Король Бельгії Альберт II, архівне фото
Король Бельгії Альберт II, архівне фото
Король Бельгії Альберт ІІ, звернувшись у середу до громадян країни, заявив, що має намір відректися від трону і передати його своєму синові – принцові Філіпу, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Я констатую, що мій вік та стан здоров’я не дозволяють мені виконувати мої функції так, як мені б хотілося, – заявив 79-річний король. – Після 20 років правління я вважаю, що настав час передати естафету молодому поколінню».

Офіційне відречення і передача трону 53-річному принцові мають відбутися 21 липня, в день національного свята Бельгії.

Король Альберт, що є шостим бельгійським монархом, перебував на чолі країни від 1993 року після раптової смерті його брата Бодуена. Останні роки його правління були позначені безперервними дискусіями між французькомовною та нідерландськомовною спільнотами. Саме завдяки його зусиллям була подолана глибока політична криза, що тривала у Бельгії з 2007 по 2011 роки.

Бельгія – конституційна монархія, політична влада й керування країною належать урядові на чолі з прем’єр-міністром. Втім, голова держави, король, має компетенцію затверджувати закони і має право розпускати парламент і призначати міністрів.

Відречення від трону відбувається у контексті зміни поколінь низки монархій Європи. Королева Нідерландів Беатрікс відмовилася від трону на користь свого сина Віллема-Александера 30 квітня після 33 років правління. Перспектива відречення від трону нерідко лунає і в Іспанії.
XS
SM
MD
LG