Доступність посилання

ТОП новини

Довибори в Раду краще проводити після відпусток – заступник голови ЦВК


Андрій Магера
Андрій Магера
Проводити повторні вибори в п’яти проблемних округах краще не у період відпусток, заявляють у Центральній виборчій комісії. «З позиції організаційного аспекту, з позиції ЦВК – для комісії, очевидно, більш зручно було б проводити ці вибори не у відпускний період», – заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, це б дало можливість взяти участь у виборах і висловили свою політичну волю більшій кількості виборців. Крім того, як зауважив Магера, це більш доцільно у питанні організації роботи виборчих комісій.

При цьому заступник голови ЦВК відзначив необхідність врегулювання в законодавчому порядку низки моментів. «У разі, якщо буде ухвалений закон і буде законодавча база для проведення цих виборів, особливих якихось проблем я не бачу. Головне, щоб законодавець дуже чітко врегулював моменти, які мають бути впорядковані спеціальним законом», – заявив заступник голови ЦВК.

За його словами, законопроект, підготовлений Міністерством юстиції, «занадто сирий для ухвалення в тому вигляді, в якому зараз напрацьовується», і ЦВК готує свої пропозиції до нього. «Я особисто – не хочу, щоб тут була засвідчена позиція всієї комісії як державного органу – вважаю, що є, принаймні, два проблемні моменти в цьому законопроекті: передання повноважень щодо реєстрації кандидатів у народні депутати в одномандатних округах окружним комісіям від ЦВК та обмеження максимального розміру виборчого фонду кандидатів», – пояснив Магера.

Заступник голови ЦВК також повідомив, що грошей у держбюджеті на проведення повторних і проміжних виборів народних депутатів немає.

«Раніше у державному бюджеті ці кошти були. На сьогоднішній день саме в держбюджеті їх вже немає. Ви знаєте, що є серйозні проблеми з видатками держбюджету України і, очевидно, ці кошти були перерозподілені на інші цілі», – констатував Магера. За його словами, йдеться про суму в розмірі майже 21,5 мільйона гривень. Тепер гроші на проведення повторних виборів відповідним законом запропоновано виділити з резервного фонду держбюджету.

Більшість заявляла, що вибори у 5 проблемних округах і у Києві треба проводити влітку, у серпні. Натомість опозиція вважає, що вибори слід проводити восени.
XS
SM
MD
LG