Доступність посилання

ТОП новини

Через Україну проляже Транссибірська магістраль (європейська преса)


Газети цитують голову Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу, який сказав минулої п’ятниці у Вільнюсі, що Україна може укласти угоду з ЄС про економічну інтеграцію в листопаді лише у разі виконання головних умов Брюсселя. Тим часом Росія, Австрія, Словаччина і Україна, як інформують європейські газети, домовилися про прокладання Транссибірської магістралі від Москви до Відня, і це буде коштувати 6 мільярдів євро. Європейські газети повідомляють і про те, що, народжена в Україні, а тепер вже німецька письменниця Катя Петровська отримала 7 липня в австрійському Клаґенфурті престижну премію імені Інґеборґ Бахманн. Оглядачі також повідомляють, що цими днями в Паризькому театрі опери і балету (Театр де Шатле) відзначили 20-річчя від дня смерті Рудольфа Нурієва, серед зірок балету тут відзначився і відомий вже український танцівник.

Брюссельське видання EUObserver інформує про візит наприкінці минулого тижня до Вільнюса голови Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу, де той провів переговори з президентом Литви Далею Ґрібаускайте, країна якої головує нині в ЄС. Серед іншого голова Єврокомісії та президент Литви говорили про перспективи підписання угоди між ЄС та Україною у листопаді цього року на саміті ЄС зі «Східного партнерства». Даля Ґрібаускайте наголосила під час розмови з Баррозу, що «Україна повинна була б виконати ще «щонайменше три складові свого домашнього завдання», щоб наблизитися до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Йшлося про скасування «вибіркового правосуддя», реальні кроки до незалежного судочинства та удосконалення виборчого права в Україні. «Якщо вони в Україні зроблять свій внесок у ці реформи, то Києву можна буде запропонувати тіснішу економічну інтеграцію», – наголосив у Вільнюсі Жозе Мануель Баррозу.

Чеська IDNES повідомила, що «Росія хоче продовжити свою Транссибірську магістраль аж до Відня». Для цього цю ширококолійну магістраль необхідно було б продовжити з Москви через Україну і Словаччину до австрійської столиці. Якраз про це, як інформує газета з Праги, керівники залізничного транспорту з Росії, України, Словаччини та Австрії підписали угоду про порозуміння. Залишається лише розробити технічні деталі цього проекту і знайти для його реалізації понад 6 мільярдів євро. Як очікують, остаточна угода щодо цього могла б бути підписана до середини 2014 року. Шлях на транссибірському експресі з Владивостока до Відня забрав би близько 15 днів. Повідомляється також, що транспортні перевозки вантажів залізницею нині утричі дорожчі за морські.

Австрійська Die Presse інформує, що престижну австрійську премію в галузі літератури імені Інґеборґ Бахманн за 2013 рік присуджено Каті Петровській, яка нині живе і працює в Німеччині, а сама вона родом з Києва. У романі «Можливо, Естер», за який 7 липня в Клаґенфурті Петровська отримала премію імені Бахманн, мовиться про долю бабусі авторки і подорож у далекий 1941-й та трагічний Бабин Яр у Києві.

Лондонська Financial Times повідомила, як цими днями в Театрі де Шатле (паризький театр опери і балету) відзначено 20-річчя від дня смерті відомого російського майстра балетного танцю Рудольфа Нурієва. Для цього з Відня до Парижа спеціально прибула трупа віденського державного театру балету, з якою приїхав і знаменитий вже український танцівник – Денис Черевиченко. Про красу його танцю на паризькій сцені на честь пам’яті Рудольфа Нурієва й пише газета з Лондона.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG