Доступність посилання

ТОП новини

У світі засудили нове насильство в Єгипті


Під скривавленим прапором – прихильники Мухаммада Мурсі на площі біля мечеті Раба аль-Адвія в Каїрі, 8 липня 2013 року
Під скривавленим прапором – прихильники Мухаммада Мурсі на площі біля мечеті Раба аль-Адвія в Каїрі, 8 липня 2013 року
У світі в понеділок пролунала низка заяв із засудженням нових сутичок у Єгипті, внаслідок яких загинули, за останніми повідомленнями, понад 50 людей.

У Європейському союзі, зокрема, Єгипет закликали повернутися до демократичного процесу якнайшвидше.

Як сказав речник верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, Майкл Манн, Євросоюз звертається до всіх у Єгипті, щоб упевнитися, що всі усвідомлюють необхідність зберегти мир.

У Німеччині Міністерство закордонних справ закликало до незалежного розслідування загибелі людей.

Катар засудив «дії, які забрали невинні життя».

А шиїтський Іран назвав втручання армії переважно сунітського Єгипту в політику «неприйнятним» і звинуватив у всіх проблемах Єгипту за останній тиждень своїх головних ворогів – США й Ізраїль.

За останніми підрахунками в Єгипті, число загиблих у сутичках прихильників скиненого президента Мухаммада Мурсі і силових структур, найбільші з яких сталися в понеділок уранці, загинула загалом не менш як 51 людина, поранені понад 430.

Як заявила єгипетська армія, серед загиблих – двоє працівників поліції і один військовий.

Сутички в Каїрі спалахнули після того, як «група озброєних терористів» вчинила спробу напасти на казарми Республіканської гвардії у столиці, заявила армія. Прихильники Мурсі, які вважають, що колишнього президента тримають під вартою в цих казармах, зі свого боку, звинуватили в нападі військових.

Тимчасовий голова єгипетської держави Адлі Мансур створив комісію для розслідування обставин нових сутичок.

Тим часом зайшли у глухий кут переговори про пошуки виходу з кризи в Єгипті: на знак протесту проти загибелі людей із них вийшла радикальна ісламістська партія «Ан-Нур», без участі якої буде під сумнівом легітимність будь-якого нового уряду.

Унаслідок попередніх сутичок наприкінці минулого тижня в Єгипті вже загинули принаймні 35 людей.

Сутички спалахують через протести прихильників Мухаммада Мурсі, якого військові минулого тижня усунули з посади президента Єгипту, підтримавши тим самим попередні масові протести його супротивників.
XS
SM
MD
LG