Доступність посилання

ТОП новини

Кровопролиття у Єгипті зупинило переговорний процес


Прихильники Мухаммада Мурсі несуть тіло вбитого товариша під час стрілянини біля штаб-квартири Республіканської гвардії в Каїрі, 8 липня 2013 року
Прихильники Мухаммада Мурсі несуть тіло вбитого товариша під час стрілянини біля штаб-квартири Республіканської гвардії в Каїрі, 8 липня 2013 року
Радикальна ісламістська партія Єгипту «Ан-Нур» заявила, що виходить із переговорного процесу через загибель щонайменше 40 прихильників проісламістського президента Мухаммада Мурсі. Радикали стверджують, що людей убили та поранили єгипетські сили безпеки. Військові ж кажуть, що кровопролиття сталося під час штурму «терористами» казарм і повідомляють про дві сотні затриманих.

Участь радикальної партії «Ан-Нур», другої за величиною ісламістської партії Єгипту, у переговорах про створення перехідного уряду мала стати своєрідною базою для законності такого розвитку подій в країні. Але з відмовою «Ан-Нур» від переговорів ситуація стає все більш нестабільною.

Представник Міністерства охорони здоров’я в Каїрі сказав, що внаслідок сутичок біля казарм Республіканської армії загинуло близько 40 осіб після того, як озброєні люди відкрили стрілянину по натовпу прихильників скинутого військовими проісламістського президента Мухаммада Мурсі. Речник міністерства Халед аль-Хатіб також додав, що внаслідок цих сутичок біля казарм було поранено близько 300 осіб.

Свідки повідомили про те, що бачили намагання працівників швидкої медичної допомоги рятувати жертви цього інциденту біля казарм Республіканської гвардії у понеділок. Один із поранених сказав журналістам: «Я був біля казарм, біля входу і побачив людей, які йшли до мене, я озирнувся через плече, щоб повернутися і втікати. Але коли я повернув голову назад, в обличчя мені влучила граната зі сльозогінним газом. З лиця потекла кров, і я упав на спину. Тоді вояк напав на мене, вдарив по ногах прикладом і сказав, що їм дано наказ очистити площу від усіх нас».

Учасники сидячої демонстрації під казармами Республіканської гвардії заявили про вину військових у нападі на них у понеділок. Але речники армії кажуть, що, мовляв, «озброєні терористи» стріляли у натовп страйкарів перед казармами, де, на думку нападників, міг бути під арештом скинутий минулої середи військовими президент Єгипту Мурсі.

Повідомляється, що армія заарештувала до 200 осіб за спробу штурму казарм нападниками, які були озброєні стрілецькою зброєю, вибухівкою та іншими засобами для атаки.
Ісламісти намагаються загострити ситуацію в Єгипті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ліберальна опозиція засудила розстріл перед казармами

Безлад, що триває в Єгипті, ставить під сумнів продовження тут демократичного процесу розвитку. Напад на казарми, що відбувся у понеділок, стався через 5 днів після скинення військовими законно обраного рік тому президента Мухаммада Мурсі унаслідок масових демонстрацій протесту проти його ісламістської політики та безсилля проти хаосу в економіці.

Рух «Мусульманське братство» засудив усунення від влади Мурсі внаслідок перевороту і закликав до «повстання».
Прихильники Мухаммада Мурсі влаштували демонстрацію біля солдатів Республіканської гвардії, Каїр, 8 липня 2013 року
Прихильники Мухаммада Мурсі влаштували демонстрацію біля солдатів Республіканської гвардії, Каїр, 8 липня 2013 року

Жертви понеділка поповнюють кількість загиблих (до 35 осіб) у сутичках прихильників Мурсі з армією у п’ятницю та суботу. Армія блокувала Каїр своєю бронетехнікою, а також взяла під контроль основні мости через Ніл.

Фактично з кривавими подіями біля казарм Республіканської гвардії та виходом із переговорів радикальної ісламістської партії «Ан-Нур» спроба формування перехідного уряду провалилася. Минулого четверга за підтримки опозиції був приведений до присяги тимчасовий президент Єгипту, голова Конституційного суду Адлі Мансур.

Партія «Ан-Нур» також відмовилася перед цим дати згоду, щоб перехідний уряд очолив лідер ліберальної опозиції, відомий нобелівський лауреат Мухаммад ель-Барадей. Пізніше на посаду тимчасового прем’єра обговорювали кандидатуру соціал-демократичного адвоката Зіяда Бага-ад-Діна.

Мухаммад ель-Барадей засудив насильство перед казармами в Каїрі у понеділок і написав у своєму Twitter, що «Єгипет потребує негайної злагоди».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG