Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті військовий переворот, але за підтримки народу – експерти


Члени «Мусульманського братства» і прихильники усунутого від влади президента Мухаммада Мурсі під час сутичок з поліцією, Каїр, 4 липня 2013 року
Члени «Мусульманського братства» і прихильники усунутого від влади президента Мухаммада Мурсі під час сутичок з поліцією, Каїр, 4 липня 2013 року
У Єгипті в четвер, за підтримки військових і опозиції, приведений до присяги виконувач обов’язків президента, голова Конституційного суду Адлі Мансур. Це сталося після того, як напередодні пізно увечері військові усунули з посади ісламістського президента Мухаммада Мурсі. Маси народу вітали цей крок військових. Прихильники ісламістів назвали це «військовим переворотом», скинутий президент Мурсі закликав захищати демократію і законно обрану владу Єгипту. На Заході зустріли дії військових Єгипту зі стурбованістю та обережним осудом. Арабський світ переважно вітав дії військових у Каїрі. Експерти кажуть, що це військовий переворот, але за підтримки більшості народу Єгипту. Спостерігачі висловлюють сподівання на мирний перебіг зміни влади в цій країні.

Новий тимчасовий глава держави Адлі Мансур під час складення присяги у четвер похвалив військових Єгипту та величезні маси народу, котрі своїми протестами сприяли усуненню від влади ісламістського лідера Мухаммада Мурсі. Мансур закликав народ підтримати революційні ідеали 2011 року і не поклонятися «одному лідерові».

«Лише гарантування духу революції несе нам надію, що її цінностей будуть дотримуватися. І перша з них повинна покласти край ідеї поклоніння одному лідерові і перетворення його на правового напівбога. Необхідно припинити всі види безкарності, яку слабкі дарують правителям і президентам», – зазначив Мансур.

Він також додав, що рух «Мусульманське братство» президента Мурсі є частиною народу, і було б добре, якби вони допомогли у «розбудові нації».
Прихильники Мухаммада Мурсі, Каїр, 3 липня 2013 року
Прихильники Мухаммада Мурсі, Каїр, 3 липня 2013 року

Однак надійшли повідомлення про арешт за наказом прокуратури Єгипту двох головних лідерів партії «Мусульманського братства», які нібито підбурювали своїх прихильників до вбивств мирних демонстрантів. У ніч перевороту в сутичках із поліцією загинули 9 осіб.

Чільник армії Абдель-Фаттах ас-Сісі сказав, звертаючись до народу на телебаченні, що Мухаммад Мурсі повинен був піти з посади, бо «не зміг задовольнити вимог народу». Військові також тимчасово зупинили дію проісламістської конституції й пообіцяли нові вибори в Єгипті, дату яких оголосять незабаром.
Супротивники Мухаммада Мурсі на площі Тахрір у Каїрі, 3 липня 2013 року
Супротивники Мухаммада Мурсі на площі Тахрір у Каїрі, 3 липня 2013 року

«Армія бажала бути на правильному боці» – експерт

Папа Тавадрос Другий, глава коптів-християн Єгипту (їх до 8 мільйонів осіб), а також лідер ліберальної опозиції Мухаммад ель-Барадей були під час виступу на телебаченні у ніч із 3 на 4 липня разом із чільником військових, генералом ас-Сісі, і назвали «дорожню карту» армії «найкращим виходом із кризи».

Оголошення про усунення з посади ісламістського президента Мухаммада Мурсі з ентузіазмом зустріли величезні маси прихильників опозиції Єгипту. Так, на площі Тахрір у Каїрі демонстранти скандували: «Хай живе свобода, незалежність, Єгипет!»

Заступник директора регіональних програм Атлантичної ради з Центру імені Рафіка Харірі у Вашингтоні Міретт Мабрук сказала Радіо Свобода, що цей військовий переворот у Єгипті має свої обнадійливі особливості.

«Я вважаю, що треба б назвати це військовим переворотом, так, але це військовий переворот, який стався за підтримки громадськості. І на мою думку, цей переворот ніколи б не стався і навіть не розглядався б, якби армія не зрозуміла, що її підтримує переважна більшість народу в цьому. Я думаю, що армія бажала бути на правильному боці», – зауважує Мабрук.

Президент США Барак Обама виловив «глибоку стурбованість» діями єгипетської армії, у Вашингтоні замислилися над переглядом умов надання фінансової допомоги Єгипту (півтора мільярда доларів на рік).

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Катрін Аштон закликала всі сили Єгипту повернутися до «демократичного процесу».

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле сказав, що в його країні занепокоєні діями єгипетської армії. А в Росії закликали Каїр до стриманості і уникнення кровопролиття.

Більшість арабських країн вітали усунення від влади Мухаммада Мурсі. А Туреччина вважає, що дії військових Єгипту суперечать принципам демократії.

Ізраїль поки що не робить жодних заяв з приводу подій у сусідньому Єгипті.

Мухаммад Мурсі став першим законно обраним президентом Єгипту 30 червня 2012 року після революції весни 2011 року. Але його влада супроводжувалася безперервними політичними безладами через ісламістський ухил влади Мурсі та проблеми із економікою. Народ відкрито виступив проти такої політики.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG