Доступність посилання

ТОП новини

Збір підписів за євроінтеграцію: корисна ініціатива чи піар?


Акція «Ми – європейці!» у Києві 2011 року
Акція «Ми – європейці!» у Києві 2011 року
Київ – В Україні стартувала кампанія «Я – за Україну в Європі», у рамках якої планують зібрати підписи громадян «за» євроінтеграцію України. Організатори кажуть, що у такий спосіб сподіваються вплинути на рішення європейських політиків щодо підписання угоди про асоціацію України з ЄС. Політологи ж у таких акціях від політичних сил вбачають лише піар.

Підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС залежить від громадянської позиції кожного українця, заявляють організатори кампанії «Я – за Україну в Європі». Вони ініціюють збирання підписів громадян під зверненням, яке оприлюднять на саміті у Вільнюсі наприкінці листопада.

Організатори пропонують підписуватися під петицією в он-лайн режимі – у соціальних мережах, так і на папері – через громадських активістів.

Ініціатори запевняють, що піарити окремі особистості чи політичні сили через проект вони не будуть.

«У нас ідея зачепити якомога більше українців, ніж гнатися за конкретною кількістю. Але якщо під петицією збирається понад мільйон підписів, є складна бюрократична процедура в європейському співтоваристві, і можна поставити питання перед Європейською комісією про винесення цього питання у першочерговому порядку на розгляд Європарламенту», – пояснює Ярослав Погарський, голова політичної ради партії «Вся Україна», яка є організатором ініціативи.

Змінити Україну може масовий рух – активіст

В Україні є ще кілька подібних ініціатив. Одна із них – громадська ініціатива «Ми – європейці». Її координатор Дмитро Крикун у коментарі Радіо Свобода зазначив, що конкуренції тут немає.

«Чим більше таких ініціатив, чим більше таких організацій, чим більше політиків чи цілих політичних партій будуть займатися такими речами, то у підсумку буде краще. Для того, щоб змінити нашу країну, потрібно, щоб це був насправді масовий рух», – каже він.

Попри це Дмитро Крикун наголосив, що до таких ініціатив з боку політиків чи політичних партій ставиться насторожено.

Зайвий ажіотаж навколо євроінтеграції шкодить Україні – Фесенко

Подібної думки і політолог Володимир Фесенко. Він припускає, що збір підписів політичними силами може бути лише самопіаром їх представників, яким цікаві насамперед спонсорські кошти. А тому Фесенко не виключає можливість підробки підписів, що, за його словами, може дискредитувати процес євроінтеграції України ще більше.

«Ажіотаж, який є зараз навколо цієї теми, може навіть зашкодити європейській інтеграції України, тому що зараз є кампанія формування завищених очікувань від підписання угоди з ЄС. Завищені очікування можуть призвести (як це вже неодноразово було в українській історії) до розчарування. Причому ці розчарування насадять ще далеко до реальної європейської інтеграції», – говорить експерт.

Між тим Фесенко не радить очікувати від будь-яких зборів підписів за євроінтеграцію ні масовості, ні тим паче, якогось реального впливу на процедуру підписання угоди між Україною та ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG