Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк закликав не використовувати з політичною метою річницю Хрещення Русі


Голова політичної ради партії «Батьківщина» і голова фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Арсеній Яценюк закликав у неділю всі конфесії і церкви ні в якому разі не використовувати у своїх політичних інтересах святкування 1025-ліття Хрещення Русі-України.

У першу чергу цей заклик стосується Російської православної церкви, передає слова Яценюка прес-служба партії «Батьківщина».

Пригадуючи, що РПЦ має намір почати святкування в Москві, Яценюк наголосив, що треба пам’ятати історію того, як християнство поширювалося на Сході Європи. «Це почалося тут, на території України, в Київській Русі», тому природно, що святкування 1025-ліття Хрещення Русі-України має відбутися саме в Києві, сказав Яценюк.

За його словами, «За всієї поваги до наших російських партнерів, Москва з’явилася тільки через 160 років після того, як відбулося Хрещення Русі-України».

Арсеній Яценюк у неділю взяв участь у всеукраїнській прощі в селі Зарваниці Тернопільської області до, як вважають, цілющого джерела й чудотворної ікони Діви Марії, що є однією з найбільших святинь Української греко-католицької церкви.

У травні предстоятель Російської православної церкви патріарх Московський Кирило заявляв, що урочистості святкування 1025-ліття Хрещення Русі можуть початися в Москві 24 липня, в день спомину святої княгині Ольги, бабусі київського князя Володимира, а не у традиційний день 1 серпня в Києві, коли, за літописами, Володимир примусово хрестив киян.
XS
SM
MD
LG