Доступність посилання

ТОП новини

Грузія встановила дипвідносини з Вануату, яка визнала цілісність Грузії


Образок із Вануату, де більшість населення живе у традиційних селах, архівне фото
Образок із Вануату, де більшість населення живе у традиційних селах, архівне фото
Грузія встановила дипломатичні відносини з Вануату, невеликою острівною державою в Тихому океані, повідомило в неділю Міністерство закордонних справ у Тбілісі.

Як мовиться в повідомленні, документи про це підписали представники обох країн в ООН.

При цьому, наголосили в МЗС, Вануату визнала «міжнародно визнані кордони Грузії», включно з сепаратистськими регіонами Абхазією і Південною Осетією.

У березні у Вануату заявляли, що не встановлювали дипломатичних відносин із самопроголошеною Абхазією і що мають бажання встановити дипломатичні відносини з Грузією і зміцнити зв’язки між двома державами. За словами урядовців країни, навколо нібито визнання «незалежності» Абхазії сталося непорозуміння, насправді ж того визнання не було.

Улітку 2011 року самопроголошена Абхазія заявила про чергове «визнання її незалежності», цього разу з боку Вануату. Від урядовців самої цієї тихоокеанської держави тоді надійшли кілька суперечливих повідомлень про таке визнання чи про його відсутність, і остаточної ясності так і не було. Про визнання іншого сепаратистського регіону Грузії, Південної Осетії, ні у Вануату, ні в цьому регіоні й не заявляли.

Самопроголошену «незалежність» двох грузинських регіонів визнали після війни Росії проти Грузії 2008 року тільки сама Росія, а також Венесуела й Нікарагуа (одноосібним рішенням президентів цих країн, відомих проросійськими позиціями) і ще дві малі тихоокеанські острівні держави Науру й Тувалу.
XS
SM
MD
LG