Доступність посилання

ТОП новини

Що матиме Україна від Євробаскету-2015?


Навіщо Україні «Євробаскет-2015»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Навіщо Україні «Євробаскет-2015»?

Гість «Вашої Свободи»: Маркіян Лубківський, директор чемпіонату Євробаскет-2015.

Інна Кузнецова: У вересні 2015 року Україна буде приймати фінальний турнір Чемпіонату Європи з баскетболу. Ця подія входить у п’ятірку найбільших спортивних змагань світу і посідає друге місце у Європі.

Євробаскет-2015 буде проходити у шести містах України. Груповий етап змагань – у Харкові, Одесі, Львові і в Києві, півфінальний – у Донецьку та Дніпропетровську, фінальні ігри будуть у Києві.

Змагання триватимуть 20 днів. За цей час відбудеться 90 матчів, в яких змагатимуться 24 національні збірні країн Європи. Організацією турніру займається місцевий організаційний комітет на чолі Маркіяном Лубківським.

Нібито ще багато часу до Євробаскету-2015, але роботи проводяться: вже розпочата продаж квитків, будуються арени...

Пане Лубківський, Ви посміхнулися при слові «будуються арени».
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Маркіян Лубківський
Маркіян Лубківський

– Я посміхнувся при слові «продаж квитків». Тому що ми розпочали лише продаж квитків на Молодіжний чемпіонат Європи серед 16-річних юнаків, який відбудеться теж у нашій країні у серпні цього року. Тому я Вас і всіх представників редакції Радіо Свобода, як і всіх наших радіослухачів прошу відвідати цей невеличкий турнір, який вперше відбудеться в Україні.

Іншими словами ФІБА Європа довірила Україні проведення цього невеличкого турніру, який відбудеться у нас вже буквально за декілька тижнів.

– Можна сказати, що це буде репетиція така організаційна?

– Для мене особисто був репетицією Чемпіонат Європи з футболу 2012 року. Це була дуже серйозна репетиція, яка дозволяє нам сьогодні претендувати як країні на проведення крупних спортивних заходів, тому що попри весь скепсис і критику, яка лунала напередодні чемпіонату, нам вдалося провести турнір на високому рівні.

І це не мої слова. Це слова президента УЄФА Мішеля Платіні, усіх тих, хто відвідав Україну і переконався в тому, що всі ці чутки, якими повнився ефір напередодні чемпіонату, не мали під собою ніякої основи, люди залишилися задоволеними і повернулися додому.

Я думаю, що це стало таким своєрідним першим кроком для відкриття України у Європі, у світі.

– Але Євро-2012 і Євробаскет-2015 – різні речі, тому що Чемпіонат Європи з футболу – це величезні стадіони, арени, дуже багато людей, а баскетболом, по-перше, не так багато людей цікавиться, по-друге, і зали менші.

Баскетбол займає друге місце за популярністю серед видів спорту в Україні
– Я думаю, що сьогодні баскетбол посідає друге місце за популярністю серед видів спорту в Україні. Кажу це як людина, яка займалася свого часу професійно баскетболом, яка любить цей вид спорту.

Тому я думаю, що і Євробаскет-2015 сам по собі не важливий. Важливими є такі явища, як відкриття спортивних майданчиків в Україні. І мені дуже хотілося б, щоб проведення Чемпіонату Європи з баскетболу у 2015 році стало стимулом для того, щоб у нас дедалі більше людей, дітей, юнаків, дівчат почали займатися спортом, для того, щоб держава, місцеві органи влади створили усі умови для того, щоб люди не йшли на вулицю, а йшли займатися спортом, грати у баскетбол зокрема.

– З одного боку, це дуже добре, а з іншого боку, люди в різних регіонах кажуть про те, що, якщо порівнювати Євро-2012 і Євробаскет-2015, розраховували на інвестиції, а насправді в результаті гроші витрачалися з державного бюджету здебільшого.

Наприклад, керівник «Євро-патруля» (Ви знаєте таку організацію) Микола Воробйов ось як оцінював Євро-2012 і Євробаскет-2015:

Футбол і баскетбол – різні спортивні події. Як мінімум, треба у 10 разів нижче. Але поле для корупції дуже велике
Микола Воробйов
Микола Воробйов: Виникає ситуація дежавю. Нас особисто насторожує той факт, що все ж таки, здається, чотири мільярди передбачені на це, але футбол і баскетбол – це різні спортивні події. Ми маємо розуміти цікавість європейця, а особливо українця, до футболу і до баскетболу. Тобто, як мінімум, треба у 10 разів нижче. Але поле (у нас уже шість приймаючих міст, і знову ж будівництво цих арен) для корупції дуже велике. При тому, що попит на цей продукт, баскетбол, Євробаскет, не такий великий, як на Євро.

– Як прокоментуєте?

– Давайте професійно говорити на професійні теми.

Перш за все хотів би прокоментувати проведення Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. Я не є ані підбілювачем влади, ані адвокатом, у мене був (хочу про це ще раз нагадати) у випадку підготовки Чемпіонату Європи з футболу у мене був контракт з УЄФА, який я повністю виконав. Я був найнятий на роботу цією авторитетною футбольною організацією з подання Федерації футболу України.

У випадку Євробаскету-2015 та ж сама ситуація. У мене контракт з ФІБА Європа і з Федерацією баскетболу України. Тобто я ніякого стосунку до будівництва арен, з точки зору ведення будівництв, не маю. Але ми здійснюємо таку функцію, як моніторинг зведення інфраструктурних об’єктів, для того, щоб розуміти, що об’єкти будуть побудовані вчасно і, головне, якісно відповідатимуть усім вимогам у випадку 2012 року УЄФА, а у випадку 2015 року – ФІБА.

Ви пригадуєте, як складно готувався Чемпіонат Європи з футболу. В УЄФА декілька разів виникало бажання поміняти формат турніру. І про це ми обговорювали декілька разів. Це були дуже різкі й неприємні розмови за участю президента УЄФА. Але вдалося все-таки цей турнір провести.

Чому не вдалося залучити інвестицій? Тому що від моменту, як особисто я заходив у цей проект, дійсно, були розмови про інвестиції і так далі, але часу вже залишалося дуже мало. Тому знову ж таки, не виступаючи жодним чином адвокатом тієї ситуації, я хотів би сказати, що часу на залучення інвесторів за два роки до проведення самого чемпіонату вже було недостатньо. Тому держава взяла на себе фінансовий тягар відповідальності і іміджевий тягар відповідальності для того, щоб провести цей турнір.

Я переконаний, що якби Україна відмовилася від проведення цього чемпіонату, знайшлося б не менше скептиків, які сказали б: ага, ви відмовилися, ви не змогли це провести – це теж погано! А зараз виходить, що погано, що держава взяла на себе цей обов’язок і провела чемпіонат.

– Добре. Зараз залишається три роки до Євробаскету-2015. Чи менше трьох вже. Чи встигнемо побудувати арени до цього?

Я бачила різну інформацію. У Києві це буде реконструкція Палацу спорту чи будівництво «Київ-Арена»?

У випадку Євробаскету-2015 держава не фінансує будівництво арен. Усі будуть зводитися за кошти інвесторів
– Підхід сьогодні діаметрально протилежний. Якщо у 2012 році держава взяла на себе тягар відповідальності фінансовий передусім і, враховуючи тяжкі часові цейтноти, цейтноти по вимогах, по всіх інших параметрах, побудувала арени, то у випадку Євробаскету-2015 держава не фінансує будівництво арен.

Тобто ці цифри, які наводилися, чотири мільярди, сім мільярдів, десять мільярдів, не мають під собою ніякого підтексту чи здорового глузду. Чому? Поясню. Усі арени, які готуються до Чемпіонату Європи з баскетболу, будуть зводитися за кошти інвесторів. Тобто людей, які зацікавлені не лише у проведенні Чемпіонату Європи з баскетболу, але зацікавлені і в тому, щоб цей їхній інвестпроект жив і після чемпіонату. Тобто, держава, звичайно, допомагає. Банки з державною часткою власності надаватимуть кредити, але ці кредити будуть повертатися.

– Тоді у нас щось не гаразд з інформацією від Кабміну, від організації. Тому що я користуюся відкрити джерелами: «З бюджету України виділять 200 мільйонів гривень на реконструкцію палаців спорту і будівництво тренувальних баз».

Це бюджет України. Тут не написано, що банки.

ФІБА Європи не висуває ніких вимог щодо будівництва нових злітно-посадкових смуг, щодо реконструкції доріг. Але це є обов’язком держави – привести країну в порядок. Наша традиція – ми йдемо в проекти приведення країни в порядок тільки під крупні проекти
– Все правильно. Але ж мова і не йде про підготовку до Чемпіонату Європи з баскетболу.

Коли ви запрошуєте гостей додому, а у вас, умовно кажучи, у під’їзді бедлам чи у вас, пробачте, у хаті не прибрано, то ви все рівно ж докладаєте якихось зусиль для того, щоб привести це у порядок. Так само і у випадку було 2012 року і 2015 року.

ФІБА Європи не висуває ніяких вимог щодо будівництво нових злітно-посадкових смуг, щодо реконструкції доріг. Але це є обов’язком держави – привести країну в порядок.

Я думаю, що в цьому випадку чи в цій ситуації Євро-2012 зіграло позитивну роль. Тому що, на жаль, такою є наша практика, традиція – ми йдемо в якісь проекти приведення країни в порядок тільки під крупні проекти. Так як, я пам’ятаю, готувався вікопомний візит в Україну Папи римського Івана-Павла ІІ. Теж латання доріг, ремонти і так далі. З одного боку, держава начебто витрачає на це кошти, а з іншого боку, приводяться інфраструктурні об’єкти в порядок.

– Але потім так само або вони гарячково ремонтуються або ще щось.

– Згоден. Абсолютно.

– Якщо взяти львівський стадіон, то, може, Ви знаєте, що з ним будуть робити далі, до речі?

Львівський стадіон точно не розберуть на матеріали
– Його (львівський стадіон – ред.) точно не розберуть на матеріали.

– Там немає нічого такого, де можна було б провести Євробаскет-2015?

– Можна. Можна, але місткість стадіону більша, ніж нам потрібно навіть для проведення фіналу. Але це жарти.

Справа в тому, що ще на початку проведення Чемпіонату Європи з футболу ми попереджали і закликали спільно з УЄФА і львівську владу думати про те, яким чином стадіон функціонуватиме після турніру, тому що це надбання турніру. Не можна залишати після себе «білих слонів».

Тому, якщо говорити у випадку України, дивіться, «Донбас-Арена» успішно функціонує, як…

– Та вона функціонувала й до.

– Абсолютно. Тому що вона у приватних руках. Стадіон «Металіст» у Харкові теж збирає повні трибуни – там грає домашні матчі «Металіст» (Харків). Київська арена, я вважаю, теж успішно функціонує, тому що навіть на такий матч товаристський між «Динам» (Київ) і «Спартаком» прийшло понад 50 тисяч вболівальників. Це все те, що приносить кошти.

– Добре. А все-таки Палац спорту і київська арена чи «Київ-Арена» – що все ж таки буде?

– Я знову ж таки хотів би сказати, що я представляю організаційну складову проекту. Я не є відповідальним за будівництво. Але за будівництво можу сказати.

– Але Ви відповідаєте перед ФІБА.

Палац спорту, як пройде Молодіжний чемпіонат Європи з баскетболу і Чемпіонат з художньої гімнастики, закритий на завершення реконструкції
– Безумовно. Палац спорту потребує реконструкції. Тобто це морально і з будь-яких інших точок зору застаріла споруда, яка потребує доведення її до пуття. Такою була стратегія держави, уряду – провести цю реконструкцію у два етапи. Власне, після того, як пройде Молодіжний чемпіонат Європи з баскетболу і Чемпіонат з художньої гімнастики, арена буде закрита на завершення реконструкції.

– Добре. Навіщо тоді арена на Заболотного?

– Так це Ви спитайте у інвестора: для чого йому арена на Заболотного? Це ж приватні кошти. Це ж мультифункціональна арена, на якій інвестор Дмитро Буряк це будує не для Євробаскету, він це будує для того, щоб ця арена заробляла кошти. Кожен інвестор, я на цьому наголошую, якщо це сповна розуму інвестор, то він зацікавлений у тому, щоб арена не просто повернула кошти, витрачені на будівництво, але щоб вона заробляла гроші.Це приватні проекти. Я ще раз на цьому наголошую.

– Тобто, грошей на будівництво «Київ-Арена» з бюджету виділяти не будуть?

– Ні! Я ще раз на цьому наголошую. Буде виділений кредит, який потім має бути повернутий.

– Виділений ким?

– Банком з державною часткою власності. От у цьому питанні держава допомагає. Банк надає кредит – кредит повертається.

– А якщо кредит не повернеться? От скаже Дмитро Буряк, що не окупилася.

Затрати держави на проведення Чемпіонату Європи з баскетболу будуть незрівнянно меншими, ніж це було під час Чемпіонату з футболу
– Кожен банк, повірте мені, себе прогарантує, знайде таку форму застав чи гарантій, які дозволять йому не залишитися у збитку.

Тобто, іншими словами, затрати держави на проведення Чемпіонату Європи з баскетболу будуть незрівнянно меншими, ніж це було під час Чемпіонату з футболу.

– Пишуть нам на «Фейсбук» також стосовно арени, про яку Ви мені встигли нагадати, що будується у Дніпропетровську. Всі знають, що її будує Ігор Коломойський. Але вже Дніпропетровськом ходять чутки про те, що це бажання пана Коломойського долучитися до бюджетних коштів. Хто правий?

Держава допомагає в одержані кредиту. Гасяться відсотки державою, а «тіло» кредиту повертається після завершення будівництва
– Мені складно...

До речі, кожен має право на свою думку, якою вона несправедливою чи навіть образливою не була б. Це потрібно сприймати і приймати як належне.

Ігор Коломойський чи компанія UBI будує не лише одну арену у Дніпропетровську, а вона будує ще й арени. Одну у Києві, одну у Львові, одну в Одесі і одну, як Ви сказали, у Дніпропетровську. Це я знову ж так пояснив технологію, яким чином держава долучається до допомоги інвестора. Держава, як я вже сказав, допомагає в одержані цього кредиту. Окрім того, гасяться відсотки державою, а «тіло» кредиту повертається після завершення будівництва. Тобто, іншими словами, ризиків тут як таких немає, тому що кожен банк себе убезпечує.

Для нас дуже важливо, щоб усі арени були побудовані вчасно і якісно, з дотриманням вимог ФІБА. Скільки цих арен потрібно конкретно взятому місту – це питання міста. Це питання, наприклад, того ж Львова. Потрібна арена Львову, який, наприклад, має баскетбольну команду, Львів має хокейну команду, волейбольну і так далі?Місто спільно з інвестором ці речі повинне планувати. У Львові, наприклад, немає концертного залу адекватного. У Львові немає виставкового залу. Ці всі функції може виконувати новозбудована арена.

– А стадіон не може?

– Стадіон? На стадіоні складно, мабуть, провести на трав’яному покритті виставку, наприклад, книжковий ярмарок. Можна провести концерт, але цей концерт повинен бути розрахований на 30 тисяч, мабуть, глядачів. Але ж є концерти менших форматів. Є концерти тієї ж камерної музики.

Я маю досвід роботи, скажімо, у Хорватії і можу сказати, що в тій країні, яка готувалася до Чемпіонату світу з гандболу теж були побудовані арени, і сьогодні вони функціонують, як спортивні заклади, які мають поліпризначення. Тобто, які не просто приймають спортивні події, але там проходять і концерти, конференції, виставки і так далі.

Кожна арена повинна заробляти кошти. Це ключове. І коли перший раз на арені вмикається світло, то відразу зрозуміло, які це рахунки, скільки грошей потрібно, щоб утримувати такий об’єкт.

– Ми, до речі, розпитували киян на вулицях Києва, навіщо Євробаскет-2015 Україні, з їхньої точки зору? Що це принесе Україні?
Чи потрібен Україні Євробаскет?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Респондент: Спорт – це круто! Хай приїжджають до нас – будемо з ними обмінюватися досвідом гри у баскетбол. Пропаганда спорту – це завжди добре! Хай молодь займається.

Респондентка: Це не потрібно нашій країні, тому що наша країна буде прославлятися тільки Кличком, завжди Кличко.

Респондент: Я вважаю, що такі заходи потрібні, тому що вони наближають нашу крану до проведення подібного роду заходів з інших видів спорту, таких як гандбол.

Респондентка: Я вважаю, що якщо це піде на користь нашій державі, нашій країні, то чому б і ні?

Респондент: Я думаю, що краще б на якісь інші речі потратили гроші – баскетбол не пріоритетний вид спорту в Україні.

Респондентка: Це потрібно. Адже інвестиції все ж таки. Нехай буде, нехай проводиться. Нехай туристи їдуть і дивляться нашу країну – вона не гірша за інші країни. Тому, я думаю, це для України потрібно.

Респондент (переклад): Не потрібен нам такий чемпіонат. Який баскетбол? Баскетбол – там, в Америці десь, не в нас. У нас після Євро-2012 стільки всього було, що куди? Навіщо?

– Отакі думки на вулицях Києва. Вони різні: хтось підтримує, а хтось – ні. Це свідчить про те, що, очевидно, достатньо мало говоримо і інформуємо про потреби.

– Я згоден.

Більше того, звичайно, я не можу не погодитися з тими, хто каже, що в державі Україна є проблеми набагато складніші, гуманітарні проблеми, які потрібно вирішувати. І я думаю, що це два абсолютно автономні процеси. Я не кажу, що повинні баскетбол чи футбол підміняти турботу про хворих дітей чи про бездомних.

– До речі, якраз багато листів в соцмережі «Фейсбук». Ми запитували, те ж саме ставили запитання.

Одна дописувачка пише: «Діти вмирають у лікарнях від нестачі ліків, програми для хворих на діабет, туберкульоз, СНІД не фінансуються, державний борг росте катастрофічно. Як за таких умов можна тринькати гроші платників податків на розваги?».

І дуже багато, на жаль, неприємних речей пишуть: значна частина грошей на Євро була витрачена нераціонально, так само ці гроші будуть витрачені на Євробаскет.

– Я згоден з тим, що такий турнір чи такий проект має стимулювати державу для турботи про людей, які є громадянами цієї держави. Але знову ж таки, це вже як держава себе поведе, наскільки держава є розвиненою чи свідомою достатньо для того, щоб звертати увагу на ці проблеми.

Ви пригадуєте, скільки було розмов, і скільки було критики з приводу, скажімо, питань бездомних тварин у процесі підготовки до чемпіонату. Але це питання було порушене.В ідеалі воно мало б вирішуватися в процесі після того вже, як чемпіонат пройшов.

Так само ми стикнулися, і це була ініціатива УЄФА, яка вела декілька соціальних проектів, наприклад, турботи про людей з обмеженими можливостями. Тобто всі арени, які були побудовані, є доступними. Так само буде і в цьому випадку.

– Яка частина квитків буде виділена для людей з обмеженими можливостями?

Для людей з обмеженими можливостями арени будуть доступними
– Звичайно, будуть квитки і для людей з обмеженими можливостями. Арени, найголовніше, будуть доступними, вони будуть відповідати всім найсучаснішим вимогам ФІБА.

Багато питань не вдалося вирішити і через інертність місцевої влади, і через небажання йти на якісь речі, які потрібні для суспільства. На жаль, не вдалося подолати проблему виділених смуг для громадського транспорту, що сьогодні є абсолютно нормальною і успішною практикою у європейських столицях. У нас як паркувалися на смугах, виділених для проїзду автобусів, тролейбусів чи карет швидкої допомоги, так вони і далі залишилися.

– Ви думаєте, що завдяки Євробаскету вдасться поліпшити ситуацію з цим?

– Я хотів би, щоб це сталося. І ми всі це питання теж порушуємо сьогодні перед органами і центральної влади, і місцевої влади. Все, що можна зробити корисного, то ми намагаємося робити. Так само питання процедур прикордонних, митних – це все ті питання, які входить у «пакет», який пропонується державі вирішити паралельно з будівництвом інфраструктурних об’єктів.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач: По-перше, шановна ведуча, я Вас поважаю, але українською «дві тисячі дванадцять», а не «двадцять дванадцять».

Пане Лубківський, а чому ж Азаров був присутній на урочистому відкритті будівництва на Заболотного? І під час Євро також казали, що це за рахунок інвесторів, а вийшло за наш рахунок, населення.

Коли Ви були нардепом, Ви виходили з Верховної Ради і сідали в машину, я з Вами там розмовляв…

– Здається, Ви помиляєтеся.

– Я ніколи нардепом не був.

– Пан Лубківський не був народним депутатом. Але стосовно того, що пан Азаров був присутній на закладанні капсули на стадіоні, то це правда.

Якщо якась арена не буде готова, держава не буде брати на себе зобов’язання її добудовувати
– Я розумію десь внутрішній біль цієї людини, киянина. Але я не дуже добре розумію запитання. Хоча я його переформатую чи сформулюю. Мовляв, під час 2012 року, коли готувалися до чемпіонату, теж говорили, що буде за рахунок приватних інвестицій, а потім держава взяла на себе зобов’язання.

У нас сьогодні є достатня кількість арен у переліку ще незатверджених до проведення. Це все приватні проекти, це приватні інвестиції.Якщо якась арена не буде готова, то держава не буде брати на себе зобов’язання її добудовувати за рахунок державних коштів. Цього не станеться. От скільки буде арен побудовано, стільки й буде, скільки буде відновлено, відреконструйовано – стільки і буде.

– І наприкінці стосовно квитків?

Ціни квитків будуть доступними
– Щодо квитків, я, по-перше, всіх запрошую на Молодіжний чемпіонат Європи з баскетболу, який відбудеться з 8 по 18 серпня.

Ми зі свого боку вже сьогодні починаємо кампанію, яка пов’язана з промоцією проекту у 2015 році, закликаємо і запрошуємо всіх прийти на трибуни.

Ціни квитків будуть доступними. Ми сьогодні, власне, вивчаємо скільки, якою буде ціна.

– Про це вже будемо говорити наступного разу.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG