Доступність посилання

ТОП новини

Серед двадцятки найбагатших депутатів 16 регіоналів – Forbes


Київ – Видання Forbes назвав 20 найбагатших українських депутатів. У першій трійці – Петро Порошенко, Костянтин Жеваго та Сергій Тігіпко. До парламенту прийшли ті багаті люди, які хочуть убезпечити й зміцнити свій бізнес. А от для Ахметова, Коломойського, Пінчука чи Фірташа депутатський мандат уже інтересу у цьому плані не становить, вважають експерти.

Член Партії регіонів, чоловік, віком 45–47 років, родом зі сходу України, бізнес якого пов’язаний з машинобудуванням чи харчовою промисловістю – приблизно таким є портрет середньостатистичного українського парламентаря-олігарха. Такого висновку Радіо Свобода дійшло, проаналізувавши свіжий рейтинг видання «Форбс» «Топ-20 найбагатших депутатів».

Зокрема, на його сьомій позиції опинився регіонал Євген Сігал, якому приписують 318 мільйонів доларів. Утім, у коментарі Радіо Свобода він заперечив володіння такими коштами.

Якщо подивитись відповідні документи, у мене нічого нема, крім зарплати
Євген Сігал
«Скільки? Де вони їх побачили? Я взагалі ніде не показував, що в мене такі статки, та й взагалі у мене їх не може бути. Якщо подивитись відповідні документи, у мене нічого нема, крім зарплати», – запевнив Євген Сігал.

(За даними рейтингу «Топ-20 найбагатших депутатів» видання Forbes, рейтингу «Кандидати-2012» «Чесно» та сайту «Офіційна Україна сьогодні»)

Депутатський мандат як страховий поліс для бізнесменів

Тим часом експерти пояснюють наявність багатіїв у парламенті тим, що депутатський мандат для олігархів – надійний захисник їхнього бізнесу. І регіонали (їх у «золотій двадцятці» переважна більшість – аж 16) нині подібного захисту потребують не менше за інших.

Регіонали стали розпорошеною командою. 6–7 груп гризуться уже не на життя, а на смерть
Олексій Шалайський
«Регіонали стали дуже розпорошеною командою. Я б там нарахував близько 6–7 груп, які гризуться уже не на життя, а на смерть», – пояснює головний редактор сайту «Наші гроші» Олексій Шалайський. Відтак, на його думку, бізнесменам легше заплатити певну суму за так званий «страховий поліс»-мандат і бути у безпеці, ніж постійно перебувати під загрозою втратити все.

«Що говорити про свіжого депутата Новинського, який купив собі два різні страхування? Спершу він, будучи російським мільярдером, став українським і, так би мовити, втік від Басманного суду в Печерський, а тепер він придбав собі можливість ще й не ходити у Печерський суд. Тобто прикрився з різних боків», – каже Шалайський.

До слова, саме Вадимові Новинському «Форбс» наразі пророкує звання найбагатшого парламентаря сьомого скликання (до нинішнього рейтингу він не потрапив лише через те, що поки що не прийняв депутатську присягу). За оцінками видання, його статки становлять 1,9 мільярда доларів.

Ахметова, Коломойського, Пінчука і Фірташа парламент не цікавить – Бондаренко

Між тим, таким олігархам, як Ахметов, Коломойський, Пінчук чи Фірташ, які цього року потрапили на верхівку рейтингу «Форбс» – «Найбагатші українці», депутатський мандат уже не потрібний. Ці багатії давно перетворились на власників фактично транснаціональних корпорацій, а відтак Верховна Рада для лобіювання їхніх бізнес-інтересів ніякого інтересу не становить, пояснює політолог Кость Бондаренко.

Їм потрібні лобістські групи у Конгресі США, в Європейському парламенті
Кость Бондаренко
«Їм потрібні лобістські групи у Конгресі США, в Європейському парламенті, парламентах інших держав, де представлені їхні бізнес-інтереси. Їм потрібні клуби впливових людей, стосунки з якими вони можуть використовувати для захисту своїх інтересів», – говорить політолог.

А от чи треба очікувати серед парламентарів наймолодшого новоспеченого олігарха Сергія Курченка, експерт наразі не береться прогнозувати.

«Все буде залежати від того, наскільки самостійною фігурою виявиться Курченко», – підсумовує Бондаренко.

Багатії причетні до корупції і прогулюють засідання?

Між тим, згідно із передвиборчим рейтингом руху «Чесно», найпоширенішими порушеннями серед представників нинішньої «золотої двадцятки» є причетність до корупційних дій та відсутність на засіданнях парламенту й комітетів. При цьому єдиний, у кого порушень не виявили, – очільник рейтингу Петро Порошенко.

«Ми можемо говорити тільки про те, що є у відкритих джерелах. Немає або ж журналістських розслідувань, або заяв правоохоронних органів, які б свідчили, що Петро Порошенко заробив свої гроші в результаті нечесних оборудок», – пояснює співзасновник руху «Чесно» Віктор Таран.

Наразі ж майже половина населення України (49,1%) вважає, що країні необхідні нові політичні лідери, про що свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG