Доступність посилання

ТОП новини

Янукович «приручив» Конституційний суд?


Київ – Конституційний суд України отримав нового голову – В’ячеслава Овчаренка. Про нього відомо, що ще у 80-х працював із Віктором Януковичем, тепер любить дорогі годинники і мотоцикли. Експерти прогнозували призначення Овчаренка, бо вважають, що саме через нього чинний гарант спробує остаточно «приручити» високий конституційний орган.

Конституційний суд очолила людина президента, вважають експерти. Новим головою єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні обрали 56-річного В’ячеслава Овчаренка. Ще у 80-х роках, коли Віктор Янукович очолював автобазу «Орджонікідзевугілля», Овчаренко був юридичним консультантом його виробничого об’єднання – «Єнакієвський авторемонтний завод». А у 2002-му (лише через місяць після призначення Януковича прем’єром) він став головою міського суду Єнакієва. Після цього нібито безслідно зникли матеріали справ про дві судимості нинішнього президента. Однак проти Овчаренка, якого підозрювали у цьому зникненні, кримінальну справу так і не відкрили, бо «об’єктивна сторона заподіяного злочину» була відсутня, а строки притягнення до кримінальної відповідальності збігли.

У Конституційному ж суді Овчаренко опинився у 2006-му за квотою Партії регіонів, коли Віктор Янукович вдруге стає прем’єр-міністром.

У 2004-му Овчаренко пофарбував суд у помаранчевий колір – журналіст

Єнакієвський журналіст Тимофій Златкін, якому доводилося працювати з Овчаренком під час президентських виборів 2004-го, згадує суддю, як «цілком нормальну, адекватну людину», яка завжди «ухвалювала зважені рішення і допомагала іншим». А це, за словами журналіста, нетипово для керівників із Єнакієва, які зазвичай є «суворими бійцями радянського гарту». До того ж, каже Златкін, новопризначений голова КСУ має почуття гумору.

«Був чи другий, чи третій тур президентських виборів 2004 року. Ми привезли конгресменів зі США та Канади до Єнакієвського суду, а він щойно відремонтований і пофарбований у помаранчевий колір. Так збіглось, насправді, що почалась революція і Овчаренко пофарбував суд. Може, він вирішив так пожартувати», – розповів Златкін у коментарі Радіо Свобода.

Конституційний суд перетворився на «стіл замовлень» – Гавриш

Тим часом колишній суддя Конституційного суду Микола Козюбра призначенням Овчаренка головою КСУ не здивований. Каже, що це тенденція останнього часу, коли через підбір кадрів вибирати ні з кого.

«Знайти інших там, звичайно, можна (навіть у цьому складі), але це загальна тенденція», – каже Козюбра.

Не бачить ні відомого конституціоналіста, ні професіонала в Овчаренкові і заслужений юрист та екс-віце-спікер парламенту Степан Гавриш. За його словами, новий голова Конституційного суду потрібен Вікторові Януковичу лише для ухвалення «правильних» рішень із потрібних питань.

Для президента Конституційний суд має відіграти достатньо важливу роль у переході до 2015 року
Степан Гавриш
«Конституційний суд перетворився сьогодні на «стіл замовлень» для політичної правлячої еліти, а судді стали звичайними клерками, які не мають власної думки, які не займаються конституційними дослідженнями і не виконують своїх функцій із забезпечення відповідного конституційного балансу в країні. Для президента Конституційний суд має відіграти достатньо важливу роль у переході до 2015 року і, можливо, далі», – зауважує Гавриш.

Шість мотоциклів і дорогий годинник

Між тим В’ячеслав Овчаренко відомий не лише помаранчевим судом, а й любов’ю до розкоші. Він є власником найбільшого задекларованого мотопарку поміж усіх суддів. Мотоциклів у нього аж шість, і вони не найдешевші.

Згідно з декларацією, суддя також володіє квартирою площею понад 116 квадратних метрів, двома житловими будинками загальною площею під 300 квадратів, гаражем та легковим автомобілем Mitsubishi.

Окрім того, не так давно журналісти зафіксували на руці в Овчаренка годинник, ринкова ціна якого 27 тисяч доларів, а від виробника – майже 32,5 тисячі доларів.

На фото В’ячеслав Овчаренко (© Влад Содель)
На фото В’ячеслав Овчаренко (© Влад Содель)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG